Šopský salát


Bulharská, Jen tak recepty, Saláty / Neděle, 21 ledna, 2018

Vcelku úspěšně se mi povedlo vyrobit sýr balkánského typu a najednou mi proletělo hlavou, Šopský salát. Nebudu vám lhát, vánoční svátky jsou smrtící a pohled na váhu mi způsobil srdeční arytmii v rytmu hodně porouchané nahrávky techna. Musím se zase malinko soustředit na stravu zdravější, vyváženější a méně kalorickou. Takže Šopáček, to by přeci šlo. Co však do tohoto, všem dobře známého, salátu patří? Když si přečtete recepty, diskuze zjistíte, že názory se občas rozcházejí a já nechci tvrdit, že existuje jedna jediná pravda. Je to trochu jako s tou naší Svíčkovou. Cibule ano, ne. Olej ano, ne. Ocet ano, ne. V rodině již máme i balkánskou sekci a tak jsem ji okamžitě vyburcoval s dotazem. Co do tohoto salátu opravdu patří. Odpověď byla jasná. Pouze rajčata, okurka, paprika a balkánský sýr. Nic víc, nic míň. Opravdu si nechci dělat patent na rozum a tak přiznávám, že i v Bulharsku budou rodiny, které si salát ještě něčím doplní, nicméně naprosto úplný základ je jasný a já jdu do toho.

Šopský salát
Můj dle mého názoru vyvážený Šopák

Chystám si jednotlivé ingredience. Vše 1:1:1 a balkánský sýr dle chuti. Všude zjišťuji, že my dáváme sýru málo. V Bulharsku vám jej dají hojně, je to přeci základ chuti a jí se vydávám jejich cestou.

Suroviny

  • Salátová okurka
  • Rajčata
  • Paprika
  • Balkánský sýr (pokud si chcete udělat svůj, tak zde naleznete postup jak na něj)

Postup

V jednoduchosti je krása. Salátovou okurku nakrájíte na tenká kolečka (struhadlo je dobrá volba), rajčata na kousky (já použil cherry rajčata), papriku nakrájíte na kousky (volbu papriky nechávám na vás, červená, žlutá, zelená, bílá, kapie, co máte rádi, nic není špatně, chybu neuděláte). Zeleninu objemově v poměru 1:1:1, nic složitého. Já jsem vycházel z jedné salátové okurky a vše ostatní podřídil jí. Balkánského sýru jsem měl přibližně 150g a ten jsem ručně natrhal na hroudičky. Vše důkladně promíchejte a nechte chvíli odpočinout a vychladit.

Šopský salát
Šopský salát

Osobně jsem zde dělal salát pro 2 osoby k večeři a jelikož se snažíme večer jít rozumně, tak bez pečiva. Nicméně takové dobré pečivo je k tomuto salátu skvělá volba, pokud se nepotřebujete zbavit pár kil po brutálních vánocích. Rozhodně balkánským sýrem nešetřit. Pokud vám tam chybí sůl a pepř, tak vězte, že Balkán je slaný dost a pepř si dejte dle chuti. Já  tu přirozenou chuť nechtěl ničím jiným nabourávat.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “Šopský salát”

  1. Jako bulhar a sefkucharem reknu fuj. Furt kradete a kopirujete cizi jidla a kdyz vam nekdo rekne ze ceske jidlo je fuj se urazite.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *