Škvarkové placky podle Romana Vaňka


Česká, Chuťovky, Jen tak recepty / Čtvrtek, 11 ledna, 2018

Už jsem tady jedny škvarkové placky dělal, ale ty byly z celozrnné mouky. Já ale chtěl placky nadýchané a jak jsem se prohraboval kuchařkou od Romana Vaňka, tak jsem je uviděl. Škvarky pořád doma mám, stále domácí, tak se do nich vrhnu. Moje nejoblíbenější škvarkové placky znám z pekárny na Jílovišti. Přesněji je to Cukrářství a Pekařství Stáňa. Pokud někdy pojedete kolem, jejich škvarkové placky jsou naprosto úchvatné. A ne jen ty, vše co prodávají je skvělé. No uvidíme, jestli i tyto moje budou podobně dobré.

Škvarkové placky
Škvarkové placky

Suroviny

  • 250g hladké mouky
  • 200g škvarků
  • 125ml mléka
  • 2 vejce rozdělené na žloutky a bílky
  • 1,5 lžíce sádla (rozpuštěného)
  • ½ kostky droždí cca 21g
  • 1 lžička cukru zarovnaná lžička soli
  • kmín
  • zarovnaná kávová lžička soli

Postup

  1. Prvním krokem, který uděláte, je že si vyrobíte kvásek. Tedy do vlažného mléka rozdrobíte droždí a přidáte cukr. Uložíte na teplé místo a necháte kvásek vzejít. Netrvá to dlouho, jen pár minut, přibližně 10. Já to dělal v topném období a tak jsem mísu dal na vlažné topení. V létě vám to bude fungovat kdekoliv, když jsou taková vedra.
  2. Když čekáte na kvásek, prosejete si mouku a dáte do ní sůl.
  3. Dále si vezmete škvarky, kde půlku nakrájíte na menší kostičky a zbylou půlku pomelete na co nejjemněji.
  4. Nyní přichází na řadu vše smíchat dohromady. Do mísy s moukou a solí nalijete kvásek, přidáte 2 žloutky, dáte pomleté i nakrájené škvarky, sádlo. Vše se nyní musí důkladně uhníst. Já už mám robota a tak jej zapnu a již se můžu jen kochat jak se to vše samo dělá. Pokud makáte rukama a vařečkou, čeká vás pár minut dřiny. Těsto je hotové, když se přestane lepit a začne vydávat takové puf zvuky.
  5. Uhnětené těsto jemně zaprášíte moukou a necháte kynout. Já tomu dal cca 1 hodinu.
  6. Pak těsto rozdělíte na stejně velké díly, to záleží hodně na vás kolik a jak velkých jich budete mít. Uděláte z těsta kuličku a tu rozplácnete na placku.
  7. Placky dáte na plech s pečícím papírem, na povrchu je jemně naříznete, potřete zbylými bílky a posypete kmínem. Někdo dává ještě sůl, ale to už je na mě moc slané a já zas tolik soli nemusím.
  8. Dáte péct do trouby rozehřáté na 160°C a pečete cca 25 minut. Ale víte, jak to s těmi časy je, že? Tak si to prostě hlídejte, ať mají krásnou barvu.
  9. Osobně doporučuji nechat placky vychladnout. Ne, že by nebyly dobré, ale tuk v nich se rozprostře v plackách a jsou pak chutnější. Za tepla působí příliš mastně.
Škvarkové placky
Správná barvička

Jak to vyšlo?

Asi vás zajímá, jestli se povedly stejně, jako z pekárny. No bohužel vás asi zklamu, nejsou jako z pekárny, ale jsou opravdu velice dobré. Jsem přesvědčen, že základ absolutního úspěchu je v množství škvarků. Možná je potřeba více, možná je potřeba méně. Možná musejí být škvarky úplně čerstvé po vyškvaření. Pokud s tím máte svou zkušenost, budu rád, pokud se o ni podělíte.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

24 Replies to “Škvarkové placky podle Romana Vaňka”

  1. Zdravím všechny, právě jsem vyndala plech z trouby…..takové blaho se dá zažít jen s vařením a pečením podle pana Vaňka…..jedu na něm už moc dlouho, vlastním 9 kuchařek a fakt ani jeden recept nezklamal, doporučuji 🙂 Jana

    1. Jano, naprosto souhlasím. Mám všechny kuchařky a i jeho knihy nekuchařky. Některé dokonce 2x :-). Pro mě naprosto TOP, co se receptů týče. A Roman je naprosto úžasný člověk.

  2. Výborný recept, lepší škvarkové placky jsem ještě nejedla, pro posezení s přáteli doporučuji zadělat těsto z dvojnásobné dávky. Díky za recept.

      1. V té velikosti, kterou jsem dělal, tak mi vycházelo cca 8 placek. Nicméně jak píše jedna čtenářka, pokud očekáváte více lidí, raději udělat z dvojnásobné dávky. Já dělal pouze pro nás 2 doma, tak jsem to moc nepřeháněl. 🙂

    1. Přeji hezký den všem , naprosto perfektní recept. Placky jsou chuťově velmi vyvážené, nejsou plné mastnoty a přeci jsou vláčné a „škvarkové“. Předělala jsem recept na bezlepkový. Moc si pochutnáváme. Děkujeme velmi za inspiraci. Přejeme hezké dny Denisa

      1. To je skvělé, že se povedlo předělat i na bezlepkovou verzi. Nám doma nikomu lepek nevadí, ale pro lidi, kteří s ním mají problémy je to boj moci jíst co ostatní. A moc dobře vím, co to děla s člověkem za paseku, když je na lepek alergický.

  3. Vynikající recept jsem vyzkoušela a od té doby je musím stále péci jakmile vyškvarim sádlo.Nedaji velkou práci tak mi to nevadiale snězene jsou hned.Pane Vaňku díky za recept.

  4. Placky dle vašeho receptu jsem vyzkoušela,ve chvilce byly snězene a od té doby je musím stále péci . Opravdu dobrý recept. Děkuji.

    1. To je velice dobrá otázka :-). Koukám na recept a sádlo mi v postupu vypadlo. Takže jsem to hned doplnil.V bodě 4, kdy vše mícháte dohromady, tak tam je prostor i na sádlo. Moc děkuji za upozornění. Je to vtipný, i když si to po sobě několikrát čtu, čas od času se stane, že něco přehlédnu.

  5. Myslíte pekárnu jako obchod nebo domácí pekárnu přístroj?
    Já je dělám v Thermomixu, příprava je o polovinu kratší, ale chuť je ok . Jsou dobré. A skvělé jsou od Václava Friče, mnozí znáte. Kdo se zajímá o vaření.

    1. Měl jsem na mysli pekárnu a cukrárnu Stáňa na Jílovišti. Kdysi mi tuto pekárnu/cukrárnu ukázal můj kamarád a od té doby se tam vždy stavíme cestou na statek, jelikož jejich škvarkové placky jsou pro mě asi nejlepší. Vyzkouším ty Vámi doporučované od Václava Friče, ty jsem ještě nezkoušel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *