Kyjevský kuřecí řízek


Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Ukrajinská / Středa, Říjen 30th, 2019

Kyjevský kuřecí řízek jsem zaznamenal poprvé před pár lety, když jsem sledoval pořad známého britského kuchaře Jamie Olivera. Tenkrát mě, milovníka všemožných řízků, tento recept natolik zaujal, že jsem si jej ještě ten samý den musel udělat. V jednoduchosti je krása a zde to opět platí. Je to tak jednoduché až se člověku nechce věřit, že pár ingrediencí udělá tak obrovskou práci. Jestli milujete řízky a čtete můj blog, tak jste jistě vyzkoušeli můj kuřecí řízek, do kterého dávám kousek másla, aby byl nádherně šťavnatý. A zde je postup velice podobný (téměř stejný), jen máslo smícháte s trochou česneku a petržele. Vážně, tak triviální věc to je.

Kyjevský kuřecí řízek s exkluzivní bramborovou kaší se smetanou a cibulkou
Kyjevský kuřecí řízek s exkluzivní bramborovou kaší se smetanou a cibulkou

Suroviny

Jak je u mě zvykem, suroviny budu uvádět na jeden řízek a vy si zase vše vynásobíte počtem porcí.

  • 1 kuřecí prso (žádné plátkování, prostě celé, maximálně můžete odkrojit takový ten malý kousek, strip)
  • strouhanka (nejlépe čerstvá a když si umelete vlastní, tak je to bomba)
  • hladká mouka
  • vejce (to vám zůstane, vyjde na obalení cca 3 řízků)
  • máslo (záleží na velikosti kuřecích prsou ale orientačně 25g na jeden řízek)
  • stroužek česneku (1 stroužek stačí na 3 řízky)
  • 1 lžíce nasekané petržele – nať (nejlepší je hladkolistá, ale můžete použít klidně i kudrnku)
  • sůl
Kyjevský kuřecí řízek s exkluzivní bramborovou kaší se smetanou a cibulkou
Kyjevský kuřecí řízek s exkluzivní bramborovou kaší se smetanou a cibulkou

Postup

  1. Necháte si změknout máslo a vymícháte jej s česnekem a petrželí.
  2. Nyní si připravíte řízky. A to je super jednoduché. Do řízku uděláte kapsu a do ní dáte připravené máslo s česnekem a petrželí. To vám zajistí, že i suché kuřecí prso bude bomba šťavnaté a chutné.
  3. Řízky následně osolíte a obalíte v klasickém trojobalu. Posloupnost klasická. Tedy důkladně oválíte ze všech stran v hladké mouce, pak v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Nemusíte na řízku nic pěchovat. Stačí hezky obalit a vyčkat na správnou chvíli na smažení.
  4. Smažíte buď na pánvi, kde si rozpálíte asi 2 cm vysokou hladinu oleje nebo ve fritéze. Já vždy nechám olej na pánvi rozehřát, pak do něj dám řízky, chvíli nechám naplno a pak mírně stáhnu, cca na poloviční plamen a nechám smažit. Řízky jsou hotové, když jsou krásně zlatavé.
  5. Jako přílohu můžete zvolit buď vařené brambory, které omastíte trochou másla a přidáte něco zeleného, jako je petržel nebo pažitka a nebo zvolíte mou nejoblíbenější přílohu, kterou je nejlepší a exkluzivní bramborová kaše s cibulkou a smetanou. To je můj absolutní favorit. Já bych bramborou kaši mohl snad k čemukoliv.
Kyjevský kuřecí řízek s exkluzivní bramborovou kaší se smetanou a cibulkou
Kyjevský kuřecí řízek s exkluzivní bramborovou kaší se smetanou a cibulkou

Historie kyjevského kuřecího řízku

Když jsem se pídil po historii tohoto receptu, tak mě překvapilo, že recept to není nijak starý. Kyjevský kuřecí řízek pochází z počátku 20. století a údajně vznikl v Kyjeve v hotelu Continental. Co je na tom pravdy neumím posoudit, jsou to informace, které podává vševědoucí Wikipedie.

Kyjevský kuřecí řízek s exkluzivní bramborovou kaší se smetanou a cibulkou
Kyjevský kuřecí řízek s exkluzivní bramborovou kaší se smetanou a cibulkou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *