Rajská polévka z protlaku, jak ji vaří(la) moje mamka


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Sobota, 21 března, 2020

Prý jsou staří lidé sentimentální. Já si starý nepřipadám, ale když tady vařím tuto polévku z dětství, tak jsem sentimentem sedimentován. Rajská polévka z protlaku byl náš rodinný hit. Vlastně pořád asi ještě je, jen moje skvěla maminka chce být moderní a tak přeci nebude vařit z rajského protlaku, ale použije mnohem modernější rajčatovou passatu. Ale jinak je to stejné. Jenže já chtěl retro, já chtěl polévku přesně takovou, jako si ji pamatuji jako dítě. No a jelikož je tady kvůli koronaviru karanténa, tak mám na vaření spoustu času. Navíc jsem ještě na otcovské dovolené a tak je se jako správný táta musím postarat. No, Kubík má teprve 2 týdny, tak si asi nedá, ale my si dáme moc rádi a on až bude větší, tak určitě taky.

Rajská polévka z protlaku
Naše rajská polévka je jednoduchá, silná rajská chuť a pouze rýže

Prohledával jsem i různé recepty na rajské polévky a všechny začínají jíškou. Jenže v naší rodině se rajská polévka s jíškou nedělá a díky tomu je trošku jiná. Je to taková příjemně nasládlá polévka plná chutí a proto si myslím, že je u dětí hodně oblíbená. Když jsme byli malí, tak jsme ji říkali červená polévka a rajské omáčce jsme zase říkali červená omáčka. Když se nás mamka ptala, co chceme o víkendu k obědu, často jsme svorně křičeli, že chceme červenou polévku a červenou omáčku. Tak moc byla u nás populární rajská polévka z protlaku.

Suroviny

Tato polévka má jednu obrovskou výhodu. Všechny suroviny na ni můžete  a většinou i máte doma. Proto nebudeme zbytečně zahálet a vrhneme se na ni. Jsem zvědavý, jak vám bude chutnat a hlavně, jak bude chutnat vašim dětem.

  • 1 větší rajský protlak (140g)
  • 1 lžička oleje
  • 3/4 l vody
  • 1/4 cibule
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1 vrchovatá lžíce rýže
  • 2 zarovnané lžíce hladké mouky
  • hrudka másla (mě to dělá takový 2-3 mm plátek másla)
  • sůl
  • 1 lžíce octa (obyčejný lihový ocet)
  • 4-6 lžiček cukru krystal
  • Worcesterová omáčka (tam budete potřebovat jen malinko na zastříknutí)
Rajská polévka z protlaku
Rajská polévka z protlaku

Postup

Uvařit tuto polévku je velice jednoduché. Jediné, co vám může udělat trošku neplechu je správné dochucení. Na druhou stranu, každý preferuje jiné chutě. Někdo má raději sladší, jiný kyselejší, další má rád jemné chutě (například děti), jiný zase chtě výraznější. Takže já vám ji zde dnes udělám podle mě a vy si pak můžete experimentovat v dochucování sami. Na tuto polévku nepotřebujete žádný ohromný hrnec a množství bude dostatečné přibližně na 4 porce.

Rajská polévka z protlaku
Rajská polévka z protlaku
  1. Do hrnce dáte trošku oleje a rajčatový protlak. Ten krátce zarestujete.
  2. Zarestovaný rajský protlak zalijete 3/4 litrem vody. Můžete použít i horkou (já si ji během restování uvařím ve varné konvici) celé se to malinko urychlí.
  3. Rozmícháte a vložíte oloupanou cibuli v kuse, bobkový list, nové koření, kuličky pepře a 1 lžičku soli. Celé pak necháte 15 minut provařit.
  4. Pak dejte do polévky 1 lžíci rýže, zamíchejte a nechte dál na malém plameni vařit.
  5. Nyní si připravte tzv. zaklechtku (je to jen voda s moukou). Jí si ji rád dělám v malém shakeru, protože se vždy vše krásně promíchá. Nicméně vy si můžete klidně smíchat 2 lžíce hladké mouky v malém množství vody například v hrnečku a vymícháte vidličkou. Pak vlijete do polévky a důkladně promícháte. Nyní necháte dále vařit na malém plameni. Vaříte 15-20 minut, aby se mouka dobře provařila. Pokud budete mít pocit, že je polévka příliš hustá, můžete ji opatrně naředit troškou vody.
  6. Rýže je uvařená, zde nevadí, že je uvařená hodně, Vlastně se začne na koncích rozevírat jako špekáček. V polévce je dobré, když je rýže hodně měkká. Proto nyní přistoupíte k dochucení. Polévka je stále taková dost nijaká a tak po ochutnání přidáte trošku soli.
  7. V tento okamžik přichází na řadu dochucení octem a cukrem. Mě to vychází na 1 lžíci lihového octa a 6 zarovnaných lžiček cukru. Vždy dávám nejprve pouze 4 lžičky a pak postupně při ochutnávání přidávám. Vždy nechte mezi dochucováním chvíli provařit, aby se chuť usadila.
  8. Z polévky vyndejte bobkový list, nové koření, pepř a cibuli.
  9. Na závěr jen opatrně zastříkněte Worcesterovou omáčkou a vhoďte kousek másla. Nyní již nevařte. Polévku promíchejte, aby se máslo rozpustilo a spojilo se s polévkou. Je neuvěřitelné, jak krásně chuť polévky vyhladí.
  10. A můžete servírovat.
Rajská polévka z protlaku
Rajská polévka z protlaku

Když nevyskype, tak to není ono 🙂

Vždy když moje mamka vaří tuto polévku, tak se ji ptáme, zda ji vyskypala. Tohle je pro vás asi neznáme slovo, ale u nás na severní Moravě je běžné. Znamená, že tekutina, která se vaří začne pěnit a ta pěna se začne hrnout z hrnce ven. Naše mamka vždy říkala, že pokud ji polévka nevyskype, tak nikdy nechutná tak jak má. No já to neriskuji, protože se mi pak nechce umývat sporák.

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

5 Replies to “Rajská polévka z protlaku, jak ji vaří(la) moje mamka”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *