Snídaně šampiónů – kaiserka se sázeným vejcem


Chilli, Chuťovky, Fastfood / streetfood, Jen tak recepty, Mezinárodní, Snídaně / Středa, 21 března, 2018

Občas je prostě nutné si dát prasárničku a my tuhle prasárničku milujeme. Jestli mě něco ráno po noční akci spraví a nakopne, tak je to právě toto. Tuhle kaiserku jsem si poskládal postupem času, když jsem ladíval svůj nový den. Zapomeňte na dietu, jde o holý život. To vás napadne, když se probudíte po náročné noci, samozřejmě po noční v práci :-). Jediné co chcete je snídaně šampiónů.

Snídaně šampiónů - kaiserka se sázeným vejcem
Snídaně šampiónů

Pojmenování vzniklo jednoduše. Když vysedáváte ve své nejoblíbenější hospůdce, cítíte se jako šampión, pardon nebo jako šampiónka. Ráno bývá horší a potřebujete se dostat zpět do formy a já vám garantuji, že po tomto v ní budete. Jen vás musím upozornit, že když to jednou zkusíte, vybudujete si okamžitou závislost a houstičku budete chtít pořád a to i když vám bude dobře. Tak, opatrně.

Suroviny

  • kaiserka vícezrnná (to je důležité, s ní to chutná nejlépe)
  • 2 plátky kvalitní dušené šunky
  • 1-2 plátky sýru gouda (záleží na velikosti plátků)
  • 1 vejce
  • 2 opravdu vrchovaté lžičky majonézy
  • chilli omáčka (tohle je volitelné, na druhou stranu to bez ní není ono, ale dá se)
  • rostlinný olej
  • sůl
  • pepř (nejlépe čerstvě a na hrubo mletý)
Snídaně šampiónů - kaiserka se sázeným vejcem
Snídaně šampiónů

Postup

Já už si za těch pár let postup odladil a mám hotovo za pár minut. Zde vám popíši svůj postup s mým náčiním, ke kterému jsem se postupně dopracoval. Nicméně pro tento recept vám musí stačit absolutní základ a tím je jedna pánev.

  1. Rozkrojíte si kaiserku a dáte opéct na pánev. Nepřipálit, pouze opéct na barvu. Tento krok ne jen, že přidá chuť, ale díky opečení se pak do kaiserky nevsakuje tolik majonéza a štávy a houska se „nerozblemcá“.
  2. Na přípravu sázeného vejce používám lívanečník s nepřilnavým povrchem. Je na toto skvělý, protože rozměr přesně pasuje na kaiserku. Takže kápnete trošku oleje a rozklepnete vejce. Hned vejce osolíte, notně opepříte, já si dám ještě malinko mletého chilli. Když je již bílek pevný a žloutek ještě úplně tekutý, vejce otočíte a krátce opečete i z druhé strany, ale nejlépe tak, aby zůstal žloutek uprostřed aspoň trochu tekutý. To je totiž nejlepší.
  3. Když děláte vejce, tak v dalším důlku na lívanečníku nebo na pánvi kápnete trochu oleje, dáte šunku, na ni goudu a pečete než se sýr rozteče.
  4. Obě půlky kaiserky potřete majonézou a kápnete chilli omáčku. Používám jednodruhové koncentrované a stačí opravdu jen pár kapek. Nejlepší jsou červené z jolokie, morugy, habanera, caroliny a podobně. Omáčku s majonézou promícháte a začnete vrstvit.
  5. Spodní část kaiserky s majonézou, sázené vejce, šunka s goudou a nakonec horní část kaiserky s majonézou.
Snídaně šampiónů - kaiserka se sázeným vejcem
Snídaně šampiónů, jo a nezapomeňte si vzít ubrousek na otření slintající tlamičky
Experimentoval jsem s různými houskami, ale vícezrnná kaiserka například z Aleberta nebo Billy vyhrála. Samozřejmě jsem zkoušel i různé uzeniny a musím uznat, že kromě dušené šunky mi vcelku vyhovovala i krutí nebo kuřecí šunka (nejvíce ta má domácí). Zkoušel jsem i anglickou slaninu, ale tam mi to ve spojení s majonézou přišlo příliš mastné a kocovinka z toho neměla úplně radost. Nicméně zkoušejte sami co vám nejlépe bude vyhovovat, protože každý preferujeme jiné chutě. Já tuto kombinaci již nabídl mnoha lidem a zatím jsem se vždy setkal s velice pozitivní odezvou. Jen si vemte s sebou vždy ubrousek, protože budete díky této prasárničce taky trošku prasátko.
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *