Kuřecí Cordon bleu


Francouzská, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Pátek, 11 října, 2019

Určitě to znáte taky, ráno se zeptáte, co by chtěli k obědu a všichni mají naprosto jasno. Jasno mají v tom, že neví. V tomto případě to bylo úplně stejné. Nicméně pak přichází první požadavek. Chceme bramborovou kaši. No a mě se nechce dělat můj oblíbený kuřecí řízek, ten byl nedávno. Jenže kuřecí tam mám. Kuřecí řízečky v pivním těstíčku jsme měli zase nedávno u našich v Ostravě. Kuřecí plátek je prej nuda. A tak mě napadá, že když už se to točí kolem kuřecího řízku, že udělám jeho obměnu a to kuřecí Cordon bleu. A tady již narážím na svou hrdost. Cordon bleu má být přeci pouze z telecího. Hmmm?

Kuřecí Cordon bleu
Kuřecí Cordon bleu

Pravý Cordon bleu

Jenže když si dáte Cordon bleu v hospůdce či běžné restauraci, většinou dostanete variantu z kuřecího masa, někdy z vepřového. Rakušáci to dokonce vyřešili tak, že pokud není Cordon bleu z telecího masa, pak jej nazývají Gordon bleu. Díky tomu a dalším obměnám se můžete potkat s názvy Cordon bleu, Cordon blue, Gordon bleu a Gordon blue, vtipné. No, tak já prostě udělám kuřecí Cordon bleu ten pravý a opravdový si spolu uděláme jindy. Zuzka by mi telecí maso stejně nejedla.

Shrnu-li princip Cordon bleu, tak se jedná o závitek či kapsu z telecího masa (v mém případě kuřecího masa), naplněný šunkou a pravým sýrem ementálského typu, obalený v trojobalu. Jeho název vznikl z vyznamenání nejlepších francouzských kuchařů Cordon bleu, což znamená modrá stuha. Má hlava mi moc nebere, proč se takové jídlo jmenuje po vyznamenání nejlepších kuchařů, ale kdo jsem já, abych to posuzoval. Lidé tohle jídlo milují, tak asi proto. A chcete-li pátrat o historii, tak se podívejte, co říká například Wikipedie.

Kuřecí Cordon bleu
Kuřecí Cordon bleu

Suroviny

V tomto receptu vám nebudu popisovat suroviny na X porcí, prostě to budou suroviny na 1 řízek a vy si to pak jen násobte počtem řízků, které budete dělat. Ou, ou, já použil slovo řízek. Tak oprava, násobte počtem Modrých stuh (Codron bleu), které budete dělat. Někdo sní třebas 2, že?

  • kuřecí prso
  • 2 plátky kvalitní vepřové šunky
  • 1 plátek sýru ementálského typů
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř

Jako přílohu jsem zvolil bramborovou kaši. Na tu máte svůj postup sami a svůj. Nicméně pokud byste si chtěli udělat bramborovou kaši, kterou dělávám já, tak se můžete inspirovat v mém receptu na kuřecí řízek s bramborovou kaší. Vím, že recept na mou smetanovou krémovou kaši je tam spíše naznačený, jelikož v něm nejsou přesné hodnoty hmotnosti a objemu, ale nezoufejte, já už si při posledním vařením všechny hodnoty odměřil a už pro vás chystám přesný a detailní recept. Mnoho lidí, kteří vidí, jak svou kaši připravuji, tak se diví, mnohdy kroutí hlavou. Když ochutnají, tak po posledním soustu neslyším slovo děkuji, ale recept.

A jelikož je bramborová kaše takový přílohový evergreen, tak pro vás chystám popis přípravy různých druhů bramborových kaší, minimálně vaše děti, pokud nějaké máte to maximálně ocení a budete ti nejlepší.

Kuřecí Cordon bleu
Kuřecí Cordon bleu

Postup

Znáte mě, nemám čas ztrácet čas, a tak jsou často mé recepty rychlé, jednoduché a zvládne je každý. Stejně tak to bude i zde a nyní. Takže kaši si dělejte, jak chcete, ať už tu svou nebo se nechte inspirovat tou mou a vrhneme se na ten náš plněný řízek, tedy pardón Cordon bleu. Hoďte stuhu kolem krku a jdeme na to.

  1. Očistěte si kuřecí prso. Já musím opravdu precizně, jelikož má drahá Zuzanka nesnese žádnou žilku, tuk, šlášku, tečku prostě čistý neposkvrněný sval.
  2. Kuřecí prso trochu naklepejte. Ne, že by to potřebovalo, ale kdyby bylo příliš vysoké, tak by se vám nestíhalo při smažení propéct. Tedy pouze snížíte jeho výšku.
  3. Do kuřecího prsa udělejte kapsu. Tak to mám rád já, ale jistě potkáte i recepty, kde se nedělá kapsa, ale závitek. U kuřecího masa mi to přijde škoda.
  4. Plátky šunky si rozložíte, na ně položíte plátek sýra a srolujete tak, aby se vám to hezky vešlo do kapsy v kuřecím prsu.
  5. Prso osolíte, lehce opepříte a obalíte v klasickém trojobale, jako kterýkoliv jiný řízek.

    Trojobal – předpokládám, že jste již všichni řízky dělali a tím pádem je i obalovali v trojobale. Pokud ne, tak jen vězte, že trojobal se skládá z hladké mouky, vejce a strouhanky. Cokoli obalujete v trojobale, tedy tomto klasickém trojobale, tak nejprve obalíte v mouce, která zajistí, že se na řízek chytí i vejce, pak obalíte v rozšlehaném vejci a na závěr obalíte ve strouhance. Je dobré strouhanku moc neuplácávat. Stačí lehce přimáčknout. A to je celé kouzlo obalování v trojobale.

  6. V pánvi si rozehřejete větší množství oleje, osobně mívám 2-3 cm. Když je již horký, částečně stáhnete plamen na sporáku a vložíte do něj své Cordon bleu. Stažení plamene nebo výkonu plotýnky je vhodné hlavně kvůli tomu, že tato kapsa je dost vysoká a vy chcete, aby se stihla propéct. Takto máte obrovskou šanci, že se vám to povede. Mě zatím vždy. Cordon bleu smažíte v oleji, dokud nemá tu správnou hnědavou barvu, jako můžete vidět například na mých fotografiích.

Servis

Jako přílohu jsem zde zvolil u nás velice oblíbenou bramborovou kaši, nicméně vy, můžete zvolit klidně jen vařené brambory s máslem a pažitkou, šťouchané brambory, prostě cokoli, co vás bude lákat mít, jako přílohu ke kuřecímu Cordon bleu. Servírování je zde jednoduché, prostá minimalistická klasika. Žádný speciální a hypermoderní Food styling se nekoná.

Pokud se vám recept líbil, tak jej určitě sdílejte, komentujte, aby mohl dělat radost i ostatním, kteří na něj ještě nenarazili.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “Kuřecí Cordon bleu”

    1. Škoda takového obecného „hejtu“, ale samozřejmě je to vaše plné právo. Číst to nemusíte a vařit můžete podle čeho budete chtít Vy. Tady Vás rozhodně nikdo držet nebude.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *