Halušky nebo strapačky – prostě těsto na tuto laskominu


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Přílohy, Slovenská / Neděle, 15 března, 2020

Již dlouhou dobu jsem si myslel, že vím, co jsou to halušky a jak na ně udělat těsto. Měl jsem jasnou představu v čem se liší halušky a strapačky. Jenže pak si pročítám články a dozvídám se, že halušky a strapačky se liší v těstě. Prý v těstě na halušky nejsou brambory a v těstě na strapačky jsou. Tohle prý ví všichni znalci.

Tak jak to je milí Slováci?

Inu, nelenil jsem a vyrazil položit dotaz mým známým, kamarádům a kolegům ze Slovenska. Prostě ať mi na rovinu řeknou, jak to doopravdy je, jelikož já jsem si dodnes myslel a byl přesvědčený, že název halušky se používá ve spojení s brynzou a strapačky ve spojení se zelím, uzeným, slaninou a podobně. Teda tak mi to vždy, všichni a všude vysvětlovali. A co jsem se dozvěděl? To, že na Slovensku si snad nikdo nedovede představit halušky z těsta bez brambor. Takže přátelé, pro účely mého blogu bude těsto jedno a to s bramborem a v odborných kuloárech ať si říkají a píší co chtějí. Já následuji hlas lidu, slovenského lidu.

Halušky nebo strapačky?
Halušky nebo strapačky?

Návrat do minulosti

Tak a teď proč píšu tento post, když jste jistě již četli a vařili podle příspěvku Slovenský večer, kde jsem halušky s brynzou dělal. Byly to začátky, ještě jsem netušil, jak budu svůj blog koncipovat a tak jsem recept sepsal tak, jak mi jej popisovali mí drazí Kožárovi. Jenže pak se mě ptáte, kolik čeho? My to tak odhadnout úplně neumíme. Prosím dej nám alespoň orientační hodnoty. A jelikož mi na vás záleží, tak jsem si vše odměřil a hodnoty vám přináším. Nyní na těsto na halušky nebo strapačky nebo, vždyť je to fuk. U nás doma na Severní Moravě se říkalo všemu halušky, i strapačkám.

Suroviny

  • 700g brambor (syrové)
  • 200g hladké mouky (nejlépe 00)
  • sůl
Halušky nebo strapačky?
Halušky nebo strapačky?

Postup

Celý postup je velice triviální, nicméně pokud nemáte doma pomocníčky v podobě robota a minimálně síto na halušky, tak to může být ve větším množství malinko náročnější.

  1. Brambory si oškrábete, dobrá škrabka je základ, a omyjete.
  2. Pak si je nastrouháte na jemno. Správné struhadlo je to, které má na sobě takové ty korunky.
  3. Nastrouhané brambory osolíte a přidáte mouku. Hodnoty jsem vám uvedl v surovinách. Nicméně všichni moc dobře víme, že různé brambory mají různý obsah škrobu a tak se nemusejí vždy chovat stejně. Proto berte uváděné hodnoty jako orientační. Cílem je, aby šla hmota potom snadno protlačit přes síto na halušky.
  4. Těsto nechte odpočívat a dejte si vařit vodu ve velkém hrnci.
  5. Jakmile voda v hrnci začne vřít, přichází má nejméně oblíbená činnost a tou je protlačení těsta přes síto.

    Osobně již léta používám obyčejné síto na halušky, je to takový plechový „bazmek“ s oky a těsto přes něj pasíruji pomocí lžíce. Dám do síta část těsta a krouživými pohyby lžíce se jej snažím protlačit přes otvory. Je to neskutečnej „vopruz“. Právě proto se již poohlížím po nějakém elegantnějším řešení, ve formě struhadla na halušky nebo jiného pomocníka. Co si budeme povídat. Když děláte halušky pro 10 lidí, tak vám to dokáže náladu během protlačování těsta poněkud pocuchat. Určitě vám dám vědět, jak jsem dopadl. Zatím koukám na tohle struhadlo.

    A vít co? Já to struhadlo na halušky od Tescomy koupil a je to paráda. Konečně mohu klidně spát, i když vím, že na druhý den je budu dělat. Schválně, má zkušenost s je v tomto článku.

  6. Pozor, halušky se uvaří vcelku rychle, takže si hlídejte, kdy vám všechny vyplavou na hladinu. Během vaření je občas promíchejte. Nedávejte jich do hrnce příliš mnoho najednou, jinak vám zchladí vodu a místo halušek budete mít haluškový řízek. Když jsou všechny na hladině, dejte jim ještě minutku a pak je již můžete slít do nějakého většího síta, aby jste se zbavili veškeré přebytečné vody.
  7. Nyní si již můžete zvolit zda je použijete pouze jako přílohu nebo si uděláte halušky s brynzou či strapačky se zelím a uzeným masem. Nebo vytvoříte nějaký jiný, váš originální recept. V tom případě se o něj s námi musíte podělit :-).

A teď se již můžete těšit, protože již mám připraveny recepty na tuhle slovenskou, moravskou a já nevím jakou ještě specialitu. Tak vydržte, již brzy.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *