Gnocchi se špenátem a kuřecím masem


Hlavní jídlo, Italská, Jen tak recepty / Středa, 24 června, 2020

Myslím, že tohle vám nabídnou v každé italské pizzerii v Čechách. Jenže Italové nejsou úplně smetanoví a tak si myslím, že tohle bude italské jen na půl. Ale my to máme rádi a proto to rádi vaříme, jíme a když už se mi konečně podařilo recept vyladit k mé spokojenosti, tak vám musím recept na moje gnocchi se špenátem a kuřecím masem a smetanou napsat. Dnes jsem jej opět dělal a všichni jsme se shodli na tom, že teď už je to opravdu správně vyladěný recept.

Gnocchi se špenátem a kuřecím masem
Gnocchi se špenátem a kuřecím masem

Nejsme Italové

No, nejsme. Pro nás je typické, že máme rádi hodně omáčky, máme rádi smetanu a čím více, tím lépe. Italové však mají své omáčky povětšinou lehké a hlavně ze surovin, které jsou hodně čerstvé a také jich není mnoho. Typické je, že jejich omáčky obsahují vždy jen pár surovin. Rajčata, bazalkové pesto, olivový olej, česnek. Nikdy však omáčky není hromada, ale jen tolik, aby se těstoviny obalily, ne aby v ní plavaly.

No a u nás Čechů to bývá naopak. Když už omáčka, tak aby jí bylo dost a smetana? Tu milujeme. Takže šup tam s ní. Je to špatně? Nevím, spíš si myslím, že není. Vždyť i cizinci mají rádi naši kuchyni. No a proto tady mám pro vás dnešní recept, který je jako by italský, ale zároveň český. Hlavní je, že jej máme všichni rádi. Takže pojďme překonat ty naše předsudky a můžeme vařit skvělé gnocchi se špenátem a kuřecím masem.

Gnocchi se špenátem a kuřecím masem
Gnocchi se špenátem a kuřecím masem

Suroviny

Trávíme léto na statku mojí Zuzky. Náš malý Kubík potřebuje být na čerstvém vzduchu a tohle je to pravé místo. Krásná příroda, čistý vzduch, super lidi a já jsem šťastný. Žijí tady Zuzky rodiče a tak vařím pro čtyři. Navíc se tady pracuje tak to berte v potaz, až budete koukat na to množství. Tohle množství je pro 4 osoby a jsou to pravdu jedlíci. Dokonce nám trocha ještě zbyla.

  • 1,2kg gnocchi (Ono hodně záleží na tom, jaké koupíte. Jsou balení po 600g nebo 500g. Já použil tentokrát 2 balení po 600g, vážně se mi nechtělo si dělat gnocchi vlastní.)
  • 200g čerstvého baby špenátu
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 malé smetany (Celkem 800g nebo použijte 2 velké, což by bylo 750g.)
  • sýr Grana Padano (2 vrchovaté hrsti nastrouhaného plus trocha na posypání)
  • plátek másla cca 1/2 cm
  • sůl
  • pepř

Suroviny vyšly tak fajn, že pokud chcete jen poloviční množství, tak to půjde naprosto snadno.

Gnocchi se špenátem a kuřecím masem
Gnocchi se špenátem a kuřecím masem

Postup

Celá příprava a vaření je opět velice jednoduché a řekl bych, i snadné. Postup se bude mírně lišit, pokud si budete dělat vlastní gnocchi nebo si je koupíte jako já. Pokud si budete dělat vlastní, tak asi budete začínat těstem. Pokud jste stejně líní jako já a koupíte si je, tak začínáte masem.

Jelikož to není úplně italský recept, tak jsem ani nepoužil olivový olej a vše jsem dělal na mém oblíbeném másle. Je to můj nejoblíbenější tuk, který dodá vždy skvělou chuť.

  1. Připravte si velkou a dostatečně hlubokou pánev. Na konci bude vše v jedné pánvi, tak ať se nedostanete do úzkých. Situace, kdy vám vše přetéká z pánve je dost frustrující pocit, věřte mi.
  2. Do pánve dejte máslo a na velkém plameni jej nechte rozpustit a rozehřát.
  3. Přidejte na drobno nakrájenou cibuli, kterou restujte, dokud nezačne získávat jemně nazlátlou barvu.
  4. Během restování cibule si nakrájejte na tenké plátky česnek a na menší kousky kuřecí maso.
  5. Jakmile je cibule lehce nazlátlá, tak přidejte česnek a přibližně minutku ještě restujte.
  6. Nyní přidejte kuřecí maso, které hned osolte a opepřete. Začněte promíchávat, aby se maso rovnoměrně opeklo. Vše vám během toho začne pouštět šťávu a to je skvělé, jelikož tato šťáva vám v pozdější fázi dochutí sosík ze smetany. U solení buďte opatrní, jelikož na závěr budete přidávat sýr, který je výrazný a slanější, tak na to myslete, aby ve finále jídlo nebylo přesolené.
  7. Dejte si vařit vodu na gnocchi, aby byla vroucí ve chvíli, kdy si budete chtít dát gnocchi vařit.
  8. V okamžiku, kdy máte maso opečené, přidejte špenát. Jenže dostat do pánve 2 vaničky baby špenátu je věc nemožná. Takže dejte nejprve 1 vaničku, 100g a až se špenát zcvrkne, přidejte vaničku druhou. Ono totiž je na začátku špenátu plná pánev, ale po chvíli se jeho velikost výrazně zredukuje.
  9. Tak a teď je chvíle pro naši oblíbenou smetanu. Pokud si myslíte, že jí je mnoho a vše bude příliš řídké, tak své obavy hoďte za hlavu. Nebude. Smetanu promíchejte se všemi těmi dobrotami, které již v pánvi jsou. Nechte na velkém plameni, dokud nezačne smetana probublávat a pak plamen stáhněte na minimum. Nechte bublat aspoň 10 minut. Stane se několik věcí. Všechny chutě se propojí, omáčka se trošku zredukuje a vše se malinko zahustí, opravdu jen malinko. Během tohoto času musíte občas ochutnat a případně malinko dosolit, pokud je to potřeba. Vždy jen po troškách a opatrně.
  10. Zde je přibližně okamžik, kdy dáváte gnocchi do vroucí osolené vody, aby se začaly vařit. Gnocchi, které kupuji se vaří přibližně 2-3 minuty, takže je to ten správný čas.
  11. A blížíme se do finále. Dejte do pánve 2 vrchovaté hrsti nastrouhaného sýru Grana Padana. To je velice důležité, jelikož tento sýr dodá omáčce tu finální chuť a také krémovitost. Nechte probublávat, dokud nebudete mít uvařené gnocchi.
  12. Uvařené gnocchi zceďte a vsypejte do smetanové omáčky se špenátem a kuřecím masem. Míchejte a ještě nechejte probublávat a redukovat na mírném plameni. Ne však příliš dlouho, jelikož když si prohrábnete na dno, tak zjistíte, že se díky sýru již omáčka občas chytá jemně ke dnu.
  13. Jste u konce a již budete servírovat a hlavně jíst.
Gnocchi se špenátem a kuřecím masem
Gnocchi se špenátem a kuřecím masem

Servírování

Jídla tohoto typu mám rád v hlubokém talíři nebo v nějaké větší misce. Uložte hezky gnocchi se špenátem a kuřecím masem do středu, přidejte ještě dostatek omáčky a na povrchu posypejte ještě hoblinkami sýru Grana Padana. Ne však moc, jelikož dost jej je už v omáčce.

Hlavně nepraskněte. Toto jídlo je skutečně velice syté, tak si raději přidejte, než si naložit kotel hned na začátku. Ale dobrý to je, to fakt jo. Když tak dejte vědět, jak jste byli spokojeni.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *