Šunkofleky bez zapékání


Česká, Hlavní jídlo, Jen tak recepty, Těstoviny, Večeře / Středa, 29 listopadu, 2017

Šunkofleky jsou děsně jednoduché jídlo, které se dělá v mnoha variacích. Tato má verze je asi ta nejobyčejnější, snadná a rychlá. Pokud si to dobře vybavuji, tak jsme toto jídlo doma nevařili, vlastně ani nevím proč. Možná Šunkofleky dělávala moje babička, ale už si to moc nevybavuji. Já tohle jídlo jako dítě měl rád, třeba ve školní jídelně a tak jsem jej začal před několika lety dělat sám. A tak se postupně stalo oblíbeným rodinným jídlem. Vzhledem k tomu, že je tak jednoduché, dá se s ním různě experimentovat. Přidávat a kombinovat různé dodatečné ingredience a tím si celkovou chuť upravit a doladit. Šunkofleky bez zapékání zvládne rozhodně každý.

Šunkofleky bez zapékání
Lehké šunkofleky bez zapékání

Na šunkofleky mívám velice často vše doma. Nějaký ten zbytek uzeného v mrazáku se téměř vždy najde, takže záložní jídlo :-).

Suroviny

  • 250g těstovin fleků
  • 250g uzeného masa (vážně co se najde, osobně mám raději krkovici, která má v sobě trochu tuku)
  • 1 menší cibule
  • rostlinný olej (někdo může preferovat sádlo)
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Do hluboké pánve nebo do hrnce dáte olej a rozhřejete jej. Nadrobno si nakrájíte cibuli, kterou na oleji orestujete hezky do sklovita.
  2. K cibuli přidáte nakrájené uzené a necháte opékat. Průběžně mícháte, aby se uzené opeklo rovnoměrně. Když je uzené opečené, já ještě trošku podlévám vodou. Vytvoří to takový příjemně mazlavý sosík, který nám obalí těstoviny ve fázi míchání.
  3. Zároveň s opékáním uzeného dáte do vroucí osolené vody těstoviny fleky, které vaříte dle návodu na obalu. Nemusíte je dovařit úplně do měkka, protože budou dobíhat ve fázi míchání.
  4. Když jsou těstoviny uvařené a uzené opečené, zkontrolujete, že je u uzeného sosík, jinak přidejte trochu horké vody. Pak těstoviny přesypete k uzenému a vše důkladně mícháte a stále prohříváte. Dosolíte, pokud je to potřeba, opepříte, dle toho jak to máte rádi. Všimněte si, že těstoviny sosík vstřebají. Pak sundáte z ohně, zakryjete poklicí a necháte cca 5 minut odpočinout.
  5. Tím máte hotovo. Já mám rád v kombinaci s nakládanými okurkami. Zuzka si ještě mohutně opepří.
Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

4 Replies to “Šunkofleky bez zapékání”

  1. Já nakonec ještě zaliji rozšlehanými vajíčky. Zamíchám, aby se těstoviny obalily a vajíčka se srazila. K tomu kyselou okurku.
    Místo fleků dávám kolínka.

      1. Stejně jako paní Jana taky dávám do těchto šunkofleků vajíčka.A nezapékám v troubě.Prostě to udělám jako vy,ale nakonec dám několik rozmíchaných vajec a míchám aby se těstoviny pěkně obalily.Váš recept mi přijde jako těstoviny s uzeným.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *