Vejce do skla


Česká, Jen tak recepty, Snídaně, Večeře / Neděle, 8 prosince, 2019

Vejce do skla je další snídaňovou klasikou z vajec. Pro mě osobně je to další ze vzpomínek na mou babičku, která nám je, dětem, dělávala. Hned vedle této mé vzpomínky je ta druhá na starý český film Tři vejce do skla. Sledování nedělních filmů pro pamětníky totiž byla také víkendová kratochvíle, kterou nebylo možno vynechat. No a když už jsme u pamětníků, tak je správné zmínit, že vejce do skla byly velice oblíbeny u našeho prvorepublikového prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Dalo by se říct, že to jsou vlastně jen vejce na měkko. Z určitého úhlu pohledu je to pravda, nicméně tím, že vejce na měkko vytáhnete ze skořápky a dáte do sklenice, kde je rozbijete a částečně rozsekaný bílek smícháte s tekutým žloutkem, tak jídlo jako celek najednou vychází trochu jinak. Má to své kouzlo.

Vejce do skla
Vejce do skla

Suroviny

  • vejce (na jednu porci počítám 3)
  • sůl
  • pepř
  • pečivo (já mám nejraději chléb)
  • máslo (na chléb, pokud to máte rádi stejně jako já)
Vejce do skla
Vejce do skla

Postup

  1. Základem jsou na měkko uvařená vejce. To jak si uvaříte vejce na měkko jsem vám již psal v příspěvku Vejce na měkko. Tak se můžete držet mého popisu nebo si je udělejte podle sebe. Každý má to své.
  2. Uvařená vejce na měkko samozřejmě zchladíte aby se zastavil proces vaření.
  3. Oloupete část vejce tak, abyste z něj mohli vše pohodlně vydlabat lžičkou.
  4. Vydlabaný obsah dáte do sklenice, kde jej osolíte, popřípadě opepříte, rozsekáte a zamícháte.
  5. Nyní již podáváte s pečivem dle vaší obliby.

Já osobně preferuji jako pečivo k vejcím do skla normální, dobrý chléb namazaný máslem. Nicméně zvolit můžete toast, rohlík, housku, kasierku, briošku a mnoho dalšího. To zda si pečivo i namažete je také plně na vás. No a já, jelikož máslo mám opravdu rád, tak mažu vždy. Mažu dobře a mažu rád, protože kdo maže, ten jede.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *