Pórková polévka


Česká, Jen tak recepty, Polévky / Úterý, 23 ledna, 2018

Už jsem to říkal, že jsem si oblíbil jednodruhové zeleninové polévky a zde je další z nich. Recept jsem nikde neokoukal, jen jsem si to zkoušel a výsledek byl hned výborný a proto jej dělám takto již několik let. Není to krémová polévka, ale tady by to byla nejspíš škoda. Je to taková trošku cibulačka z pórku. Výborná lehká a zdravá polévka. To vše je má pórková polévka.

Pórková polévka
Pórková polévka

Suroviny

  • 1 větší pórek
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 30 g másla do polévky
  • 2-3 lžíce krupice
  • sůl
  • pepř

Na krutóny

  • rohlík nebo houska (nejlépe starší jeden den)
  • trocha másla na opečení
Pórková polévka
Pórková polévka

Postup

  1. Pórek důkladně očistíte, jelikož mezi vrstvami bývá vcelku dost hlíny. Osobně si jej rozkrájím na válečky a horní vrstvy stáhnu, abych veškeré nečistoty dostal pryč. Nikdo nechce, aby mu hlína skřípala mezi zuby.
  2. Pak jej rozpůlíte a nakrájíte na půl kolečka. Využíváte celý pórek. Jak bílou, tak i zelenou část.
  3. Do hrnce dáte máslo a orestujete na něm pórek až změkne.
  4. Pórek posypete krupicí, důkladně zamícháte a ještě necháte chvíli restovat.
  5. Vše zalijete zeleninovým vývarem a necháte cca 30 minut vařit, aby byl pórek dokonale měkký a krupice krásně nabobtná, čímž polévku zahustí.
  6. Na závěr dosolíte a dopepříte dle chuti.
  7. Na menší pánvičku dáte trochu másla a na kostičky nakrájený rohlík nebo housku. Opékáte dokud kostičky nedostanou barvu. Tyto krutóny pak dáváte při servírování do polévky.

Na krutóny použijte rohlíky nebo housky cca den staré. Čerstvé vám budou příliš nasávat máslo a budou zbytečně mastné. Také se vám den staré pečivo bude mnohem lépe krájet, než úplně čerstvé pečivo.

Servírování

Při servírování je dejte krutóny na stůl v misce. Nejlepší totiž je, když si každý přidává krutóny  do polévky posupně, jelikož ty se pak nerozmočí a jsou neustále skvěle křupavé. A křupavá komponenta v tomto receptu je opravdu bezva.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *