Kontaktní gril Tefal – Ultra Compact 600 Classic


Nástroje a vybavení kuchyně / Čtvrtek, 7 května, 2020

Tento kontaktní gril byl dalším překvapením, které mi Zuzka připravila a již je s námi doma mnoho měsíců. Zuzka mě párkrát viděla, jak si na internetu prohlížím kontaktní grily a vytušila, že je mým přáním jeden mít. Myslíte, že máme doma málo harampádí? Nemáme, ale na dobrou věc se místo vždy najde. Od té chvíle jej často používáme k přípravě mnoha pokrmů a chuťovek. Mnozí kuchaři si nejspíš řeknete, proč zrovna tento? Proč ne některý z těch chytrých, se spoustou funkcí? Prostě je to tak a já jsem za něj šťastný, jelikož pokud vaření holdujete, tak i s tímto jednoduchým modelem uděláte vše, co by zvládl ten sofistikovanější a elektronicky chytřejší. A hned v úvodu vám řeknu, že jsem absolutně spokojený.

Kontaktní gril Tefal Ultra Compact 600 Classic

Zároveň musím říct, že i velikost je dostačující, jelikož jsme doma jen dva a když přijede moje dcera, tak 3 porce zvládne naprosto snadno. V tomto roce se nám narodil náš společný syn Kubík a ten je malinký, takže ještě nejí normální stravu a nějakou dobu bude ještě trvat, než si dá grilované maso. Takže velikost je přesně odpovídající našim potřebám. Pokud mám být upřímný, tak 4 porce na něm zvládnu naprosto snadno, i když ne najednou, ale bude tady s námi ještě hodně dlouho.

Firma Tefal

Výrobcem tohoto grilu je firma Tefal. Tato firma vyrábí nepřeberné množství výrobků a přístrojů do kuchyně, domácnosti nebo výrobků v rámci páče o tělo. Rozhodně patří mezi kvalitní a inovativní výrobce, jejichž produkty jsou na trhu již po mnoho let. Vždyť právě teflonová pánev je jejich inovací, bez které si mnozí kuchtíci doma nedovedou představit život. Firma Tefal pochází z Francie a v současné době patří do skupiny Grouoe SEB.

Tefal grily mě zaujaly

Nemusím vám lhát, já grilovačky miluji a tak jsem doma přemýšlel, jak si ugrilovat krásný kus masa a nemuset to dělat na pánvi na sporáku. Již před nějakým rokem mě proto zaujaly grily od firmy Tefal, které měly mohutnou reklamu v televizi a jevily se velice dobře. Řada je široká, princip jednoduchý a i pan Cuketka jeden používal ve svých videích. Vše fungovalo a tak proč ne? Řekněme si upřímně, ony budou fungovat určitě i mnohé jiné grily, jiných značek a i jiných cenových relací. Ale mě se Tefal prostě líbil a tak jsem byl nakonec nadšen, že jsem od Zuzky jeden dostal.

Kontaktní gril Tefal Ultra Compact 600 Classic

Jedná se o základní a nejnižší řadu grilů Tefal. Nicméně i tak se bavíme o velice dobré kvalitě provedení, která se před vyššími řadami rozhodně nemusí stydět. Hlavní omezení je velikost a pak množství funkcí i těch chytrých. Tento gril totiž není žádný Einstein, ale na druhou stranu vaříte vy, ne?

Kontaktní gril Tefal Ultra Compact 600 Classic
Kontaktní gril Tefal Ultra Compact 600 Classic

Technické parametry

Nemám v plánu vám tady vykopírovat celý technický list a detailní specifikace. Pouze si zde dovolím vypíchnout pár, podle mě důležitých parametrů.

Konstrukce grilu: stolní, kontaktní, barbecue gril
Příkon: 2000W
Napájení: 220-240V
Grilovací plocha: žebrovaná
Možnost grilovat na obou plochách: ano
Možnost vyjmout grilovací plochy: ano
Termostat: ano
Teploměr: ne
Přesné nastavení teploty: ne (je možné nastavení temostatu na 3 základní stupně, ale i na hodnoty mezi nimi)
Odkapávací nádobka: ano
Chytré funkce nebo programy: ne
Displej: ne
Rozměry: 36 (š) x 20 (v) x 35 (h) cm

Tohle je základní výčet technických informací a již zde musíte vidět, že práce s grilem bude naprosto jednoduchá. Ona i celá tato moje recenze bude dost stručná, jelikož těch možností není zas tolik.

Způsoby grilování

Grilovat můžete na tomto kontaktní grilu dvěma způsoby. Tím prvním je klasický kontaktní gril, tedy tak, že na gril dáte potravinu, přiklopí a čekáte než je hotovo. Druhou možností je, že gril otevřete celý do roviny a na obou grilovacích plochách grilujete jako na klasickém grilu. To vám umožní grilovat na jedné plotýnce například maso a na druhé třeba zeleninu. Nicméně pokud máte gril rozevřený (barbecue gril), tak musíte jídlo otáčet. U kontaktního grilu se jídlo griluje z obou stran najednou.

Kontaktní gril Tefal Ultra Compact 600 Classic
Kontaktní gril Tefal Ultra Compact 600 Classic – grilovací plochy

Grilovací plochy a čištění

Grilovací plochy jsou kompletně vyjímatelné a je možné je mýt i v myčce na nádobí. Povrch je žebrovaný a opatřen teflonovou vrstvou. Tady se bohužel projevuje nemilá vlastnost teflonu, který je prostě velice málo odolný a tak na místech, kde se občas potká horní strana s tou spodní se velice rychle odře. Nicméně grilovací plochy i po mnoha měsících užívání jsou netknuté, takže je vše v pořádku. Samozřejmě dodržuji zásady práce s teflonovým nádobím a tak nepoužívám kovové kleště ani jiné kovové náčiní. Osobně používám kleště bambusové a dřevěné náčiní. Nechci si tento gril odpravit. Já navíc plochy nemyji v myčce. Pokud opékám něco co nezpůsobí napečení na plochách, tak gril otírám papírovým ručníkem a pokud již musím mýt, tak pouze v ruce a pouze měkkou houbičkou a trochou saponátu. Věřte, že i ty největší nápeky jdou z povrchu velice snadno a rychle. Povrch je skutečně velice dobrý a nepřilnavý.

Kontaktní gril Tefal Ultra Compact 600 Classic
Kontaktní gril Tefal Ultra Compact 600 Classic

Hloupý neznamená špatný

Slovo „hloupý“ jsem si dovolil dát do uvozovek. Je tím myšleno, že gril nemá žádné chytré, jak je dnes populární SMART, funkce. Tudíž neobsahuje žádné programy, teploměr, přesně nastavitelnou teplotu nebo hlídání, že je jídlo již hotové. A já si myslím, že to nemusí být špatně. Pokud máte gril, který za vás vše udělá, tak vám to samozřejmě ušetří hromadu práce, vyhnete se omylům a chybám. Na druhou stranu vám ten gril jídlo udělá sám a vy jste pouhá obsluha.

Osobně si u tohoto grilu pomáhám například grilovacím teploměrem, abych se ujistil, že grilované maso je přesně takové jaké by mělo být, tedy správně propečené. Někdo může říct, že správný kuchař pozná, že je maso správně propečené, například pohmatem, ale já to moc neumím. Proto si do masa zapíchnu sondu a jakmile maso uvnitř dosáhne správnou teplotu, vím, že je hotovo a hlavně správně hotovo. Takže ani to, že nemá gril své SMART funkce mě neomezuje a dokážu na něm dosáhnout skvělých výsledků.

Kontaktní gril Tefal Ultra Compact 600 Classic
Kontaktní gril Tefal Ultra Compact 600 Classic – ovládací prvky grilu

Ovládání je jednoduché. Jedno tlačítko, kterým se gril zapíná. Jedna kontrolka, která když svítí, tak se gril nahřívá na požadovaný stupeň teploty (po zhasnutí teplota již odpovídá nastavenému stupni) a otočný volič, kterým si můžete nastavit teplotu. Tento volič umožňuje i nastavení mezi jednotlivými stupni. Na grilu je pak také doporučení, který stupeň se volí k přípravě kterého pokrmu. To je orientační, ale já osobně se tím zatím řídím a výsledky jsou výborné.

Kam s přebytečným tukem?

Jak jste si mohli přečíst v technických parametrech, tak gril obsahuje i odkapávací nádobku, což je velice důležité. Nechcete přeci, aby se vám jídlo při přípravě koupalo v tuku.Nádobka je velice dobře přístupná a díky sklonu grilu tuk krásně odkapává či odtéká a vy opravdu grilujete a nesmažíte.

Kontaktní gril Tefal Ultra Compact 600 Classic
Kontaktní gril Tefal Ultra Compact 600 Classic – dostupnost a čištění odkapávací nádobky je naprosto bezproblémové

Odkapávací nádobka má vzhledem k velikosti grilu dostatečnou velikost a nikdy se mi nestalo, že by se naplnila. Také je velice snadné ji vyčistit, jelikož se dá jednoduše celá vyjmout a umýt.

Kontaktní gril Tefal Ultra Compact 600 Classic
Kontaktní gril Tefal Ultra Compact 600 Classic – velikost odkapávací nádobky je pro tuto velikost grilu naprosto dostačující

Grilovací nádobka funguje jak v režimu grilu kontaktního, tak i v režimu barbecue.

Co můžete grilovat a co jsem již griloval já

Celý gril je velice univerzální a můžete grilovat jak masa, ryby, zeleninu nebo toasty a bagety. S výjimkou ryb jsem vyzkoušel vše a vždy s výborným výsledkem. Doma často griluji maso i zeleninu. Například grilovaná panenka byla skvělá.

Jelikož máme moc rádi zapékané toasty a bagety, tak jsme prakticky přestali používat toastery a vše jedeme na tomto grilu. Velice dobře se nám na něm daří dělat i naše milované street foodové jídlo od našich milovaných Take Eat EZ, jejich Miss Piggy sýrový toast. Je to pecka.

Hodnocení na závěr

Řekl jsem to již v samotném úvodu, jsem spokojen. Zatím jsem na tomto grilu dokázal udělat vše tak, jak jsem si přál. Nikdy mě nezklamal. A i když je jednoduchý, v ničem mě to neomezuje. Oceňuji jeho kompaktnost a spolehlivost. Použití materiálů je uspokojivé a rozhodně nejde o nějakou low-costovou náhražku. Prostě i tento základní model odvede obrovský kus práce.

Pokud vám nevadí utratit nějakou tu korunu navíc, rozhodně neuděláte chybu s některým z grilů vyšší řady. Například možnost hlídaní teploty pokrmu se rozhodně může hodit, nemusíte totiž pak řešit teplotní sondu. Také přesnější nastavení teploty může být velkou výhodou, hlavně u pokrmů, kde je teplota grilu zásadní. Ale jak vidíte u mě, i tento jednoduchý gril vše zvládne.

Pro někoho, kdo miluje zapékané toasty a bagety bych jej považoval téměř jako povinnost. Rozdíl mezi toasterem a tímto grilem je ve výsledku obrovský.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *