Obliba fastfoodů v ČR stále roste


Novinky / Úterý, 28 srpna, 2018

I já čas od času čtu lehké plátky, občas se blížící až k bulváru a dnes jsem narazil na článek na Novinkách.cz o tom, jak se daří v naší republice fastfoodovým řetězcům. V článku se hovoří o tom, že u lidí v ČR jsou fastfoody stále populárnější, dokonce údajně 37% lidí navštěvuje fastfoody i několikrát za měsíc. Počty provozoven rostou jako houby po dešti. Věděli jste, že Mekáč už má 95 „restaurací“? KFC mu hezky sekunduje a Burger King je zatím se svými 18 chudý příbuzný. Tento článek mě donutil se zamyslet. Pavlíku, vždyť i ty máš rád hambáče, hotdogy, zapékané sendviče, noční prasárnu zvanou Smažák v housce. Musím však uznat, že do prvních 3 řetězců zabruslím jen výjimečně.

Když fastfoody, tak kvalitní

V Mekáči jsem nebyl už několik let, z KFC si dám tak 2x do roka Twistr a v Burger Kingu jsem byl za 10 let jejich existence u nás jen jednou. Na druhou stranu si moc rád dám kvalitní burger na festivalech nebo v burger restauracích, zbožňuji zapékaný sendvič od Take It EZ a tak bych mohl pokračovat. Jenže co lidi vlastně táhne do fastfoodových řetězců? Jídlo není ani kvalitní, ani moc dobré a ve finále je i dost drahé. Jenže to se koukáte na jejich prémiovky.

Často si všimnete jak si student skočí do Mekáče, koupí 3 Cheeseburgery (jsou hnusný) a fičí dál. Kdysi stál dvacku a dnes? 25? 29? To je útok na naši spořivost. A pak si hezky zkombinujte tuk a sladký nápoj a závislost je tady. Lidé jsou čím dál víc líní a myslí si, že to bude rychle, levně a vlastně pro ně i chutné, ale není nic krásnějšího, než se pohodlně posadit, dát si skvělé kvalitní jídlo a ať je to klidně burger a jídlo si vychutnat. Proč do sebe něco ládovat pod tlakem v autě nebo na ulici v poklusu. Vím o čem mluvím, kdysi jsem to taky dělával a nyní už ne a když streetfood, tak pořádný. Ne nějakou napodobeninu obalenou v mediální reklamě.

Fastfoody a jejich hnus
Tohle snad ani nevypadá chutně a stejně si to tolik lidí kupuje a ještě se tváří, jak jim to chutná. To je prostě hnus velebnosti.

Mysleme i na naše děti

Už bychom se měli opravdu zamyslet nad tím co jíme a nad tím co dáváme jíst našim dětem. Tyhle rádoby levné rychlovky obsahují spoustu konzervantů, sacharidů a tuků. Přitom kvalitní streetfood může být mnohem zdravější a milionkrát chutnější. Určitě není nutné zatracovat rychlé občerstvení a pokud si jej dáte občas a spíš ten kvalitnější, tak proč ne? Jen bychom opravdu měli používat svůj mozek, protože ten je určen k přemýšlení a ne se nechat ovládat pudy ovlivněné mediální masírkou.

Schválně si přečtěte ten článek na Novinkách a udělejte si svůj vlastní názor. Přeci nechceme skončit jako Amíci, kteří už ani sami vařit většinou neumí.

Bylo to i dřív

A věřte, že to není jen situace současné doby? Vzpomínáte na mléčné bary a bistra za komunistů a i po nich? Osbně si pamatuji, jak jsem klidně na vejšce skočil s kluky do mlíčňáku, dal si 30 deka Pařížského salátu, 3 rohlíky a půl litru Kofoly, později Coly. To byla kalorická pecka. A nebudu lhát, občas bych si to dal zase, ale …

Budu rád, když se zapojíte do diskuze a povíte mi svůj názor. Mě se prostě nechce věřit, že tolik lidí se spokojí s tím, že do sebe naláduje podobné průmyslové produkty. Situace, kdy si jde rodina do Mekáče koupit 2 tašky jídla domů a pak doma rozjímá mě totiž děsí.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *