Tzatziki


Jen tak recepty, Předkrmy, Přílohy, Řecká, Saláty / Pondělí, 3 prosince, 2018

I když naše dovolená v Řecku měla drobnou vadu na kráse, díky naší nehodě na skútru, tak krásné vzpomínky převládají a my si moc rádi vzpomeneme na krásný Zakynthos, teplé sluníčko a naše kulinářské večery, během kterých jsme navštěvovali různé taverny a hledali to nejlepší jídlo. Pokaždé jsme si však dali tzatziki, které já osobně naprosto miluji a v každé restauraci, pardon, taverně, chutná trošku jinak. Představte si, že v jedné taverně Star jsme našli v tzatzikách i mrkev. No nevím co si o tom myslet, ale špatné to nebylo. A já už tenkrát začal přemýšlet, jak si tak dobré tzatziki udělat doma a v duchu se vrátit na prosluněný Zakynthos. Prohledával jsem internet, pročítal knihy a pak se do toho vrhl.

Tzatziki jako v Řecku
Tzatziki jako v Řecku

Suroviny

  • 500g řeckého jogurtu (já si jej rád udělám sám, podle mě je lepší a hutnější než ten z obchodu)
  • 1 salátová okurka
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kopru
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Postup

Je až překvapivé, jak jednoduché je, vyrobit pravé řecké tzatziki. Prvním krokem, který musíte udělat, je oloupat okurku, aby jste ji zbavili zelené slupky, poté ji podélně rozříznout na čtvrtiny a z okurky odstranit semínka a vodnatou dužninu. Pak již stačí nastrouhat okurku na jemno a nechat ji v sítku okapat. Přitom je vhodné okurku trochu osolit aby snadněji pouštěla vodu. Takto ji necháme odkapat minimálně jednu hodinu nejlépe však přes noc (radí Řekové).

V následujícím kroku smícháte řecký jogurt, nastrouhanou okapanou okurku, 2 lžičky bílého vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci jemně nasekaného kopru (tady záleží jak moc výraznou chuť kopru chcete mít) a 2 stroužky rozdrceného česneku (mám rád česnek, proto dávám 2, můžete dát i jen jeden). V posledním kroku tzatziki dosolíte dle chuti a pokud se vám zdají málo krémové můžete přidat ještě trochu olivového oleje, který tzatziki zjemní. Právě olivový olej je jednou z ingrediencí, která zajistí, že tzatziki chutnají přesně tak jak mají.

Poměry ingrediencí se mohou lišit a často se liší restaurace od restaurace. Je důležité si uvědomit, že se nejedná o okurkový salát, proto se nedává okurky příliš moc, základem je hlavně kvalitní řecký jogurt a olivový olej. Zbytek je na vás, co vám nejvíce chutná. Množství česneku je také velice variabilní. V některé restauraci dostaneme tzatziki bez česneku a jinde jsou česnekové hodně. I v Řecku se můžete setkat s tím, že vás některé ingredience překvapí. Nás překvapila v jedné restauraci mrkev. Někde vám tzatziki okoření oreganem místo kopru. Je to jako s naší svíčkovou. Všichni dělají tu pravou a každý trošku jinak.

Servírování

Při servírování tzatziki ještě zakápnete olivovým olejem a můžete ozdobit černou nebo hnědou olivou. Tzatziki se podávají s řeckým pita chlebem, který se podává lehce rozpečený.

Jako u všeho i zde platí, že vše je o kvalitních surovinách. Pokud použijete nekvalitní jogurt, který nebude opravdu hustý, budete z toho mít tekutý okurkový salát. Dnes již řecký jogurt koupíte v obchodech, já si jej raději dělám sám. Okurku také musíte zbavit maximálního množství vody, jinak z toho bude opět okurkový salát. Okurky nemůžete dát příliš mnoho, opět by z toho byl okurkový salát. Určitě nepotřebujete žádnou speciální kořenící směs, bohatě si vystačíte s málem. Pokud dodržíte mé poměry surovin, určitě to klapne i vám.

Závěr

Tak se nebojte a udělejte si tzatziki doma, stojí to za to a pokud si seženete dobrý pita chléb nebo si jej upečete doma, budete mít na chvíli Řecko doma. Věřte, že na chvíli, jelikož tzatziki vám na stole moc dlouho nevydrží. I má dcera, která podobně věci nemusí měla boule za ušima a při tom cedila mezi rty, jak je to možné, že ona kopr přeci nemá ráda a tady ji nevadí.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “Tzatziki”

  1. Vidíš tak to já okurku po loupu jen částečně, strouhám na hrubším i jemnějším struhadle komplet i s vnitřkem. Pak pořádně prosolím a po půl hodině odležení hodně vyždímu přes cedník. Olivového oleje dávám hodně, kopr vůbec a navíc o proti tvému receptu ještě citrónovou šťávu. Doma razíme tvrzení, že řecká kuchyně je ve zkratce „vem cokoliv, zalej to olivovym olejem a citonovou šťávou“. V delší verzi to funguje ještě s „hoď to na gril a pak to zalej znovu“.
    Pravda že s tou mrkví jsem se taky jednou setkala, ale fakt jen jednou. Beru to tak, že tzatziky jsou v řecku něco jako u nás bramborový salát. Každý to má úplně jiný i když základ je stejný.

    1. Přesně, oni to nedělají ani v jedné taverně stejně a každý tam pak tvrdí, že ten jejich je ten jediný a nejpravější. A vlastně mě to na tom bavilo asi nejvíc, že i když jsme si dali v každé restauraci Tzatziki, tak pokaždé top bylo trochu jiné.
      Bohužel jsme se nedostali k nikomu domů, tam bych to rád ochutnal, jak si to vyrobí sami. Ono když se použije řecký jogurt z ovčího mléka, je to taky o něčem jiném. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *