Špagety s kuřecím masem a rajčaty


Hlavní jídlo, Italská, Jen tak recepty, Těstoviny / Pondělí, 8 června, 2020

Dostali jsme chuť na špagety a já chtěl udělat něco malinko jiného než obvykle. Víte, ony to jsou většinou spaghetti pomodoro, tedy v české řeči, špagety s rajčaty (možná více s rajčatovou omáčkou). Jenže já měl doma kuřecí maso a to jsem prostě chtěl zpracovat a udělat to s klasickou rajčatovou omáčku jsem nechtěl. Ale rajčata tam zase patří, tak jsem zkoušel hledat až jsem si našel podobný recept a začal kuchtit. Špagety  s kuřecím a masem a rajčaty, to bude fajn. Navíc kombinace čerstvých rajčat, sušených rajčat a grilovaných rajčat, ve mě začínají vyvolávat Pavlovův reflex.

Špagety s kuřecím masem a rajčaty
Špagety s kuřecím masem a rajčaty

Asi jsme jiní než Italové

Už si pomalu začínám zvykat, že doma budu dělat špagety vždy trošku jinak než Italové. Já obecně těstoviny nebo chcete-li pastu v Itálii jím moc rád a chutná mi. Ale stejně jako u italského rizota tak i u těstovin mám rád těstoviny o trošku (opravdu o málo) více uvařené. Zajímavé je, že když jsem si dal pastu v Itálii u někoho doma, tak ji také měli malinko měkčí než v restauraci. Další mojí odlišností je, že dávám k těstovinám více omáčky, více chutí. V italských restauracích a často i v receptech se setkávám s tím, že omáčky, sosíku, či ingrediencí je vždy na můj v kus málo. Takže zde můžete očekávat italský recept, ale s českými nebo možná mými poměry. Mám to tak rád a rozhodně se za to nestydím.

Špagety s kuřecím masem a rajčaty
Špagety s kuřecím masem a rajčaty

Suroviny

Suroviny, jak jsem je připravil jsou dostatečné pro 2 zdatné jedlíky.

  • 1/2 balíčku špaget
  • 200g kuřecího masa (já použil prsní řízek)
  • 1 větší stroužek česneku (nakrájený na plátky)
  • 50g sušených rajčat naložených v oleji (nakrájené na nudličky)
  • 150g cherry rajčátek nebo malých soudkových rajčátek (nakrájených na půlky)
  • 2 menší trsy cherry rajčátek na ogrilování
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • parmazán
  • čerstvá bazalka (jedna hrst a pak pokud budete chtít ozdobit)
Špagety s kuřecím masem a rajčaty
Špagety s kuřecím masem a rajčaty

Postup

Příprava většiny italských jídel je velice jednoduchá a hlavně rychlá. Ne jinak je to i u tohoto receptu, takže na přípravu opravdu nebudete potřebovat mnoho času.

  1. Právě proto, že příprava je rychlá, tak začněte s vodou na špagety. Je to klasika. Velký hrnec, dostatek vody, dostatečně osolit, plný plamen, než začne voda vřít. Jakmile voda bude vřít tak do mí dáte špagety, které vaříte na mírně měkčí skus (alespoň tak to mám rád já).
  2. Než vám začne voda vřít, připravíte si vše ostatní. Na plamen si dejte pánev a do ní olivový olej (nešetřete) a nechte pěkně rozjet.
  3. Kuřecí maso si nakrájejte na nudličky nebo malé kostičky a dejte do pánve, kde opékejte, až začne chytat zlatavou barvu.
  4. Maso vytáhněte z pánve bokem, stáhněte plamen a na výpeku orestujte česnek, sušená rajčata, čerstvá rajčátka, která máte nakrájená na půlky. Restujte přibližně 5 minut, aby rajčátka pustily trošku šťávy.
  5. Pak přidejte 1 větší naběračku vody ze špaget. To je velice důležité. Prvně vám tato voda zajistí, že nápek na pánvi se pěkně uvolní a vytvoří super sosík. Dále vám zajistí správnou konzistenci šťávy, která se hezky chytne na špagety a krásně je obalí.
  6. Vše hezky rozmíchejte a přidejte hrst na hrubo nasekané čerstvé bazalky a nechte pomalu probublávat.
  7. Na grilu nebo grilovací pánvi (pokud nemáte grilovací, použijte normální) ogrilujte na troše olivového oleje trsy s cherry rajčátky.
  8. Nyní by jste již měli mít i uvařené špagety. Takže je zceďte a dejte do pánve. Přidejte opečené kuřecí maso a vše důkladně promíchejte. Borci to umí prohodit, mě to zas tak moc nejde, tak si často pomáhám všemožnými nástroji. Špagety musí být pěkně obaleny sosíkem, který navíc do sebe ještě natáhnou. V pánvi by již nemělo být jezírko se šťávou, ta by se měla veškerá vstřebat do těstovin, Pokud to tak není, tak nechte na plameni a neustále špagety prohazujte.
  9. A jste ve finále, můžete servírovat.

Servírování

Na talíř dejte porci špaget se všemi těmi dobrotami, které máte v pánvi. Zasypejte hoblinkami parmazánu a jako ozdůbku dejte špičku s lístky čerstvé bazalky. Vedle přiložte ogrilovaná rajčátka. A to je vše přátelé. Pak už to můžete jen vdechnout a funět, jak jste se zase přejedli.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *