Chilli – Je čas nechat klíčit semena (1)


Pěstování chilli / Neděle, 7 ledna, 2018

Můžeme kdykoliv zajet do obchodu a můžeme si cokoliv koupit. Doba je dnes taková. Ale když si něco sami vyrobíme, vypěstujeme tak to potěšení je několikanásobně větší. Před dvěma lety jsem začal pěstovat chilli doma sám. Ani jsem nikde nekupoval semínka. Prostě jsem si v Makru kupoval chilli, par semínek usušil a pak zasadil. Dalším zdrojem semínek pro mě byly papričky, které mi dával můj tatér Voky. Takto se mi sešlo několik různých druhů a já začal. Nic moc jsem nevěděl, nic jsem neměl, tedy krom chuti to zkusit. A jak to dopadlo? Měl jsem doma na balkóně džungli a náramně jsem si to užíval. Pojďte to zkusit taky a to úplně od začátku. Takže nyní si musíte nechat klíčit semena.

Rostliny chilli papriček na mém balkóně
Můj balkón z léta 2016

Pokud si chcete chilli vypěstovat i vy a užít si tu radost a rozmanitost druhů nebo to jen chcete zkusit, tak nyní je ten správný čas. Já už tedy před vánoci dával semínka klíčit, protože chci mít první úrodu už koncem jara a počátkem léta, nicméně semínka se dávají klíčit klidně leden, únor a některé druhy mohou začít ještě později. Tedy pro sezónu 2018 jsem dával klíčit 17.12.2017. Dnes po 3 týdnech, tedy 7.1.2018 vám tady dávám první příspěvek k pěstování, mám 3 týdny náskok, nicméně pro vás je nyní ten správný čas sehnat si semínka, vybavení a zkusit to také.

Co budete potřebovat

Chilli semínka

Tak prvně budete potřebovat určitě semínka chilli papriček. Zde je dobré si ujasnit jak pálivé papričky zvládnete a podle toho zvolit správnou odrůdu. Dá se říci, že pro úplné začátky jsou vhodné papričky Jalapenos nebo Cayenský pepř. Semínka můžete získat různými způsoby:

  • koupíte si čerstvé papričky a semínka usušíte
  • semínka vám dá nějaký kamarád
  • koupíte si je v hobby marketu (například v OBI letos prodávali zajímavá semínka)
  • koupíte je někde na bazaru či facebookové skupině o chilli
  • koupíte je ve specializované prodejně či eshopu (např.: www.seminka-chilli.cz)

Další pomocníci

Tady vidíte, že sehnat semínka není nic složitého. Dále by se vám mohl hodit mini skleníček. Bez něj se samozřejmě obejdete, stačí plastová miska a kryt, který vám bude držet vlhkost si vyrobíte z igelitu a špejlí, například. Poslední věc, která se vám bude hodit a mě se opravdu osvědčila jsou rašelinové jiffy. Jsou to takové lisované tablety, které když namočíte, tak nabobtnají, báječně drží vlhkost a mě osobně v nich výtečně klíčí semena.

Mini skleníček, pařenišťátko
Mini skleníček, pařenišťátko
Rašelinové tablety JIFFY
Rašelinové tablety JIFFY

Pak můžete využít ještě pár drobností, které vše velice zpříjemní. Rozprašovač na rosení a udržování vlhkosti a něco, čím si papričky popíšete, ať víte kde a co vám to vlastně roste.

Rozprašovač
Rozprašovač
Štítky na popsání papriček
Štítky na popsání papriček

Teď již jen nechat klíčit semena

A jak jsem již napsal, je správný čas na klíčení. Takže vytáhnout skleníček, namočit jiffy, zasadit semínka a nyní již jen udržovat vlhkost aby jiffy nevyschly. Nesmí vám to plavat ve vodě, jinak vám to začne plesnivět a to opravdu nechcete. Nyní již můžete každý den sledovat, jak semínka natáhly vodu, mírně nabobtnaly a začínají vystrkoval svůj klíček.

Semínko po 2-3 dnech s vykukujícím klíčkem
Semínko po 2-3 dnech s vykukujícím klíčkem
Semínka hezky v řadě, jako vojáci
Semínka hezky v řadě, jako vojáci

Vím, že toto je blog o jídle, ale ono si to jídlo vypěstovat taky není k zahození. Ne vždy dokážete sehnat a koupit vše a takto si můžete udělat radost, můžete mít dobrý pocit, že si nekupujete chilli dovezené přes půlku Evropy a ono pěstování dochucovadel a bylinek k vaření tak trochu patří také.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *