Vídeňský houskový knedlík


Jen tak recepty, Přílohy, Rakouská / Středa, 19 prosince, 2018

Upřímně nevím jaký je opravdový rozdíl mezi Vídeňským a Karlovarským knedlíkem. Recepty na tyto knedlíky si jsou tak podobné, že i na internetu naleznete hádky o to, o jaký knedlík vlastně jde. Ještě že tady neřeším noky. Tento recept se u nás dědí z pokolení na pokolení a vždy jako Vídeňský houskový knedlík, takže já si beru právo veta v budoucí možné diskuzi. Ono to totiž může všechno být i tím, že má rodina má kořeny i v Rakousku a tak asi máme blíže k Vídní, než-li ke Karlovým Varům. Tento knedlík je můj nejoblíbenější a osobně bych jím mohl nahradit všechny houskové knedlíky.

Vídeňský houskový knedlík

Suroviny:

  • 6 rohlíků
  • 200 ml mléka (3/4 hrnku)
  • 2 žloutky
  • 2 bílky
  • 50 g uzeného špeku
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • sůl
Moderní forma vaření alá hrníčkový knedlík. Zde jsem využil formu na knedlíky o Tescomy.

Postup:

  1. Uzený špek nakrájejte na malé kostičky a v kastrůlku vyškvařte. Špek pustí sádlo, ale neopékejte ho do křupava jako škvarky, ale pouze do stavu, kdy zesklovatí.
  2. V mléce rozšlehejte žloutky.
  3. Rohlíky nakrájejte na malé kostičky (hrana přibližně 1 cm) a zalijte je mlékem se žloutky. Takto nechte 5 minut stát, aby rohlíky hezky nasály mléko do sebe.
  4. Nyní vmíchejte do rohlíků vyškvařený špek a tuk z kastrůlku.
  5. Z bílků vyšlehejte sníh a společně s moukou vmíchejte do směsi.
  6. Z výsledné směsi  vytvarujte šišky, které zabalíte do látkového ubrousku (tak to dělávala má babička), nebo je zabalíte do potravinářské fólie a nebo použijete pomocníka od Tescomy na knedlíky (Tescoma forma na knedlíky DELLA CASA), kterého směsí naplníte.
  7. Dáte vařit do vroucí vody na 30 minut.
Uvařený knedlík ve formě, krátce před vytažením.

V naší rodině se vždy vaří ve velkém množství. V hrncích plavou většinou minimálně 3 šišky. Množství uvedené v tomto receptu vystačí na 2 šišky, či 2 formy. Můžete počítat s cca 16 plátky knedlíků.

Knedlíky tohoto typu se dají vařit různým způsobem. Forma, kterou jsem použil vlastně nahrazuje hrneček, který používá hodně lidí doma. Avšak vyzkoušejte způsob v látkovém ubrousku. Tím, jak se voda dostane dovnitř až ke knedlíku, tak je výslený knedlík takový vláčnější a chutnější.

 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

One Reply to “Vídeňský houskový knedlík”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *