Špenát jak nám jej dělala máma


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Večeře / Pátek, Červen 1st, 2018

Jako dítě si vybavuji, jak děti kolem mě nesnášely špenát. No a já jej miloval a vůbec jsem je nechápal. To tedy do chvíle, než jsem začal chodit do školní jídelny, jelikož já do ni začal chodit až někdy ve 3. třídě. Ta kejda, co tam dávali, ne jen že chutnala odporně, ona i odporně smrděla. V tu chvíli jsem pochopil, proč tolik dětí a pak i dospělých ten špenát prostě nemusí. Naše máma nám dělávala špenát dost často a my jej milovali. Asi to není žádný kulinářský zázrak, ale chuť je skvělá a díky tomuto špenátu jsem jej od malička miloval a dodnes si ho dám rád a s chutí. Asi pro mnohé z vás bude zvláštní jíst špenát s brambory, ale jelikož pocházím ze severní Moravy, tak to tak u nás chodí. Nicméně si myslím, že k tomuto špenátu se bramborový knedlík moc nehodí. Ten se hodí k trochu jiné úpravě špenátu. Nicméně to zkuste a uvidíte, že i tato kombinace je fajn.

Špenát mojí mámy

Tak a jdem na to, je to rychlovka a výsledek je super, tak se toho nebojte. Množství vychází na zhruba 3-4 porce, podle toho, jací jste jedlíci :-).

Ingredience:

  • Brambory (počítejte cca 2 brambory na osobu)
  • 3-4 vejce (budete dělat sázená vejce, já počítám 1 vejce na porci, nicméně klidně si jich udělejte více)
  • 1 balík mraženého špenátu (pyré nebo tomu někdo špenátový protlak, prostě ten obyčejný mražený špenát)
  • 100g másla
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • mléko (odhaduji cca 2 dl, nicméně budete přilévat postupně, tak je to jen orientační)
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 1 kostka sýru Apetito nebo jiného smetanového taveného sýru (to je volitelné a nemusí tam být)
Špenát mojí mámy

Postup:

  1. Jako první si dáte vařit brambory a během jejich vaření se vrhnete do špenátu. Ten je nejlepší mít již povolený z mrazáku, ale pokud nemáte tak si jej před vařením brambor dejte do dřezu s teplou vodou.
  2. Do hrnce, ve kterém budete vařit špenát (raději větší než nějaký prcek) si dáte máslo a když se rozpustí, dáte do něj hladkou mouku. Potřebujete si udělat zásmažku, jak se u nás říká, tady v Čechách by to byla jíška. Tu rozhodně nechcete mít hnědou, to by nebylo dobré, ale uděláte si jíšku spíš takovou dorůžova.
  3. Když máte jíšku hotovou, nalijete do ní 1 dl studeného mléka a musíte intenzivně míchat. V tuto chvíli bude jíška hodně hustá a tak postupně přiléváte mléko a vaříte. Finální konzistence by měla být jako hustší bešamel. Hustší proto, že až do toho dáte špenát, tak to celé ještě zředí.
  4. Jakmile jste dosáhli správné konzistence, tak si jíšku osolíte a dáte k jíšce váš špenát. Pokud je ještě zmrzlý, tak to moc nevadí, jíška je horká, pořád se vaří a tak se špenát vcelku rychle rozpustí.
  5. Přidejte do špenátu 1 stroužek prolisovaného česneku, ten chuť krásně posune nahoru. Nechte špenát provařit 10-15 minut. Pokud by byl opravdu moc hustý, můžete jej trošku naředit mlékem. Nicméně by měl být hustý, není to přeci omáčka. Během této fáze si špenát také dochutíte solí, aby nebyl planý, je-li to potřeba.
  6. Během prováření špenátu si udělejte volská oka nebo sázená vejce, jak tomu říkáte je na vás. Rozhodně je udělejte tak, aby žloutek zůstal uvnitř tekutý, to je největší mňamka.
  7. Pak už si jen dáte brambůrky na talíř (hezky rozmačkané), přelijete špenátem (já hodně, klidně ho můžu jíst samotný) a nahoru dáte sázené vejce.

Jen to dopisuji a už mám plnou pusu slin. Nevím, jestli je to tím, že tento špenát tak miluji nebo tím, že už zase držím dietku a mám chuť absolutně na vše co zrovna nemůžu :-).

Mámin luxusní špenát
A na závěr nesmím zapomenout na tip. Tak pokud si špenát chcete ještě trošku vylepšit, tak když už je hotový a vy jej již nevaříte, tak do něj dejte jednu kostku taveného sýru Apetito nebo podobný smetanový sýr a ten důkladně rozmíchejte. Rozdíl je malinký, ale špenátek je ještě o kousíček lepší.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *