Dušené bílé zelí podle mé babičky (zahuštěné bramborem)


Česká, Jen tak recepty / Úterý, 22 května, 2018

Už jako dítě jsem měl v zelí guláš. To co jsem znal z domova bylo jiné než to co jsem znal ze školní družiny nebo z restaurací. I proto se stávalo, že jsem se zelí spíš vyhýbal. Na druhou stranu jsem se vždy těšil,když dělala zelí moje babička Miluška. To jsem nikdy nevěděl, kdy přestat. Vůbec jsem tenkrát nechápal, proč dělají ostatní takové to kyselé zelí a moje babička ho má jiné, vůbec nebylo kyselé a mělo chuť, kterou jsem jinde nepotkal. Až když jsem vyrostl a začal vařit, babička mi to tajemství prozradila. Vlastně jsem zjistil, že vaří tradiční severomoravské, řekněme klidně i slezské dušené bílé zelí zahuštěné syrovým bramborem. Pro tento region jsou brambory natolik typické, že je najdete v jídlech, kde by jste je nečekali. Tak třebas jako příloha k rajské. Ale dost už klábosení, jdeme si uvařit to báječné babiččino zelíčko.

Slezské bílé dušené zelí zahuštěné bramborem
Slezské bílé dušené zelí zahuštěné bramborem

Suroviny

  • 1kg čerstvého zelí (ne kysané, opravdu čerstvé)
  • 20dk moravské slaniny (klidně i jinou slaninu, třebas anglickou)
  • 1 velká cibule
  • 2 střední brambory
  • 1 lžička celého kmínu
  • sádlo nebo olej
  • sůl
  • pepř
Slezské bílé dušené zelí zahuštěné bramborem
Slezské bílé dušené zelí zahuštěné bramborem

Postup

  1. Nakrájíte si slaninu a cibuli a začnete restovat na sádle nebo na oleji. Během toho si nakrouháte čerstvé bílé zelí.
  2. Když je slanina hezky opečená, tak přidáte nakrouhané zelí, osolíte ho, opepříte ho, přidáte kmín, orestujete ho, pak jej podlijete trochou vody a dusíte.
  3. V hrnci se vám dusí zelí a tak si vezmete 2 syrové brambory, ty si oškrábete a nastrouháte úplně na jemno (osobně strouhám na takových těch korunkách).
  4. Nastrouhané brambory komplet vmícháte do dusícího se zelí a důkladně zamícháte. Hlídejte si konzistenci, aby nebyla příliš hustá nebo příliš řídká. U tohoto zelí je žádoucí, aby bylo spíš hustší. Pokud je konzistence řídká, tak se nebojte přidat ještě syrový brambor. Ve chvíli kdy zelí změkne, máte hotovo. Mám rád toto zelí, když je tak trošku na skus. Rozvařené blátíčko moc nemám rád. A čerstvé zelí rozhodně příliš dlouhé dušení nepotřebuje. Osobně to odhaduji na maximálně 20-30 minut.
  5. Ochutnejte, případně dosolte a šup k nějaké dobrotě, jako je knedlíček, pečené maso nebo rolády.
Samozřejmě si toto zelí můžete upravit dle svých představ. Pokud chcete použít místo slaniny špek není to problém. Dokonce to můžete vynechat. Babička do tohoto zelí nikdy nedávala ocet a cukr, tím je toto zelí typické, nicméně vaší fantazii se meze nekladou a dochutit si zelí můžete. Nicméně pak již máte recept malinko jiný.
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *