Bramborové knedlíky s dětskou krupičkou


Česká, Jen tak recepty, Přílohy / Středa, 9 května, 2018

Vymýšlím co bude k nedělnímu obědu a všichni se shodují, že nějaké pečené maso, zelí a bramborový knedlík by byla ta nejlepší volba. Jenže já si uvědomuji, že ačkoliv již vařím tak dlouho, tak jsem bramborové knedlíky nikdy nedělal. Tedy abych byl upřímný, tak jsem kdysi kupoval již hotové bramborové knedlíky, ale ty jsou dost hnusné. Pak jsem kdysi dělával bramborové knedlíky z prášku, to je trivka, páč smícháte prášek s vodou a máte hotovo a ono to vždy vyjde, ale proč jsem nikdy nedělal bramborové knedlíky z brambor? To musím dát. Prohledávám kuchařky a internet a co recept to malinko jiný postup. Navíc se dozvídám, jak se to dá náramně „zkrndit“ a tak volím prý sázku na jistotu. Prý nezkazitelný recept, tak to jsme zvědavý.

Recept jsem našel na blogu Kuchařka pro mou dceru tak snad by své dceři máma nepřichystala nějakou záludnost. Jdu na to, protože já to dám taky napoprvé. Bramborové knedlíky s krupičkou.

Bramborové knedlíky s dětskou krupičkou

Stejně jsem narazil na pár záludností a tak vás na ně upozorním. Prvně bacha na množství. Recept je kvůli surovinám koncipován na 1 kg brambor. Tak na to bacha, pokud nechcete jíst bramborové knedlíky ještě po zbytek týdne. My byli 3 a i když jsem chystal vše z polovičního množství, tak jsem měl nakonec 2 velké šišky a tipuji to na 5-6 porcí. Na druhou stranu, pokud máte rádi bramborový knedlík s vajíčkem, začněte tvořit z 1 kg a máte co jíst na pár dní dopředu.

Druhým úskalím receptu je sůl. Osobně, když vařím brambory ve slupce, tak vodu nesolím, je to možná chyba, ale pokud vodu neosolíte a ony brambory přes slupku moc soli nepojmou, musíte osolit těsto na bramborové knedlíky více, než se uvádí v originálním receptu. Tam se doporučuje 1 vrchovatá lžička soli na 1 kg brambor a věřte mi, je to málo. Já dal 1 lžičku na 0,5 kg brambor a bylo to zoufale málo. Nebojte se těsto ochutnat a dosolit, jinak to vážně nebude ono.

Suroviny

  • 0,5 kg brambor uvařených ve slupce
  • 1/2 celého vejce (Jak rozpůlit syrové vejce? Jednoduše, rozmícháte jej a použijete jen polovinu.)
  • 1 zarovnaná lžička bramborového škrobu
  • 200 g dětské krupice
  • 2 lžičky soli (popřípadě po ochutnání těsta dosolte)

Moc se mi líbí varianta s dětskou krupicí, všude je varianta s hrubou moukou, tak jsem rád zkusil něco jiného, i když jsem si jist, že i s hrubou moukou to bude fungovat.

Postup

  1. Nejprve si uvaříte brambory ve slupce. Pro dobrou konzistenci těsta je dobré, aby jste brambory pořádně osušili a nechali důkladně vychladnout. Nejlepší tedy je si je uvařit den dopředu. Nicméně jde to i v ten samý den. Já nechal brambory oschnout a pak je dal na balkón ať si klidně chladnou.
  2. Než začnete strouhat brambory, dejte si vařit vodu.
  3. Pak brambory nastrouháte. Zkusil jsem dle původního receptu nastrouhat půlku na hrubo, půlku na jemno, ale nepřišlo mi, že by bylo těsto jiné. Podle mě můžete nastrouhat jak jen sami budete chtít nebo můžete brambory rozmačkat. Při zpracováváni těsta stejně vše pořádně promícháte, stejně jako nakonec vše v žaludku.
  4. Na vál, podsypaný trochou krupičky dáte brambory, vejce, sůl, bramborový škrob a postupně přimícháváte dětskou krupičku. Opravdu použijte všechnu, kterou jste si odvážili, jinak se knedlíky mohou rychle a totálně rozvařit. Pokud vám těsto bude hodně lepit, tak si ho malinko podsypte krupičkou a tu do těsta zapracujte.
  5. Ochutnejte těsto a pokud je bez chuti, přisolte.
  6. Z vypracovaného těsta si vytvarujte knedlíky a dejte je vařit do vody.
  7. Knedlíky sednou na dno a tak je než vyplavou na povrch občas vařečkou nadzvedněte, aby nebyly přilepené ke dnu. Knedlíky nejsou hotové, když vyplavou na hladinu, potřebují čas k tomu, aby se pořádně uvařily.
  8. Šišky bramborových knedlíků vařte 20-22 minut. Pokud vaříte kuličky, tak kratší dobu 10-12 minut. Čas se počítá od chvíle, kdy je vložíte do vroucí vody.
  9. Po uvaření můžete knedlíky rychle zchladit na povrchu pod studenou vodou a nebo je necháte jako já chvíli stát. Ony se zpevní a pak se lépe krájí. Klidně je trochu propíchejte, já to neudělal.
Myslete na správné ochucení solí. Pokud nemáte krupičku, která by měla zajistit, že knedlíky budou více nadýchané, použijte hrubou mouku. Kdysi mi vyprávěl jeden moudrý muž, že jeho babička, když neměla dětskou krupičku vařila mu krupici z hrubé mouky. Ale asi to bude experiment :-).
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *