Škvarkové placky podle Romana Vaňka


Česká, Chuťovky, Jen tak recepty / Čtvrtek, Leden 11th, 2018

Už jsem tady jedny škvarkové placky dělal, ale ty byly z celozrnné mouky. Já ale chtěl placky nadýchané a jak jsem se prohraboval kuchařkou od Romana Vaňka, tak jsem je uviděl. Škvarky pořád doma mám, stále domácí, tak se do nich vrhnu. Moje nejoblíbenější škvarkové placky znám z pekárny v Jílovišti. Přesněji je to Cukrářství a Pekařství Stáňa. Pokud někdy pojedete kolem, jejich škvarkové placky jsou naprosto úchvatné. A ne jen ty, vše co prodávají je skvělé. No uvidíme, jestli i tyto moje budou podobně dobré.

Škvarkové placky

Ingredience:

  • 250g hladké mouky
  • 200g škvarků
  • 125ml mléka
  • 2 vejce rozdělené na žloutky a bílky
  • 1,5 lžíce sádla
  • ½ kostky droždí cca 21g
  • 1 lžička cukru zarovnaná lžička soli
  • kmín

Postup:

  1. Prvním krokem, který uděláte, je že si vyrobíte kvásek. Tedy do vlažného mléka rozdrobíte droždí a přidáte cukr. Uložíte na teplé místo a necháte kvásek vzejít. Netrvá to dlouho, jen pár minut, přibližně 10. Já to dělal v topném období a tak jsem mísu dal na vlažné topení. V létě vám to bude fungovat kdekoliv, když jsou taková vedra.
  2. Když čekáte na kvásek, prosejete si mouku a dáte do ní sůl.
  3. Dále si vezmete škvarky, kde půlku nakrájíte na menší kostičky a zbylou půlku pomelete na co nejjemněji.
  4. Nyní přichází na řadu vše smíchat dohromady. Do mísy s moukou a solí nalijete kvásek, přidáte 2 žloutky, dáte pomleté i nakrájené škvarky. Vše se nyní musí důkladně uhníst. Já už mám robota a tak jej zapnu a již se můžu jen kochat jak se to vše samo dělá. Pokud makáte rukama a vařečkou, čeká vás pár minut dřiny. Těsto je hotové, když se přestane lepit a začne vydávat takové puf zvuky.
  5. Uhnětené těsto jemně zaprášíte moukou a necháte kynout. Já tomu dal cca 1 hodinu.
  6. Pak těsto rozdělíte na stejně velké díly, to záleží hodně na vás kolik a jak velkých jich budete mít. Uděláte z těsta kuličku a tu rozplácnete na placku.
  7. Placky dáte na plech s pečícím papírem, na povrchu je jemně naříznete, potřete zbylými bílky a posypete kmínem. Někdo dává ještě sůl, ale to už je na mě moc slané a já zas tolik soli nemusím.
  8. Dáte péct do trouby rozehřáté na 160°C a pečete cca 25 minut. Ale víte, jak to s těmi časy je, že? Tak si to prostě hlídejte, ať mají krásnou barvu.
  9. osobně doporučuji nechat placky vychladnout. ne, že by nebyly dobré, ale tuk v nich se rozprostře v plackách a jsou pak chutnější. za tepla působí příliš mastně.
Správná barvička

 

Asi vás zajímá, jestli se povedly stejně, jako z pekárny. No bohužel vás asi zklamu, nejsou jako z pekárny, ale jsou opravdu velice dobré. Jsem přesvědčen, že základ absolutního úspěchu je v množství škvarků. Možná je potřeba více, možná je potřeba méně. možná musejí být škvarky úplně čerstvé po vyškvaření. Pokud s tím máte svou zkušenost, budu rád, pokud se o ni podělíte.

 

2 Replies to “Škvarkové placky podle Romana Vaňka”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *