Bramboračka podle Romana Vaňka


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Čtvrtek, 15 února, 2018

Jako veliký fanda Romana Vaňka se často nechávám inspirovat jeho knihami a nesmírně rád podle nich vařím. Moje Zuzka zbožňuje bramborovou polévku. Když jsme na Polévkování, nikdy ji nevynechá. Takže když jsem ji chtěl udělat radost, bylo jasné, že bramboračka ji určitě potěší. Je to skvělá polévka, která krásně nahradí celé jídlo, jelikož je vydatná a hutná. Navíc v těchto zimních měsících náramně zahřeje, i když v bytech na sídlišti to asi není potřeba, jelikož když je nám zima, prostě a jednoduše otočíme kohoutem na radiátoru. No a když taková klasika hodná chaloupky, či roubenky, tak jsem rovnou servíroval do dřevěného nádobí, které jsme si koupili loni na vánočních trzích na hradě Křivoklát.

Bramboračka
Bramboračka

Suroviny

  • 50g másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1/4 malého celeru
  • 1/2 petržele
  • 200g brambor
  • hrst sušených hub
  • 0,5l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • majoránka (sušená nebo čerstvá)
  • drcený kmín
  • hladkolistá petržel (pokud máte jen kadeřavou, tak může být i ta ačkoliv má drobet jinou chuť)

Postup

  1. Sušené houby dáte namočit do vody. Je to první krok a je dobré to udělat minimálně hodinu před tím, než je použijete.
  2. Očistíte si mrkev, petržel, celer na nakrájíte je na menší kostičky. Oškrábete si brambory a ty nakrájíte na kostky větší. Cibuli nakrájíte najemno.
  3. V hrnci si rozehřejete máslo a na něm orestujete nakrájenou kořenovou zeleninu až chytne jemnou barvu.
  4. Pak přidáte cibuli a restujete dokud nebude nazlátlá.
  5. Přidáte cca půl lžičky drceného kmínu a zaprášíte moukou. Vše restujete až mouka s máslem zavoní a chytne mírnou barvu. Pak hned zalijete studeným vývarem a důkladně rozmícháte.
  6. Můžete pak přidat i trochu vody z namočených hub. Zde opatrně, pokud by jste dali této vody hodně, byla by polévka hořká, jak píše Roman Vaněk ve své kuchařce. Nemám odzkoušeno, ale také nemám důvod mu nevěřit.
  7. V tuto chvíli poprvé solím. Opatrně. Hodně záleží na tom, jaký máte vývar. Pokud vaříte z bujónové kostky, ten už často slaný je. Pokud máte svůj vlastní nesolený vývar, tak nyní postupně stavíte chuť jídla. Vždy je lepší solit postupně. Při vaření se chutě postupně usazují a vyvíjejí. Protože mám rád pepř, jemně dochucuji i pepřem. Nyní necháme polévku dojít k varu.
  8. Když už polévka bublá, přidáte nakrájené brambory a necháte vařit přibližně 15 minut.
  9. Po té přidáte do polévky namočené houby a česnek. osobně do bramboračky nedávám česnek nakrájený, ale rozdrcený. Přijde mi, že chuť česneku je pak výraznější. Vaříte ještě tak dlouho, dokud nejsou všechny suroviny v polévce měkké.
  10. Na úplný závěr přidáte majoránku a petržel. Osobně jsem použil majoránku sušenou, ale věřím, že čerstvá bude ještě o kus lepší. Polévku ještě necháte krátce provařit, dosolte, dopepřete a máte tuto českou klasiku hotovou. Bramboračka je připravena k servírování.
Bramborová polévka jako někde v chaloupce
Bramborová polévka jako někde v chaloupce

Báječné recepty od Romana Vaňka

Jsem Romanův fanoušek, mám všechny jeho knihy, nesmírně rád vařím jídla podle jeho receptů. A i vy si to dopřejte a rozhodně si kupte některou z jeho kuchařek. Kompletní výběr najdete například na Pražském kulinářském institutu.

Prosím, berte množství s jistým nadhledem. Je to jako u všeho vaření. Každý preferuje něco jiného a když se podíváte třebas na svíčkovou na smetaně, tak zjistíte, že někde má barvu oranžovou (více mrkve), někde bílou (více celeru nebo petržele), jinde místo sladké smetany používají zakysanou. Tak i zde se k tomu stavějte podobně. Pokud budete mít pocit, že je polévka moc hustá, nebojte se ji naředit troškou vody.
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *