Krůtí medové kari


Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Mezinárodní / Čtvrtek, 29 března, 2018

Procházím si všechny fotky, které jsem nahrával na tento blog a snažím se je dávat na Instagram. Najednou koukám na tuto fotku a zjišťuji, že fotka zde je, ale recept ne. Jak je to možné? Někde se asi stala chyba a tak tady pro vás mám jedno skvělé jídlo, které znám a vařím už opravdu mnoho let. Netradiční krůtí medové kari.

A jak jsem se k tomuto výbornému receptu dostal? Jistě si pamatujete počátek devadesátých let a vlastně i dříve, kdy všichni doma vařili špagety z konzervy vepřového ve vlastní šťávě s eidamem, kdy všichni doma vařili Čínu aniž by věděli, co vlastně čínské jídlo obnáší, když vařili indické jídlo, jehož hlavní složkou bylo naše klasické, žluté kari koření. A tak nějak jsem já potkal toho jídlo, které vařili v jedné domácnosti jako Indii. Úplně bych to jako indické jídlo nepovažoval, ale orientální nádech to má a koneckonců to je velice chutné jídlo.

Krůtí medové kari
Krůtí medové kari

Před moha lety mi toto jídlo uvařila jedna má přítelkyně, když jsem jako student chodíval v létě na brigádu, abych neumřel hlady. No a jelikož je to jídlo velice jednoduché a navíc chutné, tak jsem jej převzal a začal vařit doma také já.

Suroviny

  • krutí nebo kuřecí maso (prsa z krůty vám stačí tak třetina až polovina, kuřecí prsa cca 2)
  • 1 velká cibule
  • 1/2 malé konzervy zavařené kukuřice
  • 2-3 lžičky kari koření (to naše žluté)
  • 1 vrchovatá lžíce medu
  • sojová omáčka
  • solamyl (prostě nějaký škrob)
  • rostlinný olej
  • sůl
  • pepř
  • chilli paprička (volitelné na ozdobu)
  • rýže (jako příloha, volba je na vás klasická, basmati nebo má oblíbená jasmínová)

Postup

  1. Dáte si vařit rýži ať už klasicky, jak to děláte nebo já používám již jen rýžovat, který všem vnucuji.
  2. Oloupete cibuli, rozpůlíte ji na půl a nakrájíte na půlkolečka (půlkroužky).
  3. Do pánve, nejlépe hluboké, dáte lžíci oleje, vhodíte cibuli a restujete.
  4. Pak přidáte vrchovatou lžíci medu, kari koření a necháte to celé zpěnit. Med začne vytvářet pěnu a v tu chvíli dochází ke karamelizaci jeho cukru. V tuto chvíli kápnete opravdu jen trošku sójové omáčky. Vím, že do jídel napodobujících indická jídla sójovka nepatří, ale tady malinko upraví chuť.
  5. Během toho si nakrájíte maso, osolíte jej, opepříte jej a poprášíte trochou škrobu.
  6. Hned vhodíte do pánve k cibuli s medem a začínáte opékat maso. Pokud se vám začne vše lepit k pánvi, tak lehce a po troškách přidáváte teplou vodu. Tímto vám vzniká výtečný sosík.
  7. V malé skleničce rozmícháte studenou vodu se lžičkou škrobu a tu přilijete do pánve. Vzniklá šťáva by neměla být hustá, ale také ne vodová. Hustotu regulujete buď čistou vodu, když potřebujete naředit nebo vodou se škrobem, pokud potřebujete zahustit. Měla by vzniknout mazlavá šťáva.
  8. Pak přisypete zavařenou kukuřici a chvíli provaříte. Ochutnáte a dle potřeby dosolíte. Nejspíš to trošku bude chtít.
  9. Při servírování dáte na talíř rýži, pak směs a ozdobíte chilli papričkou (pokud si přejete mít jídlo pikantnější).

Pokud nemáte rádi nasládlá jídla, tomuto se vyhněte. Nicméně kombinace medu a kari koření je skvělá.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “Krůtí medové kari”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *