Gemišt


Chorvatská, Nápoje, Vína / Sobota, Červenec 14th, 2018

Řeknete si, vinný střik a ona je to i pravda, jenže pak jej ochutnáte a zjistíte, že chutná malinko jinak. Tohle je hodně oblíbený alkoholický nápoj v Chorvatsku, hlavně v severní a kontinentální části, nápoj který náramně osvěží a v horku zachutná.

Proč vám tady píšu o vinném střiku, když to je jen víno s vodou? Tak hlavně proto, že jsem na ostrově Cres, zobu tady všemožné dobroty a zapíjím to buď chorvatským pivem nebo právě Gemištem. Ačkoliv do Chorvatska jezdím mnoho let, už od svých deseti, tak Gemišt jsem ochutnal až loni. Jako chápete, říkal jsem si, přeci nebudu pít vinný střik, to můžu i doma. Takže mi tato varianta dlouhá léta unikala.

Zjednodušeně řečeno je Gemišt suché bílé víno se sycenou minerálkou. Jenže aby to bylo skutečně ono, tak ta minerálka musí být malinko slaná a víno nejlépe místní. Takže například zde na Cresu to je střik z minerálky Jamnica a místního bílého vína odrůdy Žlahtina. To je pak ten správný Gemišt. Jo a nesmíte zapomenout, že vše musí být pořádně vychlazeno a já mám rád když uvnitř plavou i kostky ledu. Když si ještě nechladíte sklenice, máte rázem ráj na zemi.

V Chorvatsku často míchají do 2 dl střiku 1,5 dl Žlahtiny a 0,5 dl Jamnice. On ten poměr může být i jiný, ale takto vám to přichystají v restauraci nebo v baru.

Pokusím se experimentovat a najít i kombinaci, která se této chorvatské laskomině přiblíží. Takže doufám a pevně věřím, že naleznu i u nás minerálku s mírně slanou chutí a vyzkouším suchá bílá vína, která se Žlachtině přiblíží. držte mi palce. Experimentovat můžete i vy a zkoušet míchat mírně slané minerálky se suchým bílým vínem a dát nám všem tady vědět, jak to funguje.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *