Jidáše


Česká, Jen tak recepty, Pečivo / Čtvrtek, 3 května, 2018

Já ví, vím, že Velikonoce byly už dávno a všichni food blogeři již své kousky předvedli, ale já, ne. Ne, že bych byl tak sebestředný, ale jak jste si jistě všimli, tak jsem delší dobu nic nepublikoval. Důvod? Rekonstruuji část bytu a má pracovna s počítačem byla totálně zabarikádovaná a já se k tomu prostě nedostal. Výmluva? No jasně, že výmluva. Tak teď už sedím u počítače, konečně jsem stáhl fotky, malinko upravil a se sklenkou dobrého moravského vína se ujal sepsat těchto pár řádků. Trocha hudby do beden a jdeme na to. Jidáše, jidáše …

Když jsem byl u rodičů, mamka měla na stole časopis z Penny a já v něm našel recept na Jidáše. Velikonoce se blíží a já slíbil mamce od Zuzky, že něco přivezu. Tohle není blbý, ne? A já to chci opravdu moc vyzkoušet. Na fotkách to vypadá neuvěřitelně chutně, tak to tak snad bude i když to upeču já. Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo a jelikož ve Velký se tradice drží, jdu do toho. Kynuté těsto mě baví čím dál víc.

Jidáše
Jidáše

Suroviny

  • 300ml smetany (v receptu byla smetana na vaření, ale tu já nepoužívám, takže 31% a více tuku)
  • 60g krupicového cukru
  • 42g čerstvého droždí (prostě jedna kostka)
  • 500g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 150g másla
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • med rozmíchaný v Tuzemáku na finální polití
Vytvarovaní Jidáši z vykynutého těsta
Vytvarovaní Jidáši z vykynutého těsta

Postup

  1. Nejprve si vyrobíte jednoduchý kvásek a to tak, že lehce přihřejete trochu smetany, aby byla vlažná. Do ní přidáte lžíci cukru, rozdrobíte do ní droždí a rozmícháte. Pak již necháte na teplém místě vzejít.
  2. Během toho, co vám vzniká kvásek si prosejete hladkou mouku a zamícháte do ní zbylý cukr, žloutky, povolené máslo nakrájené na kostky, citrónovou kůru, citrónovou šťávu, vanilkový cukr a špetku soli.
  3. Pak smícháte kvásek, směs mouky a dalších ingrediencí a zbytek vlažné smetany. Těsto důkladně uhnětete. Můj domácí robot Eta Gratus si s tím nádherně poradil. Pokud jej nemáte, musíte se spolehnout na starou dobrou ruční práci.
  4. Uhnětené těsto v míse zakryjete fólií a necháte minimálně 1 hodinu kynout. Během toho si předehřejte troubu na 180°C.
  5. Na plech si dáte pečící papír a z těsta tvarujete vámi požadované tvary. Já zvolil šneky, různé esíčka či pletýnky.
Vykynutí a vytvarovaní Jidáši
Vykynutí a vytvarovaní Jidáši
  1. Tyto Jidáše pak pokládáte na pečícím papírem vyložený plech, který pak přikrytý necháte přibližně 15 minut kynout.
  2. Vykynuté Jidáše potřete rozšlehaným vejcem a šup s nimi do trouby.
  3. Pečete v troubě 25-30 minut, hlídáte barvu.
  4. Ještě teplé Jidáše po upečení potřete medem rozmíchaném v Tuzemáku.
Čerstvě potření Jidáši medem rozpuštěným v rumu (Tuzemáku)
Čerstvě potření Jidáši medem rozpuštěným v rumu (Tuzemáku)

Teplí jsou nejlepší, ale i studení jsou báječní. Musím se přiznat, že jsem byl z výsledku nadšený a tak vám tento recept mohu s klidným svědomím doporučit. Zbodnul bych je za tepla snad všechny sám. 🙂

Jidáše, jen se zakousnout
Jidáše, jen se zakousnout
Jidáše
Jidáše
Pokud nemáte zrovna doma med, tak nemusíte smutnit, v rumu rozmíchejte moučkový cukr, ale je vám jasné, je to jen taková slabší náhražka. Med je prostě med.
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *