Cuketové špagety s kuřecím masem a rajčaty


Dieta, Hlavní jídlo, Italská, Jen tak recepty / Neděle, 6 října, 2019

Dietní masochismus mě stále neopustil, ačkoliv ďábelské svody zneužívají jakékoliv příležitosti zhřešit. Je to děsivé, jak miluji jídlo, ale můj absolutně dokonalý metabolismu mi nechce dovolit, abych povolil otěže svým chutím. Je to jako mít rozpolcenou osobnost. Na jednu stranu bych si rád užívám skvělých jídel (včetně „prasení“, to k tomu patří), to vykřikuje můj vnitřní hlas. Na stranu druhou tam vzadu kníká malý hlásek:“Prase podívej se do zrcadla“. A já jsem spravedlivý a poslouchám hlasy oba dva a to stejně, ačkoliv jeden huláká a druhý si tam v koutě něco špitá. Takže když jsem si mohl vybrat dárek k narozeninám (pozn. narozeniny mám v listopadu, dárek jsem si k těm loňským měl vybrat letos v létě), tak jsem zvolil spiralizér. No a co udělat jako to první? No přeci cuketové špagety a když už to má být tak zdravé, tak cuketové špagety s kuřecím masem a rajčaty.

Cuketové špagety s kuřecím masem a rajčaty
Cuketové špagety s kuřecím masem a rajčaty

Já tuto kombinaci mám rád i s klasickými těstovinami, tak to zkusím i s těmi neklasickými, zdravými, dietními. Prej mi tak zdravá strava prodlouží život (poučuje mě dietář), takže já budu jednou opravdu nesmrtelný. Já se diet a zdravé stravy nebojím. Ne, že bych by vyloženě „zeleninofil“, ale pokud je dobrá, ochucená a není ji moc, tak fajn. Ze statku si vezu 2 cukety a vlastně se již těším, jak je zpracuji.

Cuketové špagety s kuřecím masem a rajčaty
Cuketové špagety s kuřecím masem a rajčaty

Suroviny:

Množství uváděné v tomto receptu stačí na 2-3 porce. 2 porce budou opravdu bohaté. Malí jedlíci vyrobí porce až 4, ale kluci se už nenají :-).

  • 2 střední cukety
  • 100g italské pancetty
  • 1 kuřecí prso
  • 4 střední rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čerstvá chilli paprička (zde volím papričku cayenský pepř a vy můžete vynechat)
  • čerstvá bazalka
  • parmazán na posypání
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. První věcí, kterou si musíte připravit jsou cuketové špagety. Já použil elektrický spiralizér, vy můžete použít i mechanický, či například speciální škrabku. Nemám vyzkoušeno, ale prý je možné si cuketu nakrájet na plánky a ty pak nakrájet na špagety. Nicméně výroba špaget je nutnost, jinak nebudete mít cuketové špagety.
  2. Připravené cuketové špagety dáte do misky a posolíte je. V tomto kroku se budete zbavovat přebytečné vody, která je v cuketách. A věřte, že jí tam je opravdu mnoho. Takže když se budete obávat, že špaget máte příliš mnoho, tak se nebojte, nebude jich mnoho. Pokud uděláte 3 porce, tak jíte skromněji, což je u zdravé stravy jen ku prospěchu. Po půl hodince cuketové špagety pořádně vymačkejte.
  3. Během čekání, než vám cuketové špagety pustí vodu si nakrájíte jednotlivé suroviny. Kuřecí maso nakrájíte na malé kousky, pancettu na drobné kousky, rajčata na větší kousky, česnek na tenké plátky. Chilli, pokud je použijete, nakrájíte na drobno.
  4. Do pánve dáte lžíci olivového oleje a dáte restovat pancettu. Tu restujete přibližně minutu než začne sama pouštět tuk. Přihodíte česnek.
  5. Pak přidáte kuřecí maso, které osolíte, opepříte a opékáte. Ne příliš, aby se nevysušilo, takže pouze tak, aby se kostičky z obou stran zatáhly. Pozor, při solení buďte opatrní, ona pancetta je již slaná dost, tak ať nepřesolíte.
  6. K zataženému masu přihodíte nakrájená rajčata a vše dusíte. Rajčata se vám dost rozpadnou a během dušení přidáte nakrájené 2 hrsti čerstvé bazalky. Rajčata pustí dost vody, takže při dušení zároveň redukujete množství tekutiny.
  7. Jídlo ochutnejte, aby jste zjistili, zda není potřeba lehce přisolit, připepřit a pokud nebyla rajčata dost sladká, tak můžete jemně přisladit.
  8. Jakmile již jídlo nevypadá jako polévka a dostatečně jste zredukovali tekutiny, tak do směsi přidáte vámi připravené cuketové špagety, promícháte a důkladně prohřejete. I nyní můžete dále redukovat tekutiny, pokud jich tam je stále příliš mnoho.
  9. Nyní již máte vše krásně prohřáté, tekutiny zredukované a můžete začít servírovat. Při servírování posypejte nastrouhaným parmazánem a dozdobte čerstvou bazalkou.
Cuketové špagety s kuřecím masem a rajčaty
Cuketové špagety s kuřecím masem a rajčaty

Rajčata – tak jste si jistě všimli, že jsem v tomto receptu použil čerstvá rajčata. Je to jasné, letos se jich urodilo na zahradě dost, nicméně v období zimy již mohou dojít zásoby domácích rajčat. Nebo již nekoupíte rajčata, která budou tak plná chutí, jako v létě. Proto se vůbec nemusíte stydět za to, že použijete kvalitní konzervovaná rajčata. Vězte, že i Italové používají konzervovaná rajčata. Důvod je jednoduchý. Konzervovaná rajčata se totiž v Itálii vyrábějí z perfektně uzrálých rajčat, která jsou na vrcholu své chuti. A tohle není z mé hlavy, či z mého úsudku, ale sami Italové to přiznávají a úplně stejnou informaci jsem dostal i na kurzu Romana Vaňka v Pražském kulinářském institutu, tak to bude muset být pravda.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *