Nůž Kai Seki Magoroku 4000 ST 180 mm Chef


Nástroje a vybavení kuchyně / Čtvrtek, 25 října, 2018

Trvalo to skutečně dlouho a já se neustále jen odhodlával. Samozřejmě jsem věděl, že kuchař by měl mít dobré nože a já to doma pižlám stále těmi starými, co jsem někdy někde dostal. Původně jsem se díval po profesionálních nožích a říkal jsem si, že já musím mít to nejlepší. Ale ta cena. Když jsem držel v ruce Kai Seki Magoroku 4000 ST 180 mm Chef, byla to láska na první pohled.

Potkal jsem nože KAI

Pak jsem byl před rokem v Chorvatsku, kde mě s sebou vzala Zuzka a tam jsem se seznámil s jejím skvělým kamarádem, který je nyní i mým kamarádem a Zuzka si neodpustí při každé příležitosti zmínit, Tvůj kamarád Jára. Ano tam jsem potkal Járu a my dva zjistili, že toho máme až neuvěřitelně hodně společného a naše kamarádství a dnes bych řekl opravdové přátelství začalo vznikat.

Jára mi v Chorvatsku ukázal svůj nůž, který jsem si mohl vyzkoušet a byl jsem nadšený. Trvalo mi více než rok, než jsem si jej koupil. Ten nůž byl Kai Seki Magoroku série 4000 ST AB-5223 180mm. Jára mi prozradil, že se dá koupit i u nás, ale když si jej objednám přes Ebay, tak ušetřím a tak jsem letos také učinil. Zvolil jsem jako svůj první nůž od KAI právě typ Chef, tedy základní kuchařský nůž s délkou ostří 180 mm.

Doručení trvalo vcelku dlouho, jelikož Japonsko zastihl silný tajfun a všechny zásilky se opozdily. Nicméně nyní je již doma a já se mohu kochat ne jen tou krásou japonské práce, ale také zážitkem krájet kvalitním nožem.

Kai Seki Magoroku série 4000 ST AB-5223 180mm
Kai Seki Magoroku série 4000 ST AB-5223 180mm

Nákup

Jistě Vás bude zajímat, kolik takový japonský nůž stojí a to vám mohu rád prozradit. Rozhodně to vaši peněženku nezruinuje, jelikož mě stál Kai Seki Magoroku 4000 ST 180 mm Chef 47 amerických dolarů a to je přeci krásná cena za takový nůž. Nutno však zmínit, že se nejedná o klasický japonský kuchařský nůž, nicméně je to nůž klasického typu z nerezové molybdenové oceli.

Tedy neočekávejte kovaný vrstvený nůž. Takový nůž bych asi jednou chtěl. Péče o takové speciální nože je vcelku náročná, jelikož se musí po každém použití důkladně čistit a olejovat, jelikož nejsou nerezové. Nicméně zážitek s nimi krájet musí být úžasný. Věřím, že jednou si takový také pořídím a budu se vám moci pochlubit. Řada, kterou jsem zvolil a přiznávám i vzhledem k ceně, patří mezi základní nože, což samozřejmě neubírá její kvalitě. 

Edit 17.10.2019

Bohužel přináším smutnou zprávu. Ne, nebojte se, nůž je v naprostém pořádku, nicméně, včera jsem objednával již třetí nůž Kai série 4000 ST a na internetu se již prodávají jen sporadicky. Evidentně se jedná již o starší řadu, která se již dále nevyrábí. Některé modely již na internetu ani nenajdete a u těch co ano letí cena nahoru.

KAI

Firma KAI má dlouholetou tradici čítající až 700 let a čerpá ze zkušenosti z výroby samurajských mečů. Výrobě špičkových kuchyňských nožů se věnuje již od roku 1908 a to v mnoha různých sériích dle materiálů, typů a kvality.

V jejich sortimentu si jistě vybere jak ambiciózní domácí kuchař, tak i profesionál a všichni si přijdou na své. Kvalitu jejich produktů podporují použité materiály a jsou významné také svou dlouhou trvanlivostí, kvalitou a u vyšších řad i krásou.

Nyní vám již musí být jasné, proč jsem zvolil, jak jsem zvolil a už pokukuji po dalším kousku do mého kuchyňského šuplíku.

Nůž je základ

Každý kuchař by měl mít kvalitní nebo spíš opravdu ostrý nůž. Věděli jste, že ne ostrý nůž zvyšuje pravděpodobnost říznutí se, ale právě tupý nůž? Takový tupý nůž totiž rád sjede při krájení a náhoda je blbec, vždy tam máte prst.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *