Zapečený rohlík s vejcem a sýrem


Česká, Jen tak recepty, Večeře / Úterý, 4 února, 2020

Přišel za mnou kolega v práci a předává mi vzkaz od ženy. „Řekni tam Pavlovi, že má dobrý recepty, jen jsou tam samé pálivé, a tak by mohl psát i něco, co budeme moci dát dětem.“ Tak to bude trošku oříšek. Já tedy mám dítě, dceru Veve, ale ta je už velká slečna, a tak vcelku zvládá i mé ohnivé výtvory. Takže budu muset zapátrat ve své paměti a vybavit si ty dobroty, které jsme jako děti milovali a které by si mohly oblíbit i jiné děti. A tak jsem si vzpomněl na jídlo, které nám jako dětem dělávala mamka a my jej přímo zbožňovali. Upřímně řečeno, děti nejsou velkými milovníky našich zdravých výstřelků, ačkoliv i výjimky se najdou. Takže tohle vážně není nic, co by zásadně odpovídalo modernímu ultra zdravému stravování „bio“ aktivisty. Je to prasárna, ale i tu si občas naše děti zaslouží, přece je nebudeme terorizovat a mučit. Proto jim uděláme zapečený rohlík s vejcem a sýrem.

Zapečený rohlík s vejcem a sýrem
Zapečený rohlík s vejcem a sýrem

To, co vám dnes představuji je velice jednoduché a řekl bych i rychlé jídlo, vhodné například na večeři. Tedy nám jej mamča dělala vždy na večeři, tak to mám takto pevně spojené. Je to jednoduchý zapečený rohlík, na kterém je směs vejce, strouhaného sýra (my kdysi znali jen Eidam 30tku), oregána, trocha soli a nahoru kečup. Zdá se vám to divný? Není, zkuste to.

Zapečený rohlík s vejcem a sýrem
Zapečený rohlík s vejcem a sýrem

Suroviny:

  • 2x bílý tukový rohlík rozpůlený
  • 1 vejce
  • 100 g nastrouhaného sýru Eidam (můžete zkusit i jiné sýry, fantazii se meze nekladou)
  • menší hrst sušeného drceného oregána
  • sůl
  • kečup

Můžete si neuvěřitelně hrát. Zkoušet různé sýry. Můžete místo kečupu použít nějakou chilli omáčku pro manžela. Jasně a zas je to tady, chilli :-). Děti toho raději ušetřete. A já si k dochucení solí rád přidávám trošku pepře a trošku mletého chilli. Doufám, že tuto mou pálivou poznámku Mirkova manželka přehlédne.

Zapečený rohlík s vejcem a sýrem

Postup:

  1. V misce si smícháte nastrouhaný sýr s vejci, lehce osolíte, vmícháte v dlani rozdrcené oregáno a směs na rohlíky máte připravenou. Konzistence směsi by neměla být příliš tekutá, jinak vám na rohlíku nebude držet.
  2. Rohlík si podélně rozříznete a na jednotlivé půlky nanesete připravenou směs.
  3. Gril nebo troubu s grilem si rozehřejete na 200 °C a půlky rohlíků dáte na rošt a začnete zapékat. Pokud nemáte gril, tak si nastavte troubu pouze na horní ohřev i tak to jde. Nedávejte rošt úplně nahoru, ale zhruba do horní třetiny. Takto se vám směs hezky zapeče a zároveň i propeče uvnitř. Pečte přibližně 15 minut. Pokud byste pekli příliš dlouho, tak se vám rohlíky zbytečně vysuší. Finální výsledek by měl být rohlík opečený po okrajích, ale uvnitř ještě vláčný, směs propečená, aby vajíčko dostatečně ztuhlo a sýr se roztekl. Zároveň je povrch směsi hezký nazlátlý. To je pak ideál.
  4. Po zapečení můžete takto zapečené rohlíky ozdobit troškou kečupu, ne moc, to by kečup totálně přebil chuť rohlíku se směsí. Jsem přesvědčen, že taková rychlovka vaše děti potěší a vlastně nejen je. I když musím říct, že dospělí mi vždy říkají, já fakt nechápu, co jste na tom viděli.
Zapečený rohlík s vejcem a sýrem
Zapečený rohlík s vejcem a sýrem ještě bez kečupu nebo nějaké dobré omáčky
Zapečený rohlík s vejcem a sýrem
Zapečený rohlík s vejcem a sýrem

Už mě asi znáte, takže se divíte, že tady mám recept alá mimibazar. Navíc kečup. Já takový odpůrce kečupu a mám to tam. No nedá se svítit, mamča nám to tak dělala, a i já to tam musím mít. Tak sorry jako.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *