Sladkokyselý okurkový salát


Česká, Jen tak recepty, Saláty / Pondělí, 28 října, 2019

Možná si mnozí říkáte, proč sem píšu recept na tak triviální salát, který všichni moc dobře známe. Děláváme si jej doma, dělávali nám jej ve školní jídelně, dělávají nám ho v kantýnách, v hospůdkách. Jenže já musím za sebe říct, že ačkoliv z hlavy vystřihnu všechny ingredience, tak když jsem si dělal poprvé sladkokyselý okurkový salát, nemohl jsem zaboha trefit ty správné poměry. A co jsou ty správné poměry? To asi nikdo neví, jelikož někdo jej má rád kyselejší, jiný zase sladší. Já se zde dnes pokusím nahodit poměry, které mě osobně vyhovují nejvíce a vy se pak můžete odpíchnout od těchto poměrů a nakonec si jej dochutit podle své vlastní chuti. Základní poměry budete mít zde a zbytek již bude záležet na vás, pokud si jej v chuti budete chtít posunout někam dál. Je to prostě ten obyčejný okurkový salát, který všichni tak moc dobře známe.

Sladkokyselý okurkový salát
Sladkokyselý okurkový salát

Suroviny

  • 2 salátové okurky hadovky (ačkoliv mohou být ty vaše různě veliké, tak orientačně pracujme s kusy)
  • 300ml vody
  • 4 lžíce klasického lihového octa
  • 1 lžíce cukru
  • sůl
  • pepř
Sladkokyselý okurkový salát
Sladkokyselý okurkový salát

Postup

  1. Nastrouháte si salátové okurky na hrubo, dáte do misky a lehce osolíte a necháte malinko pustit vodu, kterou následně slijete. To zda okurku před strouháním oloupete nebo ne je čistě vaše osobní preference. Já osobně mám tento salát raději z oloupaných okurek, ale rozhodně to není nutnost. Na oloupání používám svou oblíbenou škrabku, se kterou to jde neuvěřitelně rychle.
  2. Smícháte vodu, ocet a cukr. Důkladně promíchejte, aby se cukr rozpustil a neskřípal vám mezi zuby.
  3. Smíchejte nastrouhané okurky s připraveným nálevem.
  4. Dle chuti musíte ještě dosolit a opepřit. Toto je velice důležité, jelikož pokud nebude salát správně osolený, nikdy jej nedochutíte ani ze strany sladkokyselé.
  5. Nechte v chladu hodinku odpočinout, díky čemuž se chutě ještě více propojí.

Sladkokyselý okurkový salát se náramně hodí k obrovskému množství klasických českých receptů. Pečené kuře, řízky či nějaké pečené maso.  Je báječný v létě, jelikož jídlo odlehčí a vás krásně osvěží.

Jak jsem říkal již v úvodu, vaše chuť se může od té mé lišit. Takže pokud je vás zálivka příliš výrazná, přidejte trochu vody. Pokud je moc kyselá, přidejte trochu cukru. Pokud je příliš sladká, pak přidejte trošku octa. Vždy po malých dávkách, aby se vám podařilo vyladit si chuť dle svých představ.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *