Knedlíky

Knedlíky jsou naprostá česká klasika, i když samozřejmě nejsme ve světě jediní. Na druhou stranu, jsou knedlíky jistým symbolem naší gastronomie a provázejí nás již po několik století. Není Čech, který by neznal knedlíky a není cizinec, který se již s českou gastronomií setkal, aby neznal knedlíky.

Historie

Pojem knedlíky je znám již od středověku, nicméně v té době označoval knedlíky masové. Od 17. století do receptů již vstupuje mouka, nicméně knedlíky se ještě nevařily, ale pekly. Vaření ve vodě přišlo až později. Stejně tak později se knedlíky staly i přílohou, do té doby se jednalo o hlavní jídlo. Tedy až poslední 3 století známe knedlíky v současné podobě, kdy jsou jak přílohou tak i hlavním jídlem. (zdroj.: Wikipedia)

Zde bych se možná na chvíli zastavil nad tím, jak vnímají naše knedlíky (hlavně ty kynuté) cizinci. Čas od času se setkávám s údivem cizinců, kteří říkají, že nechápou, proč jíme masité jídlo s buchtou. Možná to je způsobeno hlavně tím, že někteří naši gastronomii neznají a spojují si knedlíky pouze se sladkou variantou.

Knedlíky jako příloha

V této kategorii vám chci ukázat pouze recepty na knedlíky, které jsou typickou přílohou mnoha ne jen českých jídel. Existuje veliké množství různých knedlíků a variací, které je možné si udělat, každá rodina může mít malinko jiný recept. Vše se liší domácnost od domácnosti, rodina od rodiny, dům od domu, město od města a takto můžeme pokračovat dál až na odlišnosti mezi jednotlivými státy.

Seznam receptů na knedlíky (přílohy)

Bramborové knedlíky s dětskou krupičkouBramborový knedlík s dětskou krupičkou

Oblíbený knedlík z bramborového těsta, kde je místo mouky použitá dětská krupička, která dá knedlíkům nadýchanost a hebkost. Knedlíky se hodí jak k pečenému masu (vepřové, kachna, husa, králík a pod.), tak je oblíben v kombinaci se špenátem a výpečky. Kombinace a preference jsou vždy dost osobní.

Bavorský bramborový knedlíkBavorský bramborový knedlík

Recept na tento typický německý knedlík najdete v článku, který popisuje náš Německý večer. Výtečný, trošku slizký knedlík, obsahující škrob se výtečně hodí k pomalu pečenému kolenu a zelí, což je tradiční bavorský pokrm. Rozhodně se tento knedlík hodí k různým pečeným masům. Stejně jako náš bramborový knedlík.

Vídeňský houskový knedlík

Nejoblíbenější knedlík v naší rodině. V mnohém připomíná Karlovarský knedlík, ale trochu se liší. Výhodou je jeho snadná příprava a také to že není kynutý, čehož se mnoho lidí obává. Často jej využíváme jako přílohu k naší svíčkové, ale také k pečenému masu (vepřové, kachna, husa, králík a pod.).

Upozornění

Tato stránka není souhrnným seznam, je pouze rozcestníkem pro danou kategorii a dle rozvoje se bude průběžně aktualizovat a doplňovat.