Rychlé boloňské špagety


Hlavní jídlo, Italská, Jen tak recepty, Těstoviny / Středa, Únor 28th, 2018

Všichni, kdo mě znáte víte, že normálně bych použil spíše italský název takového pokrmu, ale jelikož jsem se striktně nedržel postupu, chtěl jsem celou přípravu urychlit a vlastně i zjednodušit, tak jsem použil toto pojmenování. Tedy nejsou to takové ty špagety s blitíčkem, které dělávají u nás v kantýně, ale opravdu jsem se snažil co nejvíce přiblížit tomu pravému receptu. Můžete si být jisti, že si tady jednou uděláme opravdové sugo Bolognese (Ragú Bolognese). Nyní však jen něco velice podobné. Možná bych si i dovolil tvrdit, že valná většina lidí by vlastně rozdíl stejně nepoznala. Vždyť se jen podívejme, kolik lidí si námi známou boloňskou omáčku kupuje již jako polotovar (výraz zděšení a znechucení). Tak si pojďme udělat tuto rychlovku.

Rychlé boloňské špagety

Ingredience:

  • 400g směsi hovězího a vepřového masa
  • 100g rajčatové šťávy
  • 100g cibule
  • 150g mrkve
  • 100g celeru
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 50g anglické slaniny
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • olivový olej
  • trocha červeného vína (1dc) zbytek vypijte 🙂
  • sůl
  • pepř
  • parmezán
  • špagety pro 4 osoby

Postup:

Je mi jasné, že když jste koukli na ingredience, tak si říkáte, to je přeci seznam na origo omáčku. Tak teď bacha, postup je malinko úlet.

  1. Já neměl mleté maso a tak jsem vzal zbytky hovězího a vepřového, které jsem měl v mrazáku, rozmrazil a na mlýnku namlel. Když už jste u toho mletí, tak namelte i zeleninu jako mrkev, celer a řapíkatý celer, vše to malinko urychlí. Při tom mletí si ještě na drobno nakrájíte cibuli a můžete se vrhnout do vaření.
  2. V hrnci nebo v hluboké pánvi si rozehřejete olivový olej a opečete na něm anglickou slaninu nakrájenou na kostičky. Já mám ještě doma zásoby pancetty, tak jsem použil ji, ale u této rychlovky to není nutné.
  3. Pak přihodíte cibuli a orestujete ji jemně na barvičku. Pak vhodíte vše, co jste si umleli, osolíte, opepříte a opět restujete, přibližně 10 minut.
  4. Po té přidáte rajčatovou šťávu, česnek, koření a víno a opět nechte vařit cca 10 minut.
  5. Pak přilijte trochu vody a nechte pomalu probublávat zhruba 30 minut, to už by mělo být umleté maso měkké. Pokud by nebylo, tak tomu dejte ještě čas. Během vaření si připravte velký hrnec a uvařte si špagety.
  6. Nyní se blížíte k finále. Dochuťte svou omáčku solí a pepřem, pokud to potřebuje. Do směsi, která by v sobě měla mít tekutinu (sosík), která se vsaje to špaget, vhodíte uvařené špagety na skus a důkladně mícháte. Špagety do sebe nasají tu příjemnou šťávu a ještě trochu změknou.
  7. Pak jen servírujete na talíř s nastrouhaným sýrem.
Rychlé boloňské špagety
To hlavní zrychlení spočívá hlavně v tom, že vše co můžete pomelete a ono se to vše rychleji udělá. Když smícháte hovězí a vepřové, tak jej taky nemusíme hodiny pomalu dusit. U toho pravého receptu se hovězí maso dusí skutečně až do zblbnutí a je neskutečně měkké. Nicméně ne každý máme čas nechat vše 2-3 hodinky dusit, tedy pokud nemáte papiňák, já zatím ještě ne.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *