Strapačky se zelím a uzeným masem


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Slovenská / Úterý, 17 března, 2020

Jako dítě jsem dlouho neznal slovenské halušky s brynzou. U nás doma ve slezské části Ostravy dělávala babička vždy halušky se zelím a uzeným. Až časem, kdy jsem se jako velký začal toulat po československých luzích a hájích jsem také začal objevovat místní kuchyni a zjistil, že to čemu jsme my doma říkali halušky, jsou vlastně strapačky se zelím a uzeným masem.

Strapačky se zelím a uzeným masem
Strapačky se zelím a uzeným masem

Toto jídlo je velice populární jak u nás, tak i na Slovensku. Strapačky nebo halušky se zelím a uzeným dnes potkáte prakticky na jakémkoliv fesťáku či trzích, jen ta kvalita je mizerná. Zelí bývá sladké, uzené jen aby se neřeklo. Přitom toto jídlo pochází z chudých oblastí a i dnes se dá uvařit za pár korun. Ale my nevaříme proto, abychom ušetřili, ale proto, abychom si pochutnali, že?

Strapačky se zelím a uzeným masem
Strapačky se zelím a uzeným masem

Nepamatuji si, jak to babička dělávala, ale ono tady nejde o žádnou vysokou školu gastronomie a vaření. Je to pár věcí, dobrých věcí, ty smícháte a máte hotovo. Tak pojďte, uděláme si skvělé strapačky se zelím a uzeným masem.

Suroviny

Velice těžce se mi nyní říká, kolik porcí je z tohoto množství. Někdo by řekl 3, jiný zase 4. Vážně hodně záleží na tom, jak velcí a „žraví“ budou strávníci.

  • čerstvě uvařené halušky (podle receptu zde) – množství ze 700g brambor
  • 1 menší cibule
  • 500g kysaného zelí 

    U kysaného zelí bych se na okamžik zastavil. Přiznám se, že kysané zelí doma často kupuji. Taková ta klasika v pytlíku. Nicméně dnes se již pokouším si kysané zelí vyrobit doma sám a musím říct, že na tom opravdu není nic složitého, jen je to trocha práce a pak minimálně týden čekání. Občas dostanu domácí kysané zelí od našich přátel (Járy a Zuzky), to je báječné. Zrovna tento recept jsem naposledy dělal právě z jejich zelí a bylo to prostě naprosto dokonalé. Takže si zkuste udělat kysané zelí doma, je to moc fajn. Jen občas ten smrádeček v našem bytečku při kysání :-), my to svádíme na našeho psa Milouše, hihi.

  • 250g uzeného masa (Zvolte dle své obliby. Já například mám rád uzenou krkovici, ale moje Zuzka nemá ráda tučné maso, tak musím použít plecko nebo pečeni, pokud chci, aby to jedla i ona.)
  • 100g špeku
  • 4 vrchovatých lžic sádla (Sádlo máme domácí, vzpomínáte na vaření v truhlárně?)
  • sůl
  • pepř
Strapačky se zelím a uzeným masem
Strapačky se zelím a uzeným masem

Postup

Oproti slovenským haluškám s brynzou trvá tento recept o něco déle, jelikož si musíte připravit zelí z uzeným masem a to kysané zelí, budete chvíli dusit aby změklo a zbavili jste se přebytečné tekutiny. Já, jako dítě, miloval, když to zelí dokonce začínalo mít malinko barvu. Tak to dělávala moje babička. A ona, když už tohle vařila, tak toho dělala regulérní kotel pro armádu. Dobrá tak armáda je moc, ale minimálně pluk by nasytila.

  1. Začínáte krájet, to je základ vaření. Takže si nakrájíte cibuli na drobno, špek na menší kostičky, uzené maso na kostičky dle vlastní obliby (menší, větší, jak chcete, klidně si jej můžete jen natrhat, pokud jste jej před tím třebas vařili a maso vám zůstalo).
  2. Zvolte správnou velikost hrnce, budete tam vařit všechno, tedy kromě halušek, ehm tedy strapaček. Do hrnce dejte špek a uzené a restujte.
  3. Jakmile se vám špek částečně vyškvaří, tedy vám vzniknou malinké „jakoby“ škvarky, přidejte cibuli a restujte ji, dokud nebude mít hezkou zlatou barvu.
  4. V tuto chvíli přijde na řadu zelí. Zelí zcedíte a pokud máte pocit, že je příliš kyselé, tak jej můžete propláchnout vodou. Je však nutné z něj pak vodu vymačkat. Zelí dáte do hrnce a začnete jej opékat. Můžete jej lehce a to opravdu lehce posolit. Zelí začne pouštět vodu a tak můžete stáhnout plamen na sporáku, přiklopit pokličkou a začít dusit. Délka hodně závisí na tom, jak moc chcete mít zelí měkké. Já většinou dusím přibližně 30 minut.
  5. Pak zelí odkryjte a pokračujte, dokud se nezbavíte veškeré tekutiny. Během toho postupně přidávejte do celé směsi sádlo. Výrazně to napomůže chuti a jakmile se zbavíte tekutin, celá směs se začne díky sádlu trochu restovat.
  6. Nyní ochutnávejte, jelikož je čas, kdy můžete finálně dochutit solí a pepřem.
  7. Vše nechte na minimálním plameni a uvařte si halušky/strapačky podle receptu zde. Těsto na halušky již však musíte mít připraveno a v této fázi je pouze uvaříte. Uvařené a zcezené přesunete do mísy a smícháte se zelím a uzeným masem. Případně, pokud působí příliš suše, můžete vmíchat lžíci sádla navíc.
Strapačky se zelím a uzeným masem
Strapačky se zelím a uzeným masem
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *