Kuřecí plátek a omáčka z Nivy a bazalky


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Úterý, 21 dubna, 2020

V dnešní době je pro mě dost náročné, každý den vymyslet, co budu vařit k obědu. Jsem už přes měsíc doma a tak mohu část svého času věnovat vaření, které mám moc rád. Zuzka se přes den intenzivně věnuje našemu malému Kubíkovi, já celý den vzdáleně pracuji a tak toho času na přípravu moc nemám. Tato omáčka z Nivy a bazalky s plátkem kuřecího masa je pro tuto dobu ideální. Příprava trvá chvíli, chuť je skvělá, teda alespoň pro mě, Zuzka si taky nestěžovala. Hodně to podpořila i situace, že se snažím chodit do obchodu jen 2x týdně, prostě musím ten náš malinký uzlíček chránit jak jen to jde. Proto jsem koukl do lednice a když jsem viděl, že tam máme sýr Niva, smetanu a v mrazáku zásobu kuřecích prsou, tak se mi to hned spojilo. Jo tak tohle bude fajn, na to mám chuť.

A příloha? V hlavě mi jasně rezonuje rýže. Rychlá a já ji mám opravdu moc rád. A pokud ji budete připravovat jako já v rýžovaru, tak je to i bez práce. Jistě, že na internetu naleznete hromadu receptů na omáčku z Nivy, ale já tam nutně potřeboval tu bazalku. Prostě, když vám ten červík v hlavě napovídá, nedá se odporovat.

Kuřecí plátek s omáčkou z Nivy a bazalky

Asi už mi z toho omezeného pohybu malinko hrabe. Sedím tady, je noc a já si vzpomínám na léta mého čundrování a poslouchám Nedvědy. Asi mi chybí už jít ven. Snad vám ten recept nebudu rýmovat. Hlavně aby to nečetli kamarádi motorkáři, jinak je mi jasné, jakou mi dají přezdívku, brum brum.

Suroviny

Recept je koncipován na 2 pořádné porce, takže pokud budete chtít více, musíte násobit. A já nejsem žádný šetřílek, takže když omáčka z Nivy a bazalky, tak jí musí být dost. My to tak máme rádi.

  • 1 kuřecí prso
  • 1/4 cibule
  • 100g sýru Niva
  • sušená bazalka
  • 1 velká smetana na šlehání (minimálně 31%) – 375g
  • 1 lžíce přepuštěného másla (pokud nemáte přepuštěné máslo, tak jej nahraďte rostlinným olejem)
  • 1 lžíce másla + 1 lžička másla
  • sůl
  • pepř
  • rýže (jako příloha)
Kuřecí plátek s omáčkou z Nivy a bazalky
Kuřecí plátek s omáčkou z Nivy a bazalky

Postup

  1. Já vždy začínám tím, že si dám vařit rýži, takže to udělejte stejně. Během vaření rýže si stihnete připravit zbytek. Jen prosím nevařte rýži ve varných sáčcích, to bychom opravdu nebyli kamarádi.
  2. Kuřecí prso si očistěte a podélně rozřízněte, aby vám vznikly 2 tenčí plátky. Abrakadabra, kouzlo, už máte 2 porce masa :-).
  3. Kuřecí maso osolte, opepřete a posypte sušenou bazalkou.
  4. Hlubší a větší pánev rozehřejte a dejte na ni přepuštěné máslo (olej).
  5. Jakmile je přepuštěné máslo (olej) horké, tak na něj položte plátky kuřecího masa a začněte opékat. Jakmile máte jednu stranu opečenou, kuřecí maso na straně opékání začíná chytat nahnědlou barvu, tak jej otočte.
  6. V tuto chvíli přidejte lžíci másla a hned jak se rozpustí, tak pomocí lžíce jím přelévejte plátky masa.
  7. Opečené maso vytáhněte z pánve bokem a do výpeku přidejte lžičku másla.
  8. Za máslem hned pošlete na drobno nakrájenou cibuli a restujte ji, dokud nezesklovatí.
  9. Máte už cibuli zesklovatělou? Tak nyní již můžete vlít smetanu. Tu pořádně rozmíchejte, aby na sebe navázala vše co se v pánvi vytvořilo a přidejte nakrájený sýr Niva.
  10. Nyní musíte míchat, aby se sýr pořádně rozpustil ve smetaně. Jen to sepisuji a už tady zase slintám.
  11. Nyní vrátíte opečené plátky masa do omáčky a necháte probublávat. V této fázi si již jen hlídáte konzistenci omáčky a dochucujete solí, pokud je to nutné.  Omáčku není nutné vůbec zahušťovat, což je naprosto super.
Kuřecí plátek s omáčkou z Nivy a bazalky
Kuřecí plátek s omáčkou z Nivy a bazalky

Šup s tím na talíř

Než jste udělali maso a omáčku z Nivy a bazalky, tak již máte jistě uvařenou rýži, tak s tím rychle na talíř. Snad vám to bude chutnat stejně jako nám.Přeji vám dobrou chuť.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *