Čokoládový dort Darth Vader


Česká, Dezerty, Jen tak recepty / Pátek, 1 března, 2019

Nejsem moc zručný cukrář, ale když jsem plánoval Zuzky narozeniny, tak jsem se rozhodl, že ji upeču narozeninový dort (čokoládový dort). Zuzka miluje Star Wars a její nejoblíbenější postavou je Darth Vader, takže téma bylo jasné. Nejprve jsem si nastavil laťku hodně vysoko, 3D dort s hlavou Dartha Vadera. No, asi je jasné, že tohle neklaplo.

Když jsem začal studovat co by to obnášelo a vzhledem k tomu, že jsem dort nikdy v životě nepekl a tohle má být poprvé a ještě budu poprvé pracovat s marcipánem při potahování, tak jsem usoudil, že klasický tvar dortu bude naprosto v pořádku. Potažení snad zvládnu a nahoru pak musím nějak dostat hlavu Dartha Vadera.

Opravdu jsem se hodně těšil, až jej budu dělat. Chápejte, poprvé je to vždy nejhezčí :-). Nicméně jako absolutní dortový panic jsem začal studovat na internetu. Tato studnice mouder a blábolů mě měla dostat blíže k mé vysněné Mekce. Zadání bylo jasné, černočerný dort s hlavou Dartha Vadera.

Jako první věc jsem nenápadně sondoval, jaký dort má Zuzka vlastně ráda. Já nejsem milovníkem dortů a tak chtít po mě, co bude dobré by bylo naprosto bláhové. Naštěstí se mi při nenápadné sondáži podařilo zjistit, že Zuzka, když už dort, tak čokoládový. No, to by mohlo jít. Čokoládu úplně moc nemusím, tedy výjimkou je čokoládový fondant, toho miluji i když ani netuším, čím si mou lásku vůbec zasloužil, je to čokoláda.

Takže čokoládový dort, ten musím nějak obarvit do černa, vše potáhnout černým marcipánem a nahoru nějak ztvárnit Dartha Vadera. Hledal jsem ty nejlepší recepty na čokoládový dort a pak jsem objevil recept na Apetitu, prý na nejlepší čokoládový dort, tak to jsem zvědavý.

Jenže ještě nutně potřebuji marcipán. Zuzka nemá ráda cukrářkou potahovací hmotu. Doma jej vyrábět nebudu, to by nemuselo klapnout, tak se musím spolehnout na nějaký eshop s cukrářskými potřebami a tam vše nakoupit, protože jinak to nedám. Narážím na Svět cukrářů, vůbec netuším jak se ceny pohybují, ale hezky klikám a košík se plní: černý marcipán, hladička na marcipán, černý pigment, lesk, nějaká barva, štětce, nůž na roztírání krémů. Jako 1291 Kč? Uf, to jsem ten dort už mohl někde koupit.

Blíží se narozeninový den a já vím, že to bude náročné. Tohle není žádná minutka a vše musím dělat na „tajňačku“. 

Čokoládový dort

Suroviny korpus

  • 200g 80% čokolády
  • 200g másla
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 170g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody
  • 400g krupicového cukru
  • 25g holandského kakaa
  • 3 vejce
  • 75ml podmáslí

Suroviny krém

  • 200g 80% čokolády
  • 280ml smetany na šlehání (minimálně 31%)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 340g višňové marmelády

Suroviny na potažení

  • 400g černého potahovacího marcipánu

Ještě jsem použil černý pigment, kterým jsem chtěl obarvit korpus i krém. Přátelé, spotřeboval jsem jej celý, ale čokoláda a krém pouze ztmavly. Na to aby se vše zbarvilo do černa bych asi musel použít tunu. Čokoláda se prostě nechce moc ochotně barvit, tak to ani nezkoušejte.

V receptu se dočtete, jak jsou časy krátké a asi i jsou, ale ne pokud se s tím chcete piplat jako já a navíc to ještě potahovat a zdobit marcipánem. Já se se vším mořil celý den v součtu i s technologickými přestávkami.

Čokoládový dort

Postup

Postup bude tak trošku povídání a pohádka v jednom. A přiznávám, že jsem se vyučil, ale víte co? Strašlivě mě to bavilo a to je prostě super. Výroba korpusu byla až překvapivě snadná, tedy spíše se nevyskytly žádné zásadní komplikace. Formu na dort jsem měl doma, peču v ní různé buchty, tak zde jsem byl připraven. Vzal jsem tedy kruhovou rozebíratelnou formu, a na dno jsem si dal pečící papír. Celou jsem hezky vymazal máslem a jal jsem se míchat směs na korpus. Zároveň jsem si zapnul troubu na 140°C horkovzduch, aby mě to pak nezdržovalo.

  1. Na vodní lázni jsem si rozpustil 200g čokolády, 200g másla a kávu rozpuštěnou ve 120ml vody. Přesně dle receptu. Vše jsem pečlivě míchal, dokud se čokoláda úplně nerozpustila.
  2. V míse od domácího robotu jsem smíchal mouku, prášek do pečiva, sodu, 400g cukru a kakao. Vše jsem důkladně promíchal.
  3. Pak nastala chvíle patláma, patláma. Do suché směsi jsem dal vejce, podmáslí a vlil směs rozpuštěné čokolády. Pak přišel na řadu robot, který udělal celou dřinu za mě. Pomocí metly hezky umíchal celou směs, která zůstane docela tekutá, což je dobře, protože do formy ji pak jen elegantně nalijete. Což jsem také udělal.
  4. Formu jsme vložil do trouby a pekl 100 minut. Přitom jsem po hodině začal kontrolovat stav pečení pomocí špejle. (Když zabodnete do korpusu špejli a po vytažení není čistá, tak korpus ještě není upečený. V receptu se píše 50-90 minut a jak vidíte, já to měl na minut 100 a kdyby tam byl korpus 110 minut, taky by se nic nestalo. 
  5. Upečený korpus ve formě jsem nechal chladnout, moc jsem s nim nemanipuloval, aby mi zbytečně neklesl. 

Byl jsem překvapen, jak je celý korpus těžký, ale když si sečtete, co vše se do něj dalo, tak vám to dojde, stejně jako mě. Příprava čokoládového krému je nesmírně jednoduchá. 

  1. Do kastrůlku jsem dal 280ml smetany na šlehání. A protože čim více proužků, tím více Adidas, tak jsem použil smetanu se 40% tuku. Do smetany jsem nalámal 200g čokolády, 2 lžíce krupicového cukru a dal malý plamen. Intenzivní hlídání a míchání, to je základ. Čokoláda se krásně rozpustí a celá směs na krém začne pěkně houstnout. 

Jasně, to je vše, co se krému týče. V jednoduchosti je prostě krása. Nechávám krém trochu zchladit, abych jej do dortu nezačal dávat horký. Mírným zchladnutím ještě malinko zhoustl a díky tomu se mi s ním bude lépe pracovat.

Skládání dortu nebude zas takový problém, je to prostě takové Lego pro cukráře. Tedy spíš než Lego to je Duplo, kostičky jsou výrazně větší.

  1. Korpus jsem si položil na velkou podložku a jal jsem se jej pomocí dlouhého nože s jemným vroubkováním nakrájet na 3 stejně tlusté pláty.
    Korpus tohoto dortu je velice hutný, proto jsem zvolil opatrné krájení dokola, jelikož měl nůž neustále tendenci uvíznout. Vždy jsem zakrojil a dortem otočil. Tak se mi povedlo pláty hezky odříznout.
  2. Pláty jsem si opatrně rozložil, aby se mi nezlomily a začal jsem hezky skládat. Spodní plát položený na podložce jsem nejprve nadřel polovinou višňové marmelády a na ni jsem natřel vrstvu čokoládového krému. Na krém jsem položil druhý střední plát, který jsem opět potřel višňovou marmeládou a krémem. Poslední plát korpusu a ten jsem potřel již jen krémem. Krémem jsem potřel i boky dortu a hezky uhladil nožem.
  3. Nyní technologická pauza, aby vše v chladu hezky ztuhlo. 
    Jelikož Zuzka nemá ráda potahovací hmotu, tak jsem zvolil pravý marcipán. Zde jsem se malinko vyučil. Vůbec jsem netušil, jak správně potahovat dort, takže jsem opět použil studnici vědění a na Youtube si našel video z nějakého cukrářského kurzu, abych pochpopil princip a pár podstatných nuancí. Netuším, jak jiné marcipány, ale ten můj se při rozvalování hodně lepil, tak jsem podsypal moučkovým cukrem a hned to šlo lépe.
  4. Připravil jsem si pracovní prostor, jelikož nyní musím kostky marcipánu rozválet na plát, ale ne příliš tenký, ten by se pak při potahování trhal. Marcipánové kostky jsem pěkně spojil a prohnětl jako plastelínu. Z bochánku jsem udělal v rukách takovou hodně silnou placku.
  5. Pracovní plochu jsem lehce podsypal moučkovým cukrem a pomocí válečku začal z marcipánu dělat plát o tloušťce mezi 3-4 mm. Moučkový cukr mi hodně pomohl, nic se nelepilo a manipulace byla bezproblémová. 
  6. Plát marcipánu jsem namotal na váleček a pomocí něj jsem jej přenesl na již ztuhlejší naplněný dort. Marcipán jsme hezky rozvinul a nyní jsem musel správně uhladit marcipán po bocích, aby tam nezůstaly varhánky.
  7. Marcipán hezky svou váhou potahuje boky a svou váhou se lehce protahuje. Popsat ten postup opravdu nedokážu a jelikož názorná ukázka vydá za tisíce slov, tak si dovolím zde dát video z Youtube, pomocí kterého jsem se to učil já.
  8. Spodní část jsem hezky začistil. A dal vše zase hezky chladu.
  9. Na internetu jsem si našel jednoduchý obrázek hlavy Dartha Vadera (černobílý), vytiskl jej ve správné velikosti odpovídající velikosti dortu a černé plochy precizně vystřihl.
  10. Na pečícím papíru jsem rozválel zbytek marcipánu na plát odpovídající velikosti obrázku a dal jsem do mrazáku, aby hezky ztuhl, protože jinak je hodně měkký a neuvěřitelně lepivý. No a to jsem při vyřezávání opravdu nechtěl.
  11. Šablonu jsem položil na marcipán a pomocí modelářského skalpelu začal vše opatrně vyřezávat. Opravdu mějte marcipán hodně ztuhlý, jinak budete trpět.
  12. Odstranil jsem nepotřebný marcipán a vyřezanou hlavu Dartha Vadera dal opatrně do mrazáku téměř zmrznout. Tento krok je nesmírně důležitý, protože pak by se nedal přesunout na dort. Měkký marcipán je hodně měkký a vše by se zdeformovalo a roztrhalo.
  13. Zmrzlý marcipán jsem pak snadno přenesl na dort a hlavu Dartha Vadera ještě potřel leskem, aby byl kontrast větší.
  14. Celý dort jsem pak dal na noc vychladit.
Čokoládový dort Darth Vader

Zde bych chtěl moc poděkovat mé dcerce Veronice, která mi s výrobou dortu hodně pomáhala. Věřte, že se mi občas druhý pár rukou hodil a díky její pomoci jsem to vše zvládl a byl s výsledkem spokojený.

Ráno jsme pro Zuzku připravili s Veve překvapení. Svíčky jsme neměli, ale našel jsem prskavky. Za hlasité hudby Imperial March jsme s dortem v ruce nakráčeli do ložnice a popřáli ji krásné narozeniny a vlastně všechno krásné, co si jen může přát.

Kousek našeho prvního čokoládového dortu

Přátelé a kamarádi, na závěr bych vám chtěl říct, že dort je to jistě výborný, jen počítejte s tím, že je až neuvěřitelně sytý a hutný. To množství čokolády se prostě muselo někde ukázat. Naštěstí nám s konzumací pomohli naši přátelé a já pevně věřím, že jim chutnal. Pro mě osobně je tento dort sytý až příliš a jelikož nejsem milovníkem dortů, tak bych pro sebe volil nějakou mnohem lehčí variantu, takže příští rok mám zase možnost vyzkoušet něco jiného. Nebo možná dříve?

Nechť Tě síla provází.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *