Koprová polévka


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Pátek, 12 června, 2020

Nemyslím si, že by koprová polévka byla něčím neznámým, i když se často setkávám s tázavými pohledy. Pro většinu lidí je mnohem známější polévka s koprem kulajda. Musím se přiznat, že já vcelku dlouho kulajdu neznal a u nás doma se dělala pouze koprová polévka, která je oproti kulajdě mnohem jednodušší. Díky tomu, že se u nás doma vařila vcelku často a já ji jedl úplně od malička, tak jsem byl vždy na kopr zvyklý a možná i díky tomu mám dnes kopr tak moc rád. Na druhou stranu musím říct, že u nás doma se například nikdy nevařila koprová omáčka a to přímo zbožňuji a to v jakékoliv podobě a variantě. Jeden ze svých oblíbených receptů na koprovou omáčku jsem vám koneckonců nedávno sepsal.

Takže dnes tady máme náš rodinný recept na koprovou polévku, jak si jej pamatuji již jako dítě. Zase bych to nebyl já, kdybych se malinko neodklonil, protože já si ji prostě musel trošku dochutit.

Koprová polévka
Koprová polévka

Suroviny

Suroviny, které zde uvádím jsou dostatečné na přibližně 4 porce polévky.

  • 500ml vody
  • 250ml plnotučného mléka
  • 400g  zakysané smetany (15%)
  • 2 brambory nakrájené na kostičky (nejlepší je zde opět varný typ A)
  • 1 vrchovatější lžíce hladké mouky
  • 1 lžička octa (klasický lihový)
  • 2 lžičky cukru (krystal)
  • plná hrst na drobno nasekaného kopru
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl
  • trocha másla
Koprová polévka
Koprová polévka

Postup

Než se vrhneme do vaření, tak vám řeknu něco ke kopru. Do polévky na drobno nakrájejte pouze ty jemné části kopru. Stonky však nevyhazujte, ale dejte vařit do polévky. Stonky vám pomohou ještě zvýraznit chuť. Byla by veliká škoda je vyhodit a nevyužít jejich potenciálu.

  1. Do hrnce si dejte vodu, na kostičky nakrájené brambory, lžičku soli a kmín. Vše nechte vařit, jako by jste si vařili brambory. Nicméně hlídejte, aby jste je nerozvařili, lepší je je mít trochu nedovařené.
  2. Pak rozmícháte zakysanou smetanu, mléko, mouku a vlijete do vody s téměř uvařenými brambory.
  3. Promícháte necháte dojít zpět k varu a zmírníte oheň.
  4. Do polévky dáte na jemno nasekaný kopr. U mě to vychází na pořádnou hrst, ale já mám zase malé ručičky. Takže u kopru se řiďte tím, co a jak vám chutná nejvíce. Když tam ten kopr nedáte vůbec, tak proč ne, jen to již nebude koprová polévka.
  5. Nechte 15 minut probublávat, ono by stačilo i 10, pokud spěcháte.
  6. Již se blížíte do samotného finále. Nyní přidejte ocet a cukr. Můžete zvolit mé množství nebo si můžete dochutit dle vlastní chuti. Moje máma, ta nepřidává ani ocet ani cukr, ale já to tam potřebuji, aby byla chuť správně vyvážená.
  7. Nyní opatrně dosolte, to vám chutě opět zvýrazní.
  8. Na úplný závěr, když už polévku stáhnete z ohně, je moc fajn, do ní vmíchat pěkný plátek studeného másla. Je to neuvěřitelné, jak to celou chuť polévky zharmonizuje.
Koprová polévka
Koprová polévka

Závěr

Je to výborná a svěží polévka. Osobně ji mám spojenou hlavně s létem, kdy jsme měli na zahradě přebytky kopru a ten se všemožně zpracovával. A já jsem šťastný, že jsem kopr mohl jíst od úplně útlého věku a nepatřím mezi některé lidi, kteří jej a mnoho dalšího a skvělého, nejí. Já zas brzo něco s koprem připravím, to si pište.

Koprová polévka
Koprová polévka
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *