Tvarohový velikonoční beránek


Česká, Dezerty, Jen tak recepty, Sladká jídla, Tradice, Velikonoce / Úterý, 28 dubna, 2020

Tvarohový velikonoční beránek je věc, bez které si nedovedu představit Velikonoce. Má jednu obrovskou výhodu, je jednoduchý, chutný a vždy se povede. Kdysi jsem měl strach z toho, jestli půjde snadno vyklopit z formy a musím říct, že se mi za ta léta ještě nikdy nestalo, že by vyklopit nešel. Pokaždé z formy vyklouzne jako po másle, no ono to vlastně je doopravdy po másle. Možná vám bude recept připadat povědomý a to není náhoda. Jeho příprava je téměř identická jako skvělá tvarohová bábovka mojí babičky.

Tvarohový velikonoční beránek
Tvarohový velikonoční beránek

Mám moc rád jednoduché věci a tak se nesnažím beránka nějak překombinovat. Takto samotný je báječný a nepotřebuje čokoládové polevy, ozdoby z bonbónů či cukrovinek. Však zkuste sami a uvidíte. Kdo jednou zkusil, tak již nikdy nechtěl jinak.

Suroviny

  • 250g másla  + trocha másla na vymazání formy
  • 250g moučkového cukru + plus trochu na pocukrování
  • 250g polohrubé mouky
  • 250g tvarohu tučného měkkého (kostka, ale pozor nesmí to být ten ve vaničce, ale pěkně v takovém alobalovém papíru)
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • strouhanka na vysypání formy
Tvarohový velikonoční beránek

Postup

  1. Jelikož je příprava velice rychlá, tak jako první věc, kterou uděláte je, že si rozehřejete troubu na 250°C. Pak už vás nebude nic zdržovat.
  2. Ve velké míse si utřete měkké máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, až je krásně nadýchané.
  3. Rozdělíte si žloutky a bílky.
  4. Žloutky vmícháte do utřeného másla s cukrem a šleháte tak dlouho, dokud nezačne měnit barvu na světlejší.
  5. Pak si smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a postupně vmíchejte do máslovo-vaječné směsi.
  6. Nyní můžete vmíchat tvaroh.
  7. Udělejte si z bílků sníh a ten opatrně zapracujte do těsta, tak aby se s těstem úplně spojil. Těsto je docela hutné, ale nebojte, je to v pořádku, není to takové to blátíčko, jako když děláte olejovou bábovku.
  8. Formu na beránka opravdu velice pečlivě vymažte máslem. Buďte velmi precizní, to je základ, aby pak šel beránek snadno vyklopit.
  9. Vymazanou formu vysypejte strouhanku. Rozhodně nepoužívejte mouku, musí to být strouhanka.
  10. Teď již můžete dát těsto do vymazané a  vysypané formy a půjdete na pečení. Já používám dvojdílnou keramickou formu, tedy takovou, že mám beránka uzavřeného i shora. Pokud máte pouze jednodílnou, tak až budete péct, budete muset postupovat malinko jinak, ale nebojte se vlka nic, já vám to popíšu.
  11. Formu s těstem vložíte do trouby předehřáté na 250°C a na tuto teplotu pečete 15 minut.
  12. Po 15ti minutách stáhnete teplotu na 200°C. Pokud máte jednodílnou formu, tak ji v tuto chvíli zakryjete alobalem.
  13. Nyní pečete 40 minut. Pokud máte jednodílnou formu s alobalem, tak pečete 35 minut a pak ještě 5 minut bez alobalu. Vidíte, ani to nebolelo.
  14. Nechte beránka chvíli zchladnout, ale ne úplně a opatrně jej vyklopte z formy.
  15. Teď již jej nechte téměř vychladnou a teprve nyní pocukrujte moučkovým cukrem. Pokud by jste jej pocukrovali ještě horký, tak by vám na beránkovi cukr zvlhnul a to vypadá nehezky.
Tvarohový velikonoční beránek
Tvarohový velikonoční beránek

Nejde přestat

Na fotkách vidíte, jak na beránkovi cukr krásně drží a takto bude vypadat i na druhý den, pokud jej tedy hned nesníte. Když jsem jej dělal letos, tak Zuzka zase dělala své roztomilé tvářičky a pak si každou chvíli musela odběhnout a kousek si ukrojit. Na druhý den zbývala již jen hlavička a na velikonoční pondělí již jen drobečky na podnose. Přitom, když jsem jej pekl, tak jsem si říkal, že ho budeme zase jíst celý týden.

Tvarohový velikonoční beránek je takovou mou vzpomínkou na babičku

Servis po babičce

Znáte mě, jsem takový nostalgik a tak jsem si kousek musel udělat a naservírovat na starém servisu po mojí babičce. Ani nevím zda je to porcelán, myslím, že jo, ale pro mě to je jedna z nejcennějších věcí, které mám. Jasně není to taková ta moderna, která je dnes in, ale já jej miluji. Úplně vidím jak nám babička krájí to co upekla, nakládá na tyto krásné talířky, všude voní káva a kolem je takový krásný klid a pohoda. To si občas musím udělat doma taky, protože pak to cítím zas a znovu.

Tvarohový velikonoční beránek
Tvarohový velikonoční beránek

Závěr

A já se opět budu opakovat. Základem úspěchu je správná doba pečení. No a všichni máme doma nějakou troubu a každá trouba peče malinko jinak. Některá nedopéká, druhá zase pro změnu přepéká. Nejlepší je si teplotu trouby změřit kuchařským teploměrem se sondou, jenže ten nemusí doma mít každý, ani moje babička jej neměla. Takže pokud vám přijde beránek připečenější, tak uberte 5 minut. Pokud je nedopečený, pak opatrně po minutách přidávejte. Dobu pečení si takto vyladíte a pak již jen jedete na jistotu. Tedy do doby než si vyměníte troubu.

Velikonoční beránek
Velikonoční beránek
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *