Quesadillas s kuřecím masem


Chilli, Fastfood / streetfood, Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Mexická, Večeře / Pátek, 5 dubna, 2019

Je to již opravdu spoustu let, co jsem bydlel v malé garsoniéře mých přátel na Černokostelecké v Praze. Bylo to období, kdy si se mnou život trošku zahrával a já nikdy netušil, jak to zrovna dopadne. V té době jsem ani na vaření moc nepomýšlel a většinou jsem obíhal místní hospůdky čtvrté cenové kategorie a snažil se svůj hlad utišit nějakým gulášem, smažákem, řízkem a podobně. Čas od času jsem však uškudlil nějaký ten peníz a to jsem si pak vždy rád zašel do podniku, který byl tak trochu zvláštní. Byla to pizzerie, ale taky mexická restaurace. Teda to psali oni. A já si tam jednou dal jejich Quesadillas.

Ty nebyly ani tak moc drahé, přitom byly chutné a já se na ně vždy moc těšil. A co, že to ty Quesadillas vlastně jsou? Je to takový mexický fast food, zapečené placky s náplní, popřípadě ještě omáčky či dipy. Jednou jsem si je zkusil vyrobit doma a najednou to šlo. Tyto Quesadillas jsou neuvěřitelně jednoduché a zvládne je každý. Osobně jsem přesvědčený, že s opravdovými Tex-Mex Quesadillami nemají mnoho společného, ale to nám nemusí vadit, když si na nich můžeme tak náramně pochutnat. Takže segnoras a segnoritas jdeme do toho.

Quesadillas
Quesadillas s kuřecím masem

Surovin není potřeba mnoho, ale některé se mohou prodražit. Na druhou stranu, pokud opravdu chcete, dá se na mnohém ušetřit, pokud si dáte více práce.

Suroviny:

  • pšeničné placky (ano, já vím, že správně mají být kukuřičné, ale tady mi nejvíce chutnají pšeničné a ty koupíte prakticky v jakémkoliv supermarketu), počítejte 2 placky na porci
  • kuřecí maso (můžete použít jak prsní tak stehenní, mě zde nejvíce vyhovuje prsní kousek, kdy 1 prso vám vyjde na 2 porce)
  • koření (To je kapitola sama pro sebe. Za tu dobu jsem vyzkoušel všechno možné co jsem doma měl a vždy to bylo nakonec dobré. Zkoušel jsem obyčejné grilovací koření, zkoušel jsem koření ze specializovaných obchodů na mexickou kuchyni nebo koření na Quesadillas, Buritos, Tacos. Nakonec jsem se ustálil u koření od Vitany na Chilli con carne. Vím, že to je asi prasárna, ale ochucení je bezva a děláme tak trošku zbastlený Tex-Mex tak mi to snad ortodoxní prominou.)
  • sýr Chedar asi 100g na porci (Nastrouhaný na hrubo. Jo a tady první rada jak ušetřit. Chedar je všude drahý, ale v Lidlu jej mívají často za moc príma peníz.)
  • papričky Jalapenos (Můžete použít čerstvé, pokud máte, ale v tomto receptu nejlépe vyniknou ty nakládané ve sladkokyselém nálevu. Jdou koupit prakticky všude, nicméně malá plechovčička stojí vcelku dost. Zde můžete také ušetřit. Můžete koupit velkou plechovku, myslím, že to je 3kg a pak to vychází lépe. Nicméně budete muset najít uplatnění i pro ten zbytek. Nebo máte možnost si udělat radost, Jalapenos si vypěstovat a pak si je naložit sami, jako to děláme my. Inspiraci můžete nalézt například ZDE.)
  • rostlinný olej
  • limetka
Quesadillas s kuřecím masem
Quesadillas s kuřecím masem

Omáčky a dipy:

Quesadillas je možné jíst na sucho a sám to taky dělávám, například na cestách, ale pokud si je děláte jako jídlo doma, tak omáčky prostě musíte mít, o tom žádná. A pěkně všechny tři, jasný? Omáčky mějte připravené než začnete vařit a hezky si je chlaďte v lednici.

  • zakysaná smetana (no, jen tak, pomáhá trošku zjemnit chutě a pálivost)
  • rajčatová salza (tu si můžete koupit již hotovou nebo ušetřit a vyrobit si ji sami)
  • omáčka Guacamole (ta stojí v obchodech nesmysl, ale můžete si ji vyrobit sami podle mého receptu ZDE  nebo jakéhokoliv jiného receptu na internetu)

Někdy mi přijde úsměvné, jak výčet surovin pro tak jednoduchý recept může být dlouhý, ale tak to občas bývá. Teď se již můžeme pustit do vaření. Na samotné Quesadillas vám vystačí 1 větší plochá pánev (průměr stejný nebo větší než mají placky). Já většinou používám 2. Jednu na zapékání placek a druhou hlubší na přípravu masa. Vy, kdož máte kontaktní grill jste vítězové etapy, jelikož pro vás bude příprava skutečnou trivialitou.

Quesadillas s kuřecím masem
Quesadillas s kuřecím masem

Postup:

  1. První věc, kterou si uděláte, tedy pokud jste je ještě nekoupili, či jste si neudělali, tak jsou rajčatová salza a omáčka Guacamole. Omáčky se budou servírovat volně na stůl nebo je budete dávat na hotové Quesadillas. Já je většinou dávám volně a jen trochu na placky kvůli vzhledu. Takže si klidně můžete připravit nějaké hezké misky a do nich dát jak salzu, tak Guacamole a také zakysanou smetanu. Pokud jste nebo vaříte pro milovníky chilli, do další misky dejte i Jalapenos, aby si strávníci mohli přidat.
  2. Nyní již přichází samotná příprava. Nejprve si musíte připravit maso do placek. Kuřecí maso tedy nakrájíte na menší kostičky, zakápnete trochou olivového oleje a okořeníte kořenící směsí. Můžete pak nechat chvíli marinovat, ale není to nutné. Na druhou stranu marinováním nikdy nic nezkazíte a maso má pak bohatší chuť.
  3. Když se vám marinuje maso, vznikl vám prostor na to si nastrouhat sýr. Stačí ho nastrouhat opravdu nahrubo, jelikož při zapékání se rozteče a se vším uvnitř placky krásně spojí.
  4. Rozehřejete si jednu pánev a v ní maso hezky orestujete až je pěkně propečené. Ano, budete ještě zapékat, ale já maso vždy udělám úplně, jelikož samotné zapékání již netrvá tak dlouho. Hotové maso si dejte někde bokem do misky.
  5. Nyní si vše hezky připravte. Pokud budete dělat jednu porci, tak jste v pohodě, ale já jich už dělal jednou i 14 a to se nezastavíte a mít vše pěkně připraveno je neocenitelné.
  6. Velkou pánev dáte na sporák a lehce rozehřejete. Teď to přijde. Na dno položíte placku, posypete nastrouhaným sýrem, posypete udělaným masem, posypete papričkami Jalapenos (buď kroužky nebo nakrájené na drobno), opět zasypete nastrouhaným sýrem a položíte na to druhou placku a přimáčknete. Celé to zakryjete pokličkou a čekáte, dokud nezačne spodní placka trochu hnědnout.

    Pozor oheň pod pánví by již neměl jet naplno, ale měli by jste mít nízký až střední plamen, v závislosti na velikosti plotýnky. U indukce i elektřiny prostě dáte nižší čísla.

  7. Pak musíte vše opatrně otočit, aby se opekla i druhá placka. To se může zdát býti triviální, ale sýr už teče, trochu jej naředil i tuk z masa a celé to má trochu tendenci vytéct nebo se rozjet. Proto já používám takovou obrovskou obracečku na palačinky. Když jsem ji neměl, tak jsem si pomáhal 2mi obracečkami najednou. Myslím, že Tescoma dělá dokonce i něco jako 2 pánvičky, které spojíte a jen to celé otáčíte. To by bylo asi nejjednodušší, ale já kvůli Quesadillas nebudu kupovat další pánvičky. Takže otočíte, opět přitlačíte a necháte opět péct. Pozor jde to již poměrně rychle.

    Na kontaktním grilu nic neotáčíte, jen přiklapnete a pečete dokud nejsou hezky opečené a gril na nich nevykouzlí ty nádherné proužky.

  8. Sundáte z pánve na talíř a chystáte se vydávat. Já Quesadillas ještě rozkrojím na čtvrtiny či šestiny, doprostřed dám kopeček salzy, Guacamole a zakysané smetany. Dozdobím měsíčkem limetky a milovníkům chilli přidám ještě pár kousků Jalapenos.
Quesadillas s kuřecím masem
Quesadillas s kuřecím masem

Myslím, že příprava Quesadillas může mít mnoho způsobů a správný bude ten, který vám bude nejvíce vyhovovat. Osobně, když bych je dělal na kontaktním grilu, tak bych nedával 2 placky na sebe, ale směs dal na jedu placku, kterou bych pak přeložil, čímž bych eliminoval prostor, kudy by náplň tekla ven. Můžete vyzkoušet různé stupně opečení placek, jak vám budou nejvíce chutnat. Jdou udělat tak, že jsou spíš jen prohřáté nebo jsou hodně opečené až do tmavé hnědé a zároveň křupavé.

Quesadillas s kuřecím masem

Experimentujte

Vzhledem k tomu, že tohle není žádný pravý recept z mexické ulice, tak se nebojte experimentovat. Změňte maso, změňte sýr, přidejte koriandr nebo kukuřici, fazole. Dejte dovnitř opečenou anglickou slaninu. Zkoušejte různé náplně. Třebas najdete nějakou skvělou kombinaci a pak budu šťastný, když se o ni s námi podělíte v komentářích. Nebo máte svou náplň již nyní? Tak šup šup, sem s ní.

Quesadillas s kuřecím masem

Nejsem jediný, kdo toto jídlo miluje. Milují jej všichni, kterým jsem jej již udělal a to od malých po velké, od štíhlých po tlusté od mladých po staré. Toto jídlo již vařím přes 10 let a stále se nám nepřejedlo. Je to jasný, my Češi prostě sýr v jídle milujeme.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *