Chlupaté knedlíky mojí babičky


Česká, Jen tak recepty, Knedlíky, Přílohy / Čtvrtek, 9 dubna, 2020

Receptů na chlupaté knedlíky najdete na internetu spoustu. Ať již ze syrových brambor, jako tento nebo i z vařených. Když jsem si sám procházel tyto recepty, žádný nebyl jako ten od mojí babičky. Jestli si myslím, že tyto chlupaté knedlíky jsou nejlepší? To upřímně nevím, ale pro mě to byla vždy úplná delikatesa, na kterou jsem moc těšil. Moje babička je uměla báječně a v kombinaci s pečeným masem nebo s roládami, no co vám budu vyprávět. Asi i proto vypadám jak vypadám, nedalo se odolat a nejíst dokud člověk málem nepraskl. Teď si možná říkáte, čím jsou tyto jiné od těch ostatních? No je to tím, že babička do nich přidávala i strouhanku.

Chlupaté knedlíky
Chlupaté knedlíky

Příprava těchto knedlíků je velice jednoduchá, jelikož se dělají ze syrových brambor. Pak již jen mouka, strouhanka, vejce a sůl. Ty syrové brambory jim dají naprosto skvělou chuť. Takže pokud si je chcete vyzkoušet, zde je recept.

Suroviny

Recept je z 1 kg brambor, jelikož se vejce vcelku špatně půlí, ale když budete šikovní, můžete si je udělat i z poloviční dávky. Jen se opravdu pokuste vejce půlit, protože když je v těstě hodně vejce, pak je výsledný knedlík tvrdý a ne tak vláčný, jak by měl být.

  • 1kg syrových brambor
  • 150g hrubé mouky
  • 60g strouhanky
  • 1 syrové vejce
  • 2 lžíce soli (Zde si množství raději pohlídejte, protože každý tu slanost má rád malinko jinak a méně je někdy více. Nebojte se těsto ochutnat a sůl přidávat postupně.)

Jistě jste si na fotografiích všimli, že tvar mých knedlíků je takový, jak se říká rustikální. Ano, máte pravdu, že v překladu do češtiny to znamená, že jsem se s nimi nemazlil a tvar jsem odfláknul. Hihi.

Chlupaté knedlíky
Chlupaté knedlíky

Postup

  1. Brambory oškrábejte, opláchněte a nastrouhejte na jemném struhadle (malé slzičky).
  2. Slijte přebytečnou vodu, není nutné je nějak drasticky vymačkávat.
  3. Smíchejte s hrubou moukou, strouhankou, vejcem a solí. Jak jsem říkal, tak solte postupně a těsto ochutnávejte.
  4. Z těsta vytvarujte knedlíky velikosti golfových míšků nebo to udělejte jako já, pomocí polévkových lžic jako velké noky.
  5. Vložte do velkého hrnce s vroucí vodou a vařte 8-10 minut. Pokud si nejste jistí, zda jsou již hotové, tak si jeden prostě vytáhněte, rozkrojte o ochutnejte.

Pokud se vám knedlíky rozvařují, znamená to, že těsto bylo příliš řídké. Může to být tím, že brambory jsou hodně vodnaté, pak vám nezbude, než přidat trošku mouky, ale opravdu jen trošku, zase by jste z toho mohli mít doslova golfové míčky.

No a k těmto skvělým knedlíkům si pak můžete upéct maso, rolády, zelí, prostě cokoliv co máte rádi. Moje nejoblíbenější kombinace byla chlupaté knedlíky s hovězí roládou z roštěnky plněnou špekem a cibulí. K tomu skvělý hlávkový salát se špekem. To byla vždy naprostá pecka.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *