Nůž Kai Seki Magoroku 4000 ST 180 mm Chef


Nástroje a vybavení kuchyně / Čtvrtek, Říjen 25th, 2018

Trvalo to skutečně dlouho a já se neustále jen odhodlával. Samozřejmě jsem věděl, že kuchař by měl mít dobré nože a to doma pižlám stále těmi starými, co jsem někdy někde dostal. Původně jsem se díval po profesionálních nožích a říkal jsem si, že já musím mít to nejlepší. Ale ta cena. Pak jsem byl před rokem v Chorvatsku, kde mě s sebou vzala Zuzka a tam jsem se seznámil s jejím skvělým kamarádem, který je nyní i mým kamarádem a Zuzka si neodpustí při každé příležitosti zmínit, Tvůj kamarád Jára. Ano tam jsem potkal Járu a my dva zjistili, že toho máme až neuvěřitelně hodně společného a naše kamarádství a dnes bych řekl opravdové přátelství začalo vznikat. Jára mi v Chorvatsku ukázal svůj nůž, který jsem si mohl vyzkoušet a byl jsem nadšený. Trvalo mi více než rok, než jsem si jej koupil. Ten nůž byl Kai Seki Magoroku série 4000 ST. Jára mi prozradil, že se dá koupit i u nás,ale když si jej objednám přes Ebay, tak ušetřím a tak jsem letos také učinil. Zvolil jsem jako svůj první nůž od KAI právě typ Chef, tedy základní kuchařský nůž s délkou ostří 180 mm. Doručení trvalo vcelku dlouho, jelikož Japonsko zastihl silný tajfun a všechny zásilky se opozdily. Nicméně nyní je již doma a já se mohu kochat ne jen tou krásou japonské práce, ale také zážitkem krájet kvalitním nožem.

Jistě Vás bude zajímat, kolik takový japonský nůž stojí a to vám mohu rád prozradit. Rozhodně to vaši peněženku nezruinuje, jelikož mě stál 47 amerických dolarů a to je přeci krásná cena za takový nůž. Nutno však zmínit, že se nejedná o klasický japonský kuchařský nůž, nicméně je to nůž klasického typu z nerezové molybdenové oceli. Tedy neočekávejte kovaný vrstvený nůž. Takový nůž bych asi jednou chtěl, ale péče o takové speciální nože je vcelku náročná, jelikož se musí po každém použití důkladně čistit a olejovat, jelikož nejsou nerezové, ale zážitek s nimi krájet musí být úžasný. Věřím, že jednou si takový také pořídím a budu se vám moci pochlubit. Řada, kterou jsem zvolil a přiznávám i vzhledem k ceně, patří mezi základní nože, což samozřejmě neubírá její kvalitě. 

Firma KAI má dlouholetou tradici čítající až 700 let a čerpá ze zkušenosti z výroby samurajských mečů. Výrobě špičkových kuchyňských nožů se věnuje již od roku 1908 a to v mnoha různých sériích dle materiálů, typů a kvality. V jejich sortimentu si jistě vybere jak ambiciózní domácí kuchař, tak i profesionál a všichni si přijdou na své. Kvalita jejich produktů podporují použité materiály a jsou významné také svou dlouhou trvanlivostí, krásou a u vyšších řad i krásou.

Nyní vám již musí být jasné, proč jsem zvolil, jak jsem zvolil a už pokukuji po dalším kousku do mého kuchyňského šuplíku.

Nůž je základ

Každý kuchař by měl mít kvalitní nebo spíš opravdu ostrý nůž. Věděli jste, že ne ostrý nůž zvyšuje pravděpodobnost říznutí se, ale právě tupý nůž? Takový tupý nůž totiž rád sjede při krájení a náhoda je blbec, vždy tam máte prst.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *