Vejce na měkko


Česká, Jen tak recepty, Mezinárodní, Snídaně / Středa, 8 května, 2019

Snídaňová klasika, kterou jsme měli vždy všichni moc rádi. Často nám vejce na měkko dělal taťka a on to uměl. Zde totiž hodně záleží na tom, jak je zvládnete, protože vajíčko nedovařené, když je tekutý ještě bílek, není opravdu nic moc. Když převaříte, máte nakonec vajíčko na hniličku nebo na tvrdo a nebo na smrt. Proto je vždy dobré, zachovat stejný postup, který vám víceméně zaručí, že i výsledek bude nakonec vždy stejný. Věřte, že i mě se často stane, že vejce spíše uvařím o trošku více, ale to mi ráno nepokazí. Hodně totiž záleží na tom, jakou má vejce teplotu, než jej dáte vařit, jak je vejce veliké. Takže se rozhodně nenechte odradit prvním nezdarem a zkoušejte to dál, ono to určitě vyjde.

Vejce na měkko můžete vařit několika způsoby. Již jsem vám psal o svém nejlepším pomocníkovi na vaření vajec, kterým je Pan Žloutek. S ním se vám podaří téměř vždy uvařit vejce správně. Nebo můžete vařit na čas. Časy, které vám zde uvádím jsou opravdu pouze orientační a vy si je budete muset trochu doladit, ale o tom vaření je, né vždy se jedná o exaktní vědu.

Vejce na měkko
Naprostá snídaňová klasika, vejce na měkko s opečeným toastem a máslem. K tomu hrnek horké kávy a dokonalost je hotová. Znáte něco lepšího?

Suroviny:

  • vejce (kolik potřebujete)
  • sůl
  • pepř
  • pečivo nejlépe opečený bílý toast
  • máslo

Postup:

  1. Vejce si vytáhněte z lednice alespoň 30 minut dopředu, aby se stihly ohřát na pokojovou teplotu. To je právě jedno z pravidel, jak to dělat vždy co nejvíce stejně.
  2. Kastrůlek naplňte vodou a dejte na sporák, dokud vám nezačne vřít voda. Pak dejte pomocí lžíce vajíčko do vroucí vody a vařte 2-3 minuty.
  3. Vejce vyjměte a rychle zchlaďte tak, aby jste je udrželi v ruce, ne úplně do studena. Tím zastavíte vaření a žloutek zůstane tekutý a zároveň vlažný.
  4. Vejce dáte do stojánku špičkou dolů a horní část (tu méně špičatou) jemně naklepte a oloupejte skořápku. Vajíčko si pak postupně přisolujte a vyjídejte lžičkou.
  5. My měli k vajíčku na měkko vždy nejraději opečený bílý toast natřený máslem a jemně osolený.

V receptu uvádím i pepř. To je proto, že má drahá Zuzka pepř prostě miluje a vejce si vždy mohutně pepří, má to tak ráda. Tak pokud to tak máte i vy, pepř je připraven.

Pan Žloutek – v postupu vám uvádím vaření na čas. Pokud použijete mého pomocníka Pana Žloutka, tak dáváte vejce i s Panem Žloutku do studené vody a vaříte, dokud vám ukazatel neřekne, že je vejce právě na měkko.

Vejce na měkko
Vejce na měkko
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *