Brynzové halušky z Martina


Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Slovenská / Pondělí, 16 března, 2020

Tento recept má svůj příběh a vůbec, brynzové halušky jsou pro mě takovým seriálem. Vše to začalo před mnoha lety, když jsem jezdil na kajaku a byli jsme s partou vodáků na Slovensku v okolí Donoval. Sjížděli jsme potoky a užívali si krásně divokou vodu z tajícího sněhu. Tenkrát začala má závislost, jelikož jsme si každý den museli dát minimálně jednou halušky s brynzou. Kvalita byla různá od oživlých a pochodujících zombie po talíři až po naprosto skvělé a chutné. Myslím, že tak nějak to začalo.

Brynzové halušky
Brynzové halušky

Od té chvíle jsem si musel při každé návštěvě Slovenska dát brynzové halušky. Ne jinak tomu bylo i v době, kdy jsme jezdili na Slovensko do Martina a to buď jako modeláři, jelikož tam jsou nádherné svahy pro svahové létání, nebo jsme si tam jeli zalétat na větroních. Martin je plachtařský ráj a pro mě se stal i rájem haluškovým. Místní koliby nabízely vždy báječné halušky. To nejlepší mě však potkalo u rodičů mého skvělého kamaráda Petra. Jednou, po návratu z plachtění nad Martinem nám maminka Petra udělala brynzové halušky tak, jak je jejich rodina dělá již mnoho let. A byly to halušky par excellence.

Brynzové halušky
Brynzové halušky

Stál jsem u nich v kuchyni a hltal každý detail přípravy. V ruce jsem držel kameru a pro jistotu si vše natáčel. A od této chvíle si doma děláme tyto super halušky s brynzou z Martina. Však sami můžete ten zážitek vidět na našem videu.

Suroviny

  • čerstvě uvařené halušky (dle receptu zde) – halušky ze 700g brambor
  • 250g brynzy (nejlepší je ta májová)
  • 100g špeku
  • 50g másla
  • pažitka
Brynzové halušky
Brynzové halušky

Postup

  1. Nejdříve si připravíte vyškvařený špek, jelikož uvaření halušek z těsta je již záležitostí pár chvil. Takže, nakrájíte si špek na na kostičky, přibližně 1×1 cm.
  2. Do kastrůlku si dáte máslo, nakrájený špek a začnete jej škvařit. Doma hodně závisí na množství, jaké děláte, ale potřebujete špek vyškvařit hezky na barvu.
  3. V tuto chvíli si dáte vařit halušky do vroucí vody, dle receptu na halušky, který jsem vám zde již napsal.
  4. Jakmile máte halušky uvařené, začnete vše míchat dohromady. Do slitých halušek, které již máte připraveny v míse, nadrobíte brynzu a promícháte. Vmícháte vyškvařený špek (trochu si nechte na ozdobu), promastíte tukem (směs sádla a másla), který vám zůstal ze škvaření, aby směs měla příjemně krémovou strukturu. Já osobně mám rád tuku docela dost. Na závěr vmícháte čerstvě nakrájenou pažitku.
  5. Na talíř servírujete brynzové halušky, které ozdobíte vyškvařeným špekem, trochu zalijete tukem a lehce posypete pažitkou.
Brynzové halušky
Brynzové halušky

Tohle je ráj pro duši, chuťové buňky a oči. pokud použijete opravdovou ovčí brynzu, chuť je výrazná a to já prostě zbožňuji. Je možné dělat i varianty, které jsou mnohem jemnější, ale to si ukážeme v některém z dalších receptů na brynzové halušky.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *