Bez smažáku ani ránu


Zamyšlení / Pondělí, 15 června, 2020

O jídle přemýšlím poměrně často. O tom co lidé jí a vaří také a tak jsem se rozhodl sepsat takovou úvahu o jídle, lidech, času a prostoru. Velice mě překvapuje, jak se mnoho lidí diví, když zjistí, že vařím a vařím rád. Někdy mám pocit, že jsem jakýsi exot. Já samozřejmě naprosto chápu lidi, kteří nevaří, protože je to prostě nebaví, ale nechápu lidi, kteří nevaří, protože nemají čas nebo to je moc složité. Rozhodně si však nehraji na někoho, kdo je kulinářský velmistr, který jí pouze Sou-vie nebo mořské plody, protože dát si smažák může jen buran a neznalec.

Smažák je naše národní jídlo

Jako mnozí i já sleduji pořady o vaření a to jak v televizi, tak i na internetu. Kdo by dnes neznal třeba Zdeňka Pohlreicha, Romana Vaňka a mnoho dalších skvělých kuchařů. Takže pak se může stát, že zjistíte, že jíte úplně blbě a smažák si dáte doma tajně a nikomu to nepřiznáte. Lidi neblázněte. Občas můžete zaslechnout, že tady v Česku jíme ten strašlivý smažák, ale pochopte, to se vztahuje na ty šílené polotovary, náhražky, které nám mnohé restaurace servírují. I takové jídlo, jako je smažený sýr si můžete udělat s grácií. Použijete kvalitní sýr, hranolky si vyrobíte domácí, tatarskou omáčku taky a najednou jíte něco príma, za co se nemusíte stydět. Ať se to líbí nebo ne, smažák se stal českým národním jídlem a má své místo vedle svíčkové nebo plzeňského guláše, knedlo-zelo-vepřo nevyjímaje.

Smažák
Smažený sýr z Eidamu

Znají jej i v cizině

Často potkávám některé cizince a když se s nimi bavím, tak o našem smažáku ví a často jej i vyhledávají. Nemáme se za co stydět. Vždyť jen pohleďme na podobné recepty ve světě. Pro mě naprosto zářný případ je smažený Camembert, který je často servírován jako předkrm v Rakousku a to i v lepších restauracích. A u nás se vlastně nesmaží jen Eidam, ale také Hermelín, Uzený Eidam, Niva, Tvarůžky a mohu pokračovat dál a dál.

Jde to i kvalitně

Základem jsou vždy kvalitní suroviny a čistě a precizně odvedená práce. Nemá smysl smažit na starém oleji ve friťáku, nepoužívejte starou zatuchlou strouhanku. Nebojte se experimentovat. Zkoušejte různé sýry, je jich takové množství, zkoušejte obalovat i v jiných obalech, používejte těstíčka, inspirujte se exotickou kuchyní. Vážně se není za co stydět. Recept na domácí hranolky jsem vám představil a to jak dělám smažený sýr taky. Jděte do toho, hrajte si, užívejte si.

Proto já hlásím, „Zbožňuji smažák!„.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *