Kuřecí řízek se smetanově krémovou bramborovou kaší


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty / Středa, 6 prosince, 2017

Kuřízek, úplně jako z reklamy. Spousta lidí si řekne, proč recept na řízek, ještě k tomu kuřecí řízek? Vždyť to je tak triviální a jednoduché jídlo. To snad každý zná a dělá. A ono je to i pravda, nicméně se pak mnoho lidí diví, proč to v každé rodině chutná malinko jinak. Bohužel má zkušenost je taková, že tato známá a jednoduchá jídla lidé neuvěřitelně flákají a já se pak nestačím divit. Je to nuda, šeď a kolikrát mi to až nechutná.

Kuřecí řízek s tzv. brkaší je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Máma nám jej dělala snad každou neděli a já se vždy nemohl dočkat. Moje mladší ségra to měla naopak, ta jej nemohla vystát. Jak závodně tančila, máma na cesty po soutěžích vždy nasmažila řízky a ségra je doslova nenáviděla. Dnes je již vše jinak, ségra už soutěžně netančí a tak řízky zase získaly její přízeň. A já, já je pořád miluji. Proto vám nyní přináším recept na mou nejoblíbenější kombinaci.

Kuřecí řízek
Nejlepší kuřecí řízek, kuřízek

Někdo řízek rád jen s vařenými brambory, někdo rád brambory šťouchané, omladina dnes řízek hlavně s hranolky. Nicméně já mám rád k řízku opravdu kvalitní a chutnou bramborovou kaši. Ne tu „bryndu“ s trošičkou másla, pokud vůbec a naředěnou mlékem. Tak to tedy ne. Když kaše tak super kaše.

Suroviny

Na 1 řízek

  • 1 kuřecí prso (žádné plátkování, prostě celé, maximálně můžete odkrojit takový ten malý kousek, strip)
  • strouhanka (nejlépe čerstvá a když si umelete vlastní, tak je to bomba)
  • hladká mouka
  • vejce (to vám zůstane, vyjde na obalení cca 3 řízků)
  • plátek másla
  • sůl

Na bramborovou kaši (cca 3 nebo 4 dětské porce)

  • 6-7 středních brambor
  • 100-150 g másla
  • mléko (množstvím budeme regulovat hustotu kaše)
  • ½ střední cibule
  • 75 ml smetany (30% a více tuku)
  • muškátový oříšek (strouhaný)
  • sůl

Postup

  1. Nejprve si oškrábete brambory, nakrájíte je na menší kousky a dáte vařit do osolené vody.
  2. Nyní máte čas si připravit řízky. A to je super jednoduché. Do řízku uděláte kapsu a do ní dáte plátek másla. To vám zajistí, že i suché kuřecí prso bude bomba šťavnaté a chutné.
  3. Řízky následně osolíte a obalíte v klasickém trojobalu. Posloupnost klasická. Tedy důkladně oválíte ze všech stran v hladké mouce, pak v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Nemusíte na řízku nic pěchovat. Stačí hezky obalit a vyčkat na správnou chvíli na smažení.
  4. Smažíte buď na pánvi, kde si rozpálíte asi 2 cm vysokou hladinu oleje nebo ve fritéze. Já vždy nechám olej na pánvi rozehřát, pak do něj dám řízky, chvíli nechám naplno a pak mírně stáhnu, cca na poloviční plamen a nechám smažit. Řízky jsou hotové, když jsou krásně zlatavé.
  5. Musíte umět dělat více věcí najednou. Zatímco smažíte řízky, vaříte brambory, tak si do malého kastrůlku dáte 50 g másla, nadrobno nakrájenou cibuli a tu restujete do sklovita. Když začíná měnit barvu, tak ji hned zalijete 1 dcl mléka a nechte vařit a probublávat.
  6. Brambory máte uvařené, tak je slijete, nechte odpařit a rozmačkejte. Přilijete osmaženou cibulku na másle v mléce a zamíchejte. Přidejte k nim 50 g másla, postupně a opatrně přidávejte maximálně však 75 ml smetany a pořádně promíchejte. Já tedy promíchávám jen trošku, jen aby se vše spojilo a pak použiji ruční šlehač a začínám šlehat metlami. Hlídám si konzistenci, aby kaše nebyla příliš hustá, to cítíte jak malinko drhne v puse. Aby nebyla zas pro změnu příliš řídká, to pak stéká nepříjemně z vidličky. Musí být prostě krémová. Naředit se dá mlékem, malinko zahustit jde přidáním másla.
  7. Nyní si bramborovou kaši finálně dochutíte. Pokud je to potřeba, tak dosolíte. Také do ní nastrouháte muškátový oříšek. Nebojte se jej, je to taková příjemná finesa.
  8. Jo a pozor na řízky, jestli je už nemáte černé.

Ačkoliv je toto jídlo maximálně jednoduché a profláknuté, dá se spousta věcí pokazit.
Strouhanka: většina lidí používá strouhanku kupovanou. Tu stejně nespotřebuje a skladuje ji doma. Víte jak je hnusná taková zapařená strouhanka? Raději si kupte novou nebo si umelte vlastní. Budete překvapeni, jak vše chutná najednou lépe.
Máslo v řízku: rozhodně nevynechat, to je to nejdůležitější a chuť je pak báječná.
Máslo v kaši: je neuvěřitelné, kolik se jej do kaše vejde a opět je ta chuť úplně jinde, takže nešetřit.
Smetana: smetana v kaši také udělá hodně, jde to i jen s mlékem, ale detaily dělají celkový dojem.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *