Pizza houstičky jako v pizzerii


Chuťovky, Italská, Jen tak recepty, Pečivo / Úterý, 20 března, 2018

Někdy mi přijde, že pizzerie u nás již natolik zdomácněly, že by se daly považovat za tradiční české restaurace. Tohle myslím s nadsázkou, nicméně to ukazuje na obrovskou popularitu těchto restaurací. Upřímně řečeno, ve světě tomu není jinak. Fenomén pizzy je celosvětový již po mnoho let a popularita, zdá se stále roste. Schválně, máte děti? Když se zeptáte, kam chtějí jít do restaurace na oběd či večeři, co vám odpoví. Tipuji, že často na pizzu. Není obvyklé, že by řekly, že chtějí jít na něco tradičně českého, třeba knedlo zelo vepřo. Je to tak, pizza je populární, chutná, rychlá a má stovky variací. A ze stejného těsta se dělají i pizza houstičky.

Český standard

U nás se navíc stalo jistým standardem, že když přijdete do pizzerie a objednáte si jídlo, přinesou vám během čekání často houstičky z pizza těsta a k tomu nějaké bylinkové máslo. Často v rámci kuvertu. V Itálii to tak nebývá, tam máte na stole různé italské tyčinky a chroupání. Nicméně i já si ty houstičky z pizza těsta oblíbil a také si je čas od času když už pizzu dělám, upeču. Ve finále prostě upeču pečivo s olivovým olejem, který dává pečivu vláčnost a toto pečivo je konzumovatelné i pár dní po upečení, jelikož netrpí rychlým osycháním a ztvrdnutím. Takže se stává, že si je upeču i jen tak a používám jako normální pečivo, jako jsou rohlíky, housky či chleba. V kombinaci s bylinkovým máslem nebo dobrým máslem a šunkou či sýrem jsou příjemnou obměnou oproti běžnému pečivu, které si domů pořizujeme či upečeme.

Pizza houstičky
Pizza houstičky

Recept na těsto je stejný jako recept na pizza těsto, který jsem zde již publikoval, pouze jsem snížil množství cukru, jelikož mi po čase přišlo těsto příliš sladké.

Suroviny

  • 350g hladké mouky
  • 50ml olivového oleje
  • 21g čerstvého droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 200ml vlažné vody
Pizza houstičky
Takovou bagetku můžete použít jako jakékoliv jiné pečivo, třebas s prosciutto cotto, hmmm …

Postup

  1. Smícháte droždí a olivový olej a pořádně rozmícháte, aby se droždí dokonale rozpustilo.
  2. Pak smícháte všechny ingredience s olejem s droždím pořádné uhnětete. S tím si dávám záležet. Správně vypracované těsto se již nelepí a pokud se vám těsto lepí i po 10ti minutách v robotovi, tak prostě přidejte trošku mouky. Opatrně, jelikož pokud bude mouky moc, tak bude výsledný produkt příliš hutný a ne krásně nadýchaný a jemný.
  3. Vypracované těsto ještě hoďte na pomoučený vál krátce zpracujte ručně, aby se do těsta dostala trocha vzduchu.
  4. Pak těsto vložte do dostatečně velké mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte 60 minut kynout.
  5. Po 60ti minutách těsto rozdělíte na 2 stejné díly, opět prohnětete a vytvarujete 2 jakoby bagety. Tvarování baget je jednoduché. Těsto roztáhnete do oválného tvaru placky, okraje kratších strany zahnete dovnitř. Pak obě dlouhé strany přeložíte až do středu a celé uválíte do tvaru bagety. Pokud chcete bulky, rozdělíte na více stejných dílů a vytvarujete bulky dle vaší představy. Jak se dají tvarovat bulky jsem popisoval například zde.
  6. Vytvarované pečivo uložte na plech, opět překryjte potravinářskou fólií a nechte dalších 30 minut kynout. Během toho si rozpalte troubu na 250°C.
  7. Z vykynutého pečiva odstraňte fólii, popraště vodou a vložte do rozpálené trouby či pece.
  8. Pečte 8 minut nebo do doby, kdy bude pečivo krásně hnědé. Hodně záleží na vaší troubě či peci. Já měl nastaveno na 10 minut, ale po 8mi minutách již bylo hotovo.
  9. Po upečení již jen necháte na mřížce vychladnout a dobrota je na světě.
Pizza houstičky
Pizza houstičky
Když už jsem tady zmiňoval popularitu houstiček v pizzeriích, tak tam k nim dostanete nejčastěji bylinkové máslo. To si můžete doma vyrobit naprosto snadno. Vytáhnete máslo z lednice a necháte povolit, aby změklo. Použijete požadované množství, přidáte do něj například lisovaný česnek, sůl a bylinky. Výborná je čerstvá bazalka, ale můžete použít pažitku, či jinou aromatickou bylinku. Můžete přidat trošku nakládané kapie. Fantazii se meze nekladou. Vše smícháte a vyšleháte. Pak už jen mažete na ještě vlažnou houstičku a nejspíš se tím pořádně přežerete, protože doma si toho uděláte kotel a nepůjde přestat. Tak opatrně :-).
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “Pizza houstičky jako v pizzerii”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *