Nakládané papričky Jalapenos


Chilli, Chuťovky, Jen tak recepty, Mexická, Zavařování / Neděle, 15 října, 2017

Letos jsem pěstování chilli papriček nějak podcenil. Chtěl jsem klíčit počátkem prosince 2016, bohužel se tak nestalo, a tak jsem letos pěstoval pár koupených sazenic. No, ale mám nejlepší holku na světě, a to nejen proto, že je úžasná, ale i proto, že miluje chilli. No díky němu jsme se vlastně i seznámili. Já, než dojdu k jádru věci, tak budu sklízet úrodu 2018. Prostě a jednoduše, Zuzka přinesla z práce 2 tašky čerstvých papriček Jalapenos. Jedné její kolegyni se jich urodilo obrovské množství. Tohle se musí využít a kvalitně zpracovat. Pár kousků jsem odložil na Jalapenos poppers a zbytek jsme se rozhodli naložit. Zuzka má už vyzkoušený lák ze stránek www.seminka-chilli.cz a tak jsme šli na jistotu.

Nakládané papričky Jalapenos
Nakládané papričky Jalapenos

Chvíli jsme zvažovali, jestli zavařit celé nebo plátky a rozhodnutí bylo rychlé a jasné. Nakrájíme papričky na kolečka. Jistě, že rozhodnutí bylo jednotné :-).

Suroviny

  • papričky Jalapenos (my měli 2 malé igelitky, kolik to vážilo netuším)
  • 2l vody
  • 1/2 l obyčejného lihového octa
  • 250 g cukru (klasický nebo třtinový)
  • 80 g soli
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • 5ks hřebíčku
  • 2 bobkové listy

Postup

  1. Připravte si sklenice, do kterých budete papričky nakládat. Ty by měly být čisté a suché. Před plněním je dobré je dát třeba ještě do trouby na chvíli projít 250 °C, aby se desinfikovaly.
  2. V hrnci smíchejte všechny ingredience s výjimkou papriček Jalapenos a dejte na sporák vařit.
  3. Během vaření láku si očistěte a nakrájejte papričky. Tvar a velikost je vaše volba.
  4. Sklenice naplňte papričkami. Bacha na ty sklenice. Po vydesinfikování nechte sklenice zchladnout.
  5. Zalijte papričky ve sklenicích lákem až po hrdlo a sklenice uzavřete a postavte dnem vzhůru, dokud vše nezchladne.

A to je zdá se býti vše. Sklenice uložte někde na tmavším chladnějším místě, kde vám vydrží opravdu dlouho. Není nutné ještě navíc zavařovat. Po prvním týdnu, už můžete začít konzumovat. My je vyzkoušeli a bylo to suprové. 

Pokud máte u takto nakládaných papriček rádi i naloženou zeleninu, můžete k papričkám při nakládání přidat cibuli, mrkev a podobně. Nic není špatně. Ja se třebas pokusil naložit do tohoto láku kousky žluté cukety, tak jsem zvědavý, jak to vyjde.

Takto nakládané papričky můžete jen tak chroupat, nebo já je dávám do quesadillas, můžete je dávat do různých jídel či do salátů. Takto je máte k dispozici po celý rok. 

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *