Zapečené těstoviny s třemi sýry


Hlavní jídlo, Italská, Jen tak recepty, Těstoviny / Čtvrtek, 12 října, 2017

Tento recept má vcelku zajímavou historii. Mohlo mi být tak 18 možná i 20 a objednávali jsme si italské jídlo domů, tenkrát ještě v Ostravě. Tohle jídlo nám moc chutnalo, a tak jsem se jej pokusil udělat odhadem sám a myslím, že se mi to tenkrát napoprvé hned povedlo a od té doby jej vařím a mám moc rád. V té době to prezentovali jako italské sýrové těstoviny, ale po mé zkušenosti s italskou gastronomií mohu skutečně s klidným svědomím říct, že tohle italské opravdu není. Během těch několika let jsem drobně ladil, ale tady opravdu nejde o žádnou kuchařskou olympiádu. Myslím, že Pohlreich by měl radost, těstoviny a sýr a sýr a sýr, to jsou zapečené těstoviny s třemi sýry.

Zapečené těstoviny s třemi sýry
Zapečené těstoviny s třemi sýry

Celá realizace mi přijde velice jednoduchá a podle mě ji zvládne naprosto každý. Určitě i ten, kdo si myslí, že neumí vůbec nic uvařit.

Suroviny

(na 4 porce)

  • 250g těstovin Penne (tedy polovina balení)
  • 1/2 cibule
  • 100g žampiónů
  • 200g sýr Niva
  • 200g sýr Gouda (když nemáte Goudu použijte Eidam)
  • 100g plátkového uzeného sýru Eidam
  • 100g dušené šunky
  • půlka malého pytlíku zelených oliv
  • červená paprika
  • 50g másla
  • sůl
  • pepř

Postup

  1. Ve větším hrnci dejte vařit těstoviny do osolené body. Uvařte je tak na skus, protože pak je budete ještě zapékat, přičemž ještě lehce dojdou.
  2. Žampióny a cibuli nakrájejte a v menším kastrůlku nebo na pánvičce orestujte, lehce dosolte a opepřete dle vaší chuti.
  3. Sýry Nivu a Goudu nastrouhejte. Stačí nahrubo, protože sýr se při zapékání rozteče. Máte-li robota, který umí strouhat, práci si výrazně ulehčíte.
  4. Papriku nakrájejte na delší proužky. Olivy nakrájejte na plátky. Osobně na vaření kupuji olivy již vypeckované.
  5. Když jsou těstoviny uvařené, tak je scedíte, připravíte si zapékací misku či pekáček a začnete vrstvit. Dáte vrstvu těstovin, posypete nastrouhanými sýry, na sýry dáte trochu žampiónů, prohodíte trochou oliv, zase lehce prosypete sýry a začínáte další vrstvu. Těstoviny, sýry, žampióny, olivy, sýry, uzavřete vrstvou těstovin. Na poslední vrstvu těstovin dáte plátky dušené šunky, položíte papriku a na povrch položíte plátky uzeného Eidamu, čímž vše uzavřete.
  6. Během práce si rozehřejte troubu na 180°C s horním a dolním ohřevem. Do truby vložte naplněnou zapékací nádobu a zapékejte, dokud se povrch nezabarví do krásně zlatové barvy.

Pozn.: Mnozí mě již dobře znají, a tak ví, že jsem si tam musel přidat čerstvé chilli papričky. Tentokrát jsem zvolil Jalapenos. Dále dělávám část i bez oliv, protože dost lidí kolem mě prostě olivy nejí.

Pokud se vám příspěvek líbil, budeme rádi, pokud jej budete sdílet:

2 Replies to “Zapečené těstoviny s třemi sýry”

  1. Teda vůbec nevím jak mi mohl tento blog tak dlouho unikát. Super napsané fajn recepty. Takto zapekam brambory dávám otestovanou slaninku do krupava. Olivy nemám moc ráda ale do těstovin zkusím.

    1. Hezký den, to mám velkou radost, že jste můj blog našla. Pokud máte nějaký svůj oblíbený recept, rozhodně se s námi zde o něj podělte, sám se budu moc rád inspirovat, jelikož dobré inspirace není nikdy dost a já moc rád zkouším nové věci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *