Šneci šunka sýr z listového těsta


Česká, Chuťovky, Jen tak recepty / Čtvrtek, 6 února, 2020

Zuzka se loučila v práci a chtěla přinést něco na zobání. Šneci šunka sýr z listového těsta jsou velice vhodnou možností. Mnoho lidí, kteří tuto chuťovku nejí, není. Večer se o tom bavíme a Zuzka mi říká, že si vše nakoupí, aby mohla šneky večer upéct. Jenže já jdu cestou z práce domů kolem obchodu a tak se nabízím, že vše potřebné nakoupím. Má nabídka je přijata a jelikož toho nemá být málo, nakupuji téměř na kila. Doma se na mě Zuzka usmívá s tím, že tak nějak doufá, že je upeču, protože mě to baví a ji naopak vůbec. No tohle jsem nemohl odmítnout. Již jsem je dělal mnohokrát a tak je to pro mě maličkost.

Šneci šunka sýr z listového těsta

Suroviny

Jelikož jich Zuzka chtěla více, tak beru 3 již rozválená listová těsta (protože jsem lenoch), půl kila plátkového eidamu a 420 gramů šunky. Nicméně pro vás vše rozepíšu na 1 balení listového těsta, ať toho nemusíte dělat hromadu jako já. Prosím, berte množství jako orientační, hodně záleží na tom, jak tlusté plátky šunky a sýru máte. Od toho se hmotnosti odvíjejí.

Šneci šunka sýr z listového těsta
Šneci šunka sýr z listového těsta
  • 150-170g sýru Eidam (Labužníci mohou využít i jiných sýrů jako je Gouda, Ementál, uzený sýr a podobně. Prostě nějaký polotvrdý sýr.)
  • 140-150g dušené šunky (Můžete vyzkoušet i jiné uzeniny. Polosuchý salám, uzené, anglická slanina.)
  • 1 balíček listového těsta (Já kupuji již rozválené na pečícím papíru. Je to mnohem rychlejší a pohodlnější.)
  • kečup (Já vím, že neustále tvrdím, že kečup nemám rád, tady mi ale pasuje. Nicméně můžete použít i rajčatovou passatu.)
  • 1 hrst sušeného oregana
  • sezamová semínka na posypání
  • 1 vejce na potření (U jednoho listového těsta vám ještě zůstane.)
Šneci šunka sýr z listového těsta
Šneci šunka sýr z listového těsta

Postup

Postup bude jednoduchý, jak již bývá u mě zvykem. Tak se připravte na pořádnou jízdu.

Nyní si dovolím takový lehký tip. Listové těsto si dejte před přípravou do lednice. Když jej totiž necháte venku, tak v teple těsto změkne a bude se vám s ním špatně pracovat.

  1. Vytáhnete listové těsto z lednice a pokud je již rozválené, tak jej pouze rozbalíte. Pokud nemáte listové těsto rozválené, tak jej nyní musíte rozválet na plát ve tvaru obdélníku s tloušťkou přibližně 3 mm.
  2. Plát potřete kečupem. U jedné delší strany necháte přibližně 5 cm nepotřené, aby se vám při rolování na konci těsto hezky uzavřelo.
  3. Pak v dlani promnete sušené oregano a posypete jím část potřenou kečupem.
  4. Dále na plát těsta s kečupem dáte plátky šunky a na ni plátky sýru.
  5. Od delší hrany plát srolujete a nakrájíte na kolečka tlusté 2-3 cm, v závislosti na tom, jak vysoké šneky chcete mít. Listové těsto se při pečení nafukuje, čímž zvětší svůj objem, tak s tím počítejte.
  6. Šneky dáte na plech s pečícím papírem, potřete je rozmíchaným vajíčkem a posypete sezamovými semínky.
  7. Plech vložíte do předehřáté trouby na 180°C do střední polohy a pečete přibližně 25 minut, dokud nemají hezkou zlatavou barvu. Pokud budete používat horko-vzduch, tak doporučuji snížit teplotu na 170°C.
  8. Necháte zchladnout a pak už můžete nabízet rodině, návštěvě, přátelům, kolegům.
Šneci šunka sýr z listového těsta
Šneci šunka sýr z listového těsta

Princ Vanilín se již doslova zbláznil, asi si říkáte. Další recept a v něm opět kečup. No nebojte, on brzo dorazí další. Potřebuji doma zlikvidovat zásobu kečupu a vylejvat jej do dřezu nebudu. Na to jsem zase moc spořivej. 🙂

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *