Jablečný štrúdl podle Pavlíka


Česká, Dezerty, Jen tak recepty / Pondělí, Prosinec 4th, 2017

Kdysi jsem se pokusil dělat štrúdl a ačkoliv jsem neměl žádný recept, jen co jsem někde zaslechl nebo zahlédl, něco jsem stvořil. Prostě jsem si tenkrát sedl a po vzoru patláma patláma patláma jsem cosi stvořil a tak to dělám dodnes. Mám rád šťavnatý štrúdl nemám v něm moc rád rozinky a proto se můj štrúdl od standardního lehce liší.

Pavlíkův jablečný štrúdl

Vždy se snažím si věci ulehčit a tak používám často suroviny či ingredience, které mí práci usnadní a tak zde potřebujete listové těsto, které vyrábět zatím nějak nehodlám, ale co není může v budoucnu být.

Ingredience:

  • 6 jablek (tohle je opravdu orientační, závisí na velikosti jablek)
  • 1 listové těsto (již rozválené, pokud koupíte těsto nerozválené, použijete na jeden štrúdl půlku)
  • 1 cukr se skořicí nebo na špičku nože stévii rozmíchanou v polévkové lžíci mleté skořice nebo si prostě namícháte cukr a skořici
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 8-10 vlašských ořechů
  • 1 vejce (na potření i když by stačila tak třetina)

Postup:

  1. Oloupete a očistíte jablka, odstraníte jadřince a dáte do misky s vodou s trochou citrónové šťávy, aby zbytečně neoxidovaly.
  2. Zapněte si troubu na 180°C.
  3. Nastrouháte jablka na hrubo.
  4. Listové testo rozválíte na plát. Já troch rozválím i to již rozválené, aby bylo malinko tenčí.
  5. Na pečící plech si dáte pečící papír nebo silikonovou podložku na pečení a na to položíte těsto.
  6. Ve středu těsto posypete strouhankou, na kterou pak dáte nastrouhaná jablka.
  7. Smícháte skořici se stévií nebo skořici s cukrem nebo použijete skořicový cukr a tím posypete nastrouhaná jablka.
  8. Vyloupané vlašské ořechy nakrájíte nebo nalámete a zatlačíte do směsi. Rozinky já ve štrúdlu moc nemusím, tak je vynechávám.
  9. Pak okraje těsta potřete vodou a jablíčka zabalíte do těsta. Já štrúdl klasicky neroluji, jen překryji těstem a konce uzavřu.
  10. Takto připravený štrúdl obrátíte spojem dolů a potřete rozšlehaným vejcem.
  11. Dáte do trouby rozehřáté na 180°C a pečete. Já ten čas pečení nikdy neměřil, ale tuším, že to je minimálně 30 minut. Nicméně až je těsto hezky zlatohnědé, je štrúdl hotov.
  12. Při podávání můžete pocukrovat moučkovým cukrem, ale nemusíte. Žádné další brikule již nedělám, nedávám na štrúdl šlehačku a jiné vychytávky. V jednoduchosti a u chutí to platí dvojnásob, je krása.
Tohle není můj jediný štrúdl, který dělávám. V budoucnu se těšte i na další, které dělává moje máma a já si je zamiloval a vlastně si je zamilovali všichni, kdo je kdy jedli.

Sdílejte: pokud se Vám příspěvek líbí, tak jej sdílejte, budeme rádi za Vaši podporu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *