Mango lassi


Indie, Nápoje / Úterý, 27 února, 2018

Mám opravdu moc rád indickou kuchyni. K té bezesporu patří i oblíbený nápoj lassi, což je studený jogurtový nápoj, v základní verzi jen lehce ochucený solí a trochu doslazený cukrem. Tento nápoj je v Indii velice populární a vyrábějí jej v mnoha obměnách s různým dostupným ovocem či kořením. Mě nejvíce oslovil a v paměti mi zůstalo lassi s mangem. Bohužel pro nás, takové mango, které seženete v Indii (oni mu říkají královské mango) u nás neseženete. Oproti mangu u nás je mnohem sladší, výraznější, větší a celé zářivě žluté. S tím však nic nenaděláte. Nicméně si můžete své mango lassi udělat i u nás a alespoň se co nejvíce přiblížit té chuti.

Mango lassi
Mango lassi

Suroviny

  • 1 malý jogurt (já si vyrábím vlastní například zde)
  • 1 dl mléka (vychlazené)
  • 1/2 manga bez slupky, pouze dužnina
  • cukr

Postup

  1. Opracujete si mango. Tedy oloupete jej a odstraníte pecku. Nejde to tak snadno jako například u avokáda. Já to dělám tak, že dužninu i se slupkou ořežu od pecky a pak pružným nožem oříznu slupky.
  2. Dužninu, jogurt, mléko a trochu cukru (množství závisí na tom jak máte sladké nebo kyselé mango) dáte do nádoby ve které budete mixovat. Mixovat můžete v jakémkoliv mixéru (třebas i tyčákem) nebo já na tohle nyní moc rád používám smoothie maker. Vše vymixujete dohladka a množstvím mléka si určíte jak husté lassi chcete mít. V Indii bývá konzistence o trochu hustší než náš koktejl.
Nechci se nikoho dotknout a už vůbec ne Indů. Jsou to stejní lidé jako my a jsou stejně líní jako my. Takže dnes se v Indii velice snadno setkáte s granulovaných čajem, ze kterého dělají svůj známý Chai. Stejně tak tam už často nekupují mango na lassi, ale kupují již mango pyré v konzervě, které je již rozmixované a určitě i doslazené. Indové milují sladké věci. A pokud jste nikdy nejedli žádnou asijskou sladkost, tak vězte, že vaše představa hodně sladkého je tam mnohokrát překonána. Nicméně jsem tím chtěl říct, že i u nás můžete toto mango pyré koupit a dosáhnout tak výraznější mango chuti a méně se upatlat. Já se upatlám rád.

Lassi je úžasně osvěžující nápoj a tak v létě můžete vynechat mléko, naředit více vodou s ledem a máte príma fresh koktejl do horkých letních dní.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *