Letem gastro světem

Kategorie letem gastro světem popisuje náš kulinářský projekt, kdy postupně, virtuálně navštěvujeme jednotlivé země, hledáme pro ně typické recepty (předkrmy, polévky, hlavní jídla, saláty, dezerty), typické pití a pokud se nám to povede, tak i nějaký zajímavý film a hudbu z této země. Jako skupina přátel pak společně vaříme, hodujeme a bavíme se. Popisy takových večerů a to včetně receptů naleznete v této kategorii tohoto blogu.

Všechny recepty z této kategorie

Polský večer

Żurek, Bigosz, Sernik Jsou Vánoce a já mám konečně trochu víc času,  abych mohl sepsat příspěvek o našem polském večeru. Asi to mám tak trochu i jako úvahu,  bilancování,  protože od německého večera musel uběhnout celý rok než jsme se zase potkali. Spousta věcí se udála a tak jen pevně věřím,  že ukrajinský večer nebude zas […]

Žádný komentář

Německý večer

Bavorské pečené koleno s bavorským bramborovým knedlíkem a bavorským zelím – Bayerische schweinshaxe mit kartoffelknödel und sauerkraut Vaječný třívrstvý koláč – Eierschecke Putování po mapě světa pokračuje a my se stále příliš nevzdálili od naší matičky. Po rakouském večeru jsme si v létě (2015) udělali takové intermezzo s tatarskými bifteky a na podzim, kdy jsme již byli všichni […]

Žádný komentář

Rakouský večer

Vídeňský řízek (Wiener Schnitzel) Vídeňský bramborový salát (Wiener Kartofel Salat) Jablečný štrúdl  (Apfel Strudel) „… nejprve se asi budu muset omluvit všem, kteří se chtěli zúčastnit dalšího kulinářského večera, ale bylo to tak na rychlo, že jsme již nestihli cokoliv naplánovat, dohodnout, obvolat a tak. Takže snad příště. Hlavně se nebojte, kdo by jste chtěli, […]

Žádný komentář

Maďarský večer

Hovězí perkelt (marhapörkölt) a noky (nokedli) V sobotu 16.5.2015 jsme absolvovali připravovaný maďarský večer. Obrovskou výhodou je, že mám kolegyni Renátu, která má maďarské předky a ta nám poskytla jejich rodinný recept na hovězí perkelt. Aby bylo vše stylové, tak jsme si k pití pořídili 5ti putýnkový Tokaj 2008 (takový slaďoučký sirup). Recept na hovězí perkelt (marhapörkölt) […]

Žádný komentář

Slovenský večer

Halušky s brynzou Než se dostanu k aktuálním aktivitám a přiznávám, že mezi nimi bývají i delší prodlevy, tak jsem se rozhodl sem umístit první z našich tématických kulinářských večerů z putováním po zemích a ochutnáváním a zkoušením a tak vůbec.   Je to již nějaký pátek, kdy jsme si s Verčou a Payou řekli, že si […]

Žádný komentář