Sabji


Hlavní jídlo, Indie, Jen tak recepty, Večeře / Sobota, Listopad 18th, 2017

Je to vtipné, tohle je mé první indické jídlo, které jsem ochutnal při mé první návštěvě indické restaurace. Vždy jsem tento pokrm znal pod tímto názvem, nicméně u nás v restauracích jej většinou najdete jako mixed vegetable nebo také zeleninové curry. To mě trošku štvalo, ale letos jsem zjistil, že sabji znamená zelenina. To mě opravdu pobavilo. Mé první setkání se Sabji bylo skvělé a já si jej zamiloval. V Indii jsem si jej vždy rád dal, ono tam ani nic jiného na severu nebylo :-). Léta jsem se snažil tu chuť napodobit doma, zkoušel jsem různé recepty až se mi jednou omylem povedlo té chuti i konzistence dosáhnout. Najednou bylo mé oblíbené indické jídlo na stole a stvořeno mou rukou.

Sabji aneb indické zeleninové kari

Ingredience:

  • 2 střední brambory
  • 4 růžičky květáku
  • 1 vrchovatá hrst hrášku (může být i mražený)
  • 1 střední mrkev
  • 300g rajčat z konzervy
  • rostlinný olej (já používám řepkový)
  • 1 vrchovatá lžička římského kmínu (celého)
  • 1 lžička asafetida (známé také jako čertovo lejno)
  • 3 lžičky koriandrového prášku
  • 1 lžička chilli koření (pokud nesnášíte pálivé tak můžete dát méně nebo nahradit sladkou paprikou, ale nebude to ono)
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 vrchovatá lžička čerstvého a na jemno nakrájeného zázvoru
  • 1 vrchovatá lžička koření garam masala
  • 1 vrchovatá hrst nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 zelená chilli paprička (i tuto pálivou ingredienci můžete vynechat, pokud to nezvládáte)
  • 2 hrnky vody
  • sůl

Teda musím uznat, že ten seznam ingrediencí je neuvěřitelně dlouhý. No, nedá se nic dělat, indická kuchyně vyžaduje spoustu koření a tak se to prostě nedá ošidit. Ale slibuji vám, že tohle vážně stojí za to.

1. Brambory nakrájejte na větší kostky. Půlku dejte vařit do měkka a druhou půlku si nechte na později.

2. Do hluboké pánve nebo většího hrnce dejte olej, který rozehřeje, ale ne úplně rozpálit. Vhodíte do něj římský kmín, asafetida a mícháte. Jakmile začne kmín praskat, tak přidáte nasekaná rajčata z konzervy společně se šťávou a nakrájený uvařený brambor. Vše řádně promícháte.

3. Přidáte zbývající koření: koriandr prášek, kurkumu, chilli koření a čerstvý zázvor. Celé to opět pořádně zamícháte a vaříte asi 2 minuty.

4. Po té přidáte nakrájený syrový brambor, růžičky květáku, nakrájenou mrkev a vše zamícháte. Pak zalijete vodou a přivedete k varu. Snižte plamen a pod pokličkou vaříte, dokud brambory nezměknou. To je přibližně 10 minut. Zelenina hezky změkne, ale ne moc a ty první vařené brambory se hezky rozvaří a omáčku pěkně zahustí.

5. Pokud je šťávy příliš, nechte ještě chvíli vařit bez pokličky, aby se šťáva trošku zredukovala. Pak přidejte koření garam masala, hrášek, polovinu čerstvého nasekaného koriandru a čerstvé nakrájené chilli, pokud chcete pálivou variantu. Nechte ještě chvíli povařit a můžete servírovat na stůl.

Při servírování dávám na Sabji čerstvý koriandr a pokud někdo chce ještě pikantnější, tak přidávám čerstvé chilli. Jako příloha je skvělá rýže basmati nebo různé indické chlebové placky. Závisí na vaší preferenci a času. Indická jídla se většinou skládají z několika různých jídel a Sabji bývá jedno z nich. Proto i já vařím většinou více jídel, které pak jíme ze stylových indických plechových táců.

Naložený tác, Sabji, Dhal, kuřecí Tikka masala, okurková rajta a rýže. Placky jsem bohužel nestihl. A omlouvám se za fotku, neměl jsem v tom spěchu po ruce fotoaparát, tak jsem to hulvácky cvaknul mobilem. Třeba příště 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *