Holáškovic vařonka


Česká, Jen tak recepty, Míchané nápoje, Nápoje, Tradice / Středa, 4 března, 2020

Je to již chvíle, kdy byly Vánoce. Toulali jsme se po vánočních trzích či jarmarcích a popíjeli svařák, punč nebo grog. Jenže jsou místa v naší krásné zemi, kde můžete ochutnat i jiný tradiční nápoj. Proto jsem se rozhodl, že vám představím nápoj, který je typický pro region, ve kterém jsem se narodil. Vařonka je takovým regionálním a tradičním pitím. Má mnoho různých variant a já vám ukážu recept, který vařívá má milovaná sestřička Milča. Je to recept, který získala od Holáškovic rodiny a u nás doslova zdomácněl.

Vařonka
Vařonka – mám krásnou sestřičku

Vařonka, kde ji můžete potkat

Vařonka je tradiční nápoj spojený s Vánoci pro region severní Moravy. Možná to nevíte, ale já jsem se narodil v Ostravě a do svých 26ti let jsem tam žil. Pak jsem se přestěhoval do Prahy a tady jsem již zůstal. I když přiznávám, že neustále pokukuji, že bych se Zuzkou utekl do její rodné vesničky Velká u Kamýku nad Vltavou.

Ale pojďme zpět k vařonce. Můžete se setkal s vařonkou ostravskou, místeckou, frenštátskou, valašskou a já nevím s jakou ještě. Spousta domácností ji dělá po svém, dokonce se koná i soutěž ve vaření vařonky. Z toho vám musí být jasné, kde se s vařonkou můžete potkat. Je to teplý nápoj spojený s Vánoci, ale pozor, je v něm opravdu dost alkoholu tak ať se moc neupravíte. Až zavítáte do našeho regionu „razoviteho“, kolem Vánoc, určitě jej ochutnejte.

Vařonka
Vařonka

Tak a já jsem si teď nalil výborný RED ALE od Muflona a můžeme se pustit do receptu, aby jste si o Vánocích mohli tento specifický nápoj také udělat.

Suroviny

Moje sestřička není žádný troškař, tak se připravte na pořádnou nálož. Ale vy si určitě uděláte menší množství. Já tady mám ofocený papír, podle kterého jsme vařonku o Vánocích 2019 vařili a vařili jsme ji z plné dávky, na 10 litrů. Ufff.

  • 4 l našeho, českého rumu (tuzemák)
  • 2 l režné (režná pálenka)
  • 1 l bílého vína
  • 3 l vody (+ můžete postupně dodat 0,3 l vody, pokud budete vařit déle)
  • 1,4 kg cukru krupice
  • 50 g skořice v celku
  • 25 g hřebíčku
  • velká a vrchovatá lžíce másla (přepuštěné je nejlepší)
Vařonka, ségra si vždy dá práci i úpravou láhve
Vařonka, ségra si vždy dá práci i úpravou láhve

Postup

  1. Dáte si vařit vodu, kterou budete ředit karamel. Buď máte dost rychlovarných konvic nebo na to půjdete postaru a vodu si uvaříte v hrnci.
  2. Na hlubší pánvi začnete během vaření vody dělat karamel z cukru. A jelikož není toho cukru málo, bude to chvíli trvat, ale vytrvejte. Nezapomeňte hlídat a míchat, dokud se cukr krásně nerozpustí. Pak můžete opatrně a postupně přilévat vroucí vodu, kterou karamel rozředíte. Rozředěný karamel v pánvi pak postupně vléváte do vroucí vody v hrnci a míchejte, aby se vše krásně rozpustilo a propojilo. Já vám to neřekl? Tak to říkám nyní. Hrnec na vodu musí být dostatečně velký na to, aby jste v něm uvařili celou dávku vařonky. Tak pokud to vaříte v rendlíku, mazejte hledat něco většího.

    Je možné, že jste nikdy karamel nedělali, tak jen drobná rada. Karamel musíte ředit opravdu vroucí vodu, jinak by se zchladil, stuhnul a dlouho by vám trvalo, než by jste jej rozpustili.

  3. Tak a nyní potřebujete další hrnec, ve kterém dáte prohřát všechen alkohol s kořením. Takže rum, režná, víno, skořice a hřebíček.
  4. Teď musíte vše smíchat dohromady. Vodu s karamelem a alkohol s kořením.
  5. Dejte 1 vrchovatou lžíci másla.
  6. Vše prohřejete a pak již jen rozlijete do láhví. Možná jen do jedné láhve :-).
Sklenička s hrudkou másla
Sklenička s hrudkou másla

Při podávání je dobré do skleničky vždy dát malou hrudku másla. A ještě jednou, opatrně, je to samý alkohol, výrazná chuť a když to budete posrkávat, za chvíli ji máte.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *